Annons
Annons
Göteborg kryllar av ölbryggerier.

I Göteborg finns det mängder med schysta mikrobryggerier, ölhallar och barer! Foto: Karin Wimark (tv & mitten) Victor Zackrisson (th)

Göteborg

Göteborgs bästa ölbarer – här är våra 13 favoriter

I den svenska ölhuvudstaden Göteborg kryllar det av mikrobryggerier, ölkaféer och taprooms! Men hur hittar man rätt i djungeln? Vi guidar dig till 13 favoriter för en pinfärsk bärs!

Text: Karin Wimark • 2022-03-31 Uppdaterad 2023-08-23

1. O/O Bar

O/O ligger centralt i Majorna på Bangatan 22. Ändå vilar ett lugn över gatan som ännu inte kommersialiserats. Det var på just denna gata som ägarna ägarna Olle och Olof växte upp, och när de blev erbjudna lokalen fanns det ingen tvivel om att tacka ja. O/O är en bar att bli stammis på, tänker jag då jag kliver innanför dörren till den lilla, gemytliga lokalen med neonljus i bardisken och adventsstjärnor fortfarande hängandes i fönstret. På O/O serveras egenbryggd öl från bryggeriet i Hisings backa. Beställ med fördel in smakprov i 20 cl glas. Perfekt för iskall och krispig öl från topp till bott.

2. Beerbliotek

I ett indistriområde i Kungsten nära Majorna ligger mikrobryggeriet och smakbaren dit du kan komma för mindre glas av bästa kvalitet. Beerbliotek grundades av fyra vänner från olika delar av världen, som alla delar en och samma passion – god öl! Deras Tap Room, eller Smakbar som vi också kan kalla det, är öppet varje fredag och lördag från lunchtid och erbjuder mindre provsmak av allt från krämiga lager till fruktiga Ipor.

3. Poppels öl & mat

Hantverksbryggeri i Jonsered strax utanför Göteborg värt en omväg som matchar mat & öl på bästa sätt. Vad sägs om en brunch på bryggeriet med fattiga riddare och en winter ale? Tillsammans har köksmästaren och bryggmästaren satt ihop smakkombinationer till såväl pommes som desserter!

4. Ivans Pilsnerbar

Pilsner, pasta och techno! Ja, det är vad Ivans Pilsnerbar lockar med på Ringön i Göteborg. En stor del av ölutbytet kommer från det lokala bryggeriet O/O, men du kan också hitta annat skoj från resten av Europa. På helgerna drar DJ:s och artister igång stämningen i takt med audioreaktiv och visuell konst som sprider ljus genom natten. Nyfiken? Well… bege dig till Ringön!

5. Spike Brewery

I den industriella delen av Gamlestaden/Slakthusområdet ligger Spike Brewery – ett bryggeri det minst sagt bubblar om. Här leker man loss med färgstarka, konstnärliga öletiketter och Spotifyspelistor dedikerade till respektive ölsort! Musik och konst ligger nämligen bakom inspirationen till ölsorterna. På deras taproom som har öppet fredagar och lördagar kan du dricka gott och njuta av musik.

6. Brewers Beer Bar

Brewers Beer Bar finns på två populära adresser i stan – Magasinsgatan och Tredje Långgatan. ” Vi byter våra ölsorter oftare än våra underkläder” säger kanske det mesta om baren på Tredje Långgatan som också serverar surdegspizzor! På Magasinsgatan därmot kan du njuta av 14 öl på tapp – alla från svenska mikrobryggerier liksom kebab med egenbakat surdegsbröd.

7. Pils

Det redan etablerade Dugges driver också restaurang och ölbar i Linné. Här möter betong färgstarka väggar, pinnstolar i trä och bardisken har insprängt glas från ölflaskor. Förutom egenbryggd öl kan du smaka stjärnkocken Gustav Trädgårdhs smårätter som består av allt från tacos till langos, bao och dumplings.

8. Majornas bryggeri

Småskaligt hantverksbryggeri och bryggeripubb där du har full insyn i produktionen samt möjlighet att signa upp på ölprovningar, visningar och bryggkurser. På Majornas bryggeri slår du dig ner på stilrena träbänkar och äter vegetariskt rakt igenom.

9. Vega

När man kliver in på Vega bryggeri känns det som att du befinner dig i Brooklyn eller på en av Perths omtalade ”Sunday Sesh” – de populära söndagseventen där man ses och dricker öl på närliggande bryggerier. Vega ligger i en rustik lagerlokal där rökiga briskets serveras ur en container, möblerna kommer från second hand och ölen serveras ur tappar inhysta i gamla skolskåp.

10. Stigbergets bryggeri

Stigbergets är ett göteborgsnamn att lägga på minnet som flyttade till Ringön i pandemitider och brygger öl för fulla muggar. Parallellt poppar de upp på diverse festivaler liksom langar folköl från sin kiosk på Gamla Varvsgatan 1. Slink förbi en fredag och ladda till picknicken? Passa också på att göra ett stopp på Hagabions Café och Bar Kino, som drivs av samma härliga gäng för ett gäng av deras olika öl på fat liksom Stigbergets Shangri-la för mat & dryck.

11. Ölrepubliken

En favorit hos Ölälskare sedan 2009 som erbjuder stand största ölkyl! På Ölrepubliken serveras kärlek, livsnjuteri och en hejdundrans massa öl i avslappnad miljö av kunnig personal. Dessutom rustiska, svenska smaker och pubklassiker som fish and chips gjord på ölpanerad torks. Sugen på en provning? Kika på vad som finns på agendan eller dra ihop ett gäng och skicka eget önskemål!

12. Två Feta grisar

Det bubblar på Ringön i Göteborg där nu flera mikrobryggerier slagit rot. Två feta grisar har öppnat bryggeripub i samma byggnad som en padelhall. Kom hit för en ölprovning mellan jästankar och bryggverk eller kila in på restaurangen Two fat pigs med rätter inspirerade av Belgien och Laos. Själva namnet på bryggeriet kom ifrån två grisar som bökade runt precis utanför deras allra första källarlokal på Hisingen. Att de använder sloganen ”svingod öl” går kanske främst hem hos Göteborgare?

13. Fyrens ölcafé

Bengans är Göteborgsmeckat för musiknördarna med legendarisk skivbutik och konsertlokal. Vad som tidigare var Bengans fik har nu blivit Fyrens ölcafé döpt efter den period från 1940-talet då byggnaden var en biograf under namnet Fyren. Kliv in på det schackrutiga golvet, slå dig ner på de höga pinnstolarna för en kaffe och en blaska. Eller varför inte öl från närliggande bryggerier så som Stigbergets och Majornas bryggeri. Här osar det av kultur, Berlin och stök på allra bästa sätt.


Text: Karin Wimark • 2022-03-31
SverigeGöteborgMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen