Annons
Annons
Bardiskar och hus på ölställen i Göteborg

Välkomna till ölstaden Göteborg. Här är fem favoriter vi återvänder till om och om igen. Foto: Karin Wimark

Sverige

5 ölställen i Göteborg – redaktörens favoriter

Göteborg har en blomstrande ölkultur och det finns en uppsjö av riktigt schyssta barer och bryggerier i världsklass. Här ett axplock av redaktionens favoriter.

Text: Karin Wimark • 2022-05-12 Uppdaterad 2022-05-12

1. O/O Bar, Majorna

Familjärt i Majorna

O/O ligger centralt i Majorna på Bangatan 22. Ändå vilar ett lugn över gatan som ännu inte kommersialiserats. Det var på just denna gata som ägarna Olle och Olof växte upp, och när de blev erbjudna lokalen fanns det ingen tvekan inför att tacka ja. O/O är en bar att bli stammis på, tänker jag då jag kliver innanför dörren till den lilla gemytliga lokalen med neonljus i bardisken. På O/O serveras egenbryggt öl från bryggeriet i Hisings Backa. Beställ med fördel in smakprov i 20-centiliters-glas. Perfekt för iskall och krispigt öl.

2. Två Feta Grisar, Ringön

Padel & ölprovning

Det bubblar på Ringön i Göteborg där nu flera bryggerier slagit rot. Två Feta Grisar har öppnat bryggeripub i samma byggnad som en padelhall. Kom hit för en ölprovning mellan jästankar och bryggverk eller kila in på restaurangen Two fat pigs med rätter inspirerade av Belgien och Laos. Själva namnet på bryggeriet kom från två grisar som bökade runt precis utanför deras allra första källarlokal på Hisingen. Att de använder sloganen ”svingod öl” går kanske främst hem hos göteborgare?

3. Vega, Ringön

Öl, konserter & bbq

När man kliver in på Vega bryggeri känns det som om man befinner sig i Brooklyn eller på en av Perths omtalade ”Sunday Sesh” – de populära söndagseventen där man ses och dricker öl på närliggande bryggerier. Vega ligger i en rustik lagerlokal där rökiga briskets serveras ur en container, möblerna kommer från second hand och ölet serveras ur tappar inhysta i gamla skolskåp. ”Hit kommer 20-åringar, dinkies som flyttat in i de dyra bostäderna nästgårds, ölälskare och pensionärer. Men inte bara för att dricka närproducerat öl, utan också för konserter, ståupp och pop up-event”, säger ägaren Göran Lember glatt.

4. Fyrens Ölkafé, Stigbergstorget

Kult i Majorna

Bengans är Göteborgsmeckat för musiknördarna med legendarisk skivbutik och konsertlokal. Vad som tidigare var Bengans fik har nu blivit Fyrens Ölkafé, döpt efter den period från 1940-talet då byggnaden var en biograf under namnet Fyren. Kliv in på det schackrutiga golvet, slå dig ner på de höga pinnstolarna för en kaffe. Eller varför inte öl från närliggande bryggerier så som Stigbergets och Majornas bryggeri? Här osar det av kultur, Berlin och stök på allra bästa sätt.

5. Pils, Linné

Öl & smårätter

Det redan etablerade Dugges har nu öppnat restaurang och ölbar i Linné. Grundaren Mikael Dugge Engström har ända sedan start haft en dröm om att öppna ölbarer i egen regi. Något som blev möjligt när bryggarkollegorna på Omnipollo tvingades stänga sin restaurang i Linné och Dugges fick en förfrågan om att ta över lokalen. Förutom egenbryggt öl kan du smaka stjärnkocken Gustav Trädgårdhs smårätter som består av allt från tacos till langos, bao och dumplings. I interiören har färger och former plockats från Pils mönstervärld, och det känns lite som att en coolt designad ölburk möter en vinbar i blågröna nyanser.

Mer öltips: Göteborgs bästa ölbarer – här är våra 13 favoriter


Text: Karin Wimark • 2022-05-12
SverigeGöteborgMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen