Annons
Annons
Låktatjåkko Fjällstation

Vidunderliga vyer runt Låktatjåkko Fjällstation i Björkliden. Foto: Emma Svensson

Sverige

10 bästa fjällhotellen som förgyller skidsemestern

Ett riktigt bra fjällhotell sätter guldkant på weekendresan eller skidsemestern. Vi har samlat 10 svenska favoriter att spana in i vinter!

Text: Karin Wimark • 2023-01-04 Uppdaterad 2022-12-29

1. Lapland View Lodge

Övertorneå

På gränsen till Finland på Luppioberget i Övertorneå ligger en ny vinterlodge värd en omväg. Lapland View Lodge är Explore the Norths senaste tillskott med 40 stugor
vars stora panoramafönster bjuder på milsvida vyer över Tornedalens kulturlandskap och den brusande Torneälven. Stugorna balanserar på klipphällarna på plintar, för att göra ett så litet miljöavtryck som möjligt. Här finns också en ny hundspannskennel med 50 huskeyhundar – perfekt för den som vill känna magin i att åka hundsläde genom vinter- landskapet.

Sjunk sedan ner i bubbelpoolen eller hoppa in i bastun – även dessa med första parkett till det norrländska landskapet. Här erbjuds också andra aktiviteter som isfiske och skoterturer liksom en inglasad restaurang med brasa och måltider på lokalproducerade råvaror.

Från 1 750 kr/natt för dubbelrum, explorethenorth.se

Spana ut över det här majestätiska landskapet på Lapland View Lodge. Foto: Michael Törnkvist

2. Skistar Lodge Hundfjället

Sälen

Skistar Lodge Hundfjället är den svenska fjällvärldens senaste tillskott – ett mysigt fjällhotell som inspirerats av amerikanska skidorter som Colorado och Aspen. Hotellet ligger centralt på Hundfjällstorget med direkt access till två 8-stolsliftar, perfekt för den som smidigt vill kunna hoppa på skidorna rakt utanför porten. I anslutning till loungen ligger baren och restaurangen Pontus i Sälen där en champagnevagn cirkulerar under afterski-timmarna medan det i restaurangen serveras rätter där grill och sashimi är tongivande. På lunchrestaurangen Mondo kan du slinka in för enklare rätter med inspiration från hela världen samt en mer fartfylld afterski.

Från 2 595 kr tors–sön för lägenhet med 4 bäddar, skistar.com

En flört med amerikanska skidhotell. Foto: Skistar Lodge Hundfjället.

3. Lofsdalens Fjällhotell

Lofsdalen

De nya ägarna till Lofsdalens Fjällhotell har storslagna planer, då hotellet efter att ha stått tomt i flera år nu öppnat i ny regi. Här erbjuds pjäxavstånd till backen och ännu närmare till längdspåren samt en mysig lounge i hotellet. Den som känner till restaurang Bleck och Hellas Storstugan i Nackareservatet i Stockholm kommer säkert att känna igen sig på Fjällhotellet då ägarna är desamma. I den egna matsalen serveras alpinspirerad mat i svensk tappning med råvaror från lokala producenter. Missa inte kroppkakan med lingon och brynt smör eller den rökta rentartaren.

Från 1 500 kr/natt för trebäddsstudio. finns olika helg- och veckopriser för familjerum, lofsdalensfjallhotell.se

Sköna, avslappnande rum och på lång sikt ett spa! Foto: Lofsdalens fjällhotell

4. Copperhill Mountain Lodge

Åre

Ett av fjällvärldens mest storslagna boutiquehotell. Redan i entrén är det lätt att glömma bort tid och rum. Den pampiga kopparväggen kantas av en öppen brasa och robusta soffgrupper i dova toner. Detta i en tre våningar hög, öppen oas där synliga träbalkar osar fjällstuga och läckra konstverk och snickrade detaljer tar plats utan att skämmas. Stanna över natten i hotellsvit eller lägenhet, utforska Åres vackra fjäll utanför dörren och låt sedan trötta muskler slappna av i utomhus-jacuzzin på spaavdelningen.

Från 1 550 kr/natt för dubbelrum, copperhill.se

Åres juvel Copperhill blickar ut över såväl skidbackar som sjön. Foto: Tomas Arlemo

5. Arctic Bath

Harads

Arctic Bath i Harads är lika mycket ett lyxigt spahotell som en hyllning till de svenska skogarna. Den cirkelformade huvudbyggnaden är inspirerad av timmerflottningens tidevarv och ser ut som en blandning av ett jättelikt fågelbo och ett plockepinn. Dessutom fritt flytande på Luleälven. Checka in i någon av de 12 stugorna, njut av spa och bastu och följ med på kanotturer, älgsafari, björnskådning, eller varför inte örtvandring? Här finns dessutom bra förutsättningar för att se norrsken!

Från 9 500 kr/natt för dubbelrum, arcticbath.se

Arctic Bath är vackert beläget på Luleälven. Foto: Arctic Bath

6. Borgafjäll Hotell

Borgafjäll

Borgafjäll Hotell rankas som ett av Sveriges 25 viktigaste arkitektoniska landmärken och är ritat av den världskände arkitekten Ralph Erskine. Hotellet stod klart 1955, och inspirationen fick Erskine från fjällen och naturen. Resultatet är ett hotell vars silhuett smälter samman med omgivningen. Flera av rummen är byggda i tre etage och du kan välja mellan lägenheter med självhushåll eller hotellrum. Kommer du hit sommartid finns möjligheter till vandring, fiske och jakt, medan Borgafjäll vintertid är ett skotermecka med över 100 mil skoterleder. Här erbjuds också längdspår, utförsåkning och mysiga utflykter med hundspann.

Från 1 540 kr/natt för dubbelrum, borgafjallhotell.se

7. Buustamons Fjällgård

Åre

Till Åreskutans högst belägna hotell finns inga vägar. För att komma till Buustamons Fjällgård, belägen halvvägs upp på Åreskutan i Ullådalen, blir du upphämtad med bandvagn eller snöskoter – perfekt för den som söker avkoppling i en idyllisk miljö. Den gamla timrade fjällstugan är trivsam, mat och dryck står i fokus och i källaren tillverkar man egen snaps. Missa inte de varma utomhusbaden och bastun.

Värmande brasa och gräddig chokladdryck efter en dag på fjället. Foto: Buustamons Fjällgård

Från 3 190 kr/natt för dubbelrum, buustamonsfjallgard.se

8. Niehku Mountain Villa

Riksgränsen

200 kilometer norr om Polcirkeln ligger Niehku Mountain Villa, ett specialdesignat hotell vars namn betyder ”dröm” på nordsamiska. Och drömlikt är just vad det är. Hotellet har byggts ihop med ruinerna av de gamla lokstallarna och skapar tillsammans med den moderna inredningen en känsla av gammalt och nytt. Den lappländska naturen genomsyrar de 13 rummen, köket är inspirerat av det lokala skafferiet och aktiviteterna osar äventyr. Dessutom tar du dig smidigt hit med nattåg från bland annat Stockholm.

Från 15 500 kr/person för 3-dagarshelg inklusive 5-rättersmiddagar och topptursguidning/offpiståkning, niehku.com

Sov bekvämt på Niekhu Mountain Villa. Foto: Lars Thulin
Alperna eller Sverige? Foto: Mattias Fredriksson

9. Låktatjåkko Fjällstation

Björkliden

1 228 meter över havet ligger Sveriges högst belägna fjällstation. Det är svårt att slå Låktatjåkko Fjällstations unika läge, vackert beläget i väglöst land mellan fjälltopparna nio kilometer utanför Björkliden. Hur du tar dig hit? Transport sker med bandvagn, kälke bakom skoter eller med snöskor eller skidor! Väl framme i stugan finns 18 sängplatser, en restaurang och bar där frukost och middag på lokala råvaror serveras till övernattande gäster. Det går också fint att ta sig hit som en dagsutflykt för en lunch i fjällstationen.

Missa inte den omtalade ”Låktavåfflan” och den vedeldade bastun.

Från 2 750 kr/natt för dubbelrum inkl. halvpension, bjorkliden.com

Checka in i väglöst land på Låktatjåkko Fjällstation. Foto: Emma Svensson

10. Bergaliv landskapshotell

Orbaden

Högt upp på Åsbergets brant vid Orbaden ligger två minimalistiskt inredda stugor. Högloftet och Söderloftet är Bergalivs två av fyra retreathus i Hälsingland som tar upp kampen om Sveriges naturskönaste hotell. Ljusa träslag i björk och ask gör att stugorna smälter in i det gamla kulturlandskapet längs Ljusnans dalgång och inredningen är
sparsmakad. Här står naturen i fokus, något som blir tydligt när du vid incheckning erbjuds en karta för en timmes vandring till stugan samt en ryggsäck med hälsingedelikatesser till kvällssupén.

Lofthuset är placerat vid den före detta skidanläggningen Orfabacken, och liftstationen vid botten är numera ombyggd till ett bryggeri för ekologiskt öl. Här väntar också den 18 mil långa Hälsingeleden, och efter en natt på loftet är du välkommen att tillbringa en dag på Orbaden Spa & Resorts spaavdelning.

Från 2 300 kr/person inkl tillgång till spa på orbaden spa & resort, bergaliv.se

Stilrent och stillsamt på Bergaliv landskapshotell. Foto: Bergaliv
”Efter en natt på loftet är du välkommen ner till Orbaden Spa & Resorts spaavdelning.” Foto: Katarina Hansson

Text: Karin Wimark • 2023-01-04
SverigeHotellVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen