Annons
Annons
Få tips om Sydsveriges allra bästa badställen! Foto: Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén.

Få tips om Sydsveriges allra bästa badställen! Foto: Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén.

Sverige

Bästa stränderna i Skåne och Halland

Resejournalisterna Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén är aktuella med boken "Bästa badutflykterna i Skåne och Halland" där de tipsar om över 40 badutflykter att göra i Sydsverige. Här delar de med sig av fyra strandfavoriter från boken!

Text: Redaktionen • 2021-06-15 Uppdaterad 2021-06-22

Vad är er koppling till Skåne och Halland?

– Vi är en skåning och en hallänning och vi älskar att bada i havet! Vi bor sedan ett par månader i byn Arild som ligger i Kullabygden på nordvästra Skånes vilda spets. Marko är född och uppvuxen i Malmö med Ribersborg som hemmastrand och Anna i Halmstad med Tylösands strand som ett av många favorithäng under tonåren.

Varför en bok om bästa badställena?

– Inget är väl bättre än att att ta ett bad på sommaren! Det blir som en inre och yttre rening när värme, svett och stress sköljs bort av omslutande och svalkande vatten. Vi tror att boken kan få många att upptäcka nya sköna badplatser, speciellt denna sommar när mycket semester kommer att ske på hemmaplan.

Vad är en riktigt bra strand enligt er?

– Ett bra bad består av en fin sandstrand som funkar för både stor och liten eller en rejäl badstege från klippor eller brygga. Vissa badplatser kan pricka av både strand och klippor. Finns där dessutom ett bra glass- eller matställe, ett mysigt boende, en cykel- eller vandringsled och en historisk eller kulturell plats att spana in så blir det full pott. Som vi alla vet kan vädret växla i Sverige (och det är ju heller inte alla som vill ligga på stranden från morgon till kväll), så därför har vi med många tips i närheten av baden.

Något tips till den som vill maxa sin badutflykt?

– Kolla in vad som finns i närheten av badplatsen och våga prova ett nytt ställe. Ta cykeln om det går så undviker du eventuell badkö. Om du är ute och kör bil så ha alltid med lite badkläder även om du skall ut på andra ärenden om badsuget plötsligt skulle falla på och du är nära ett skönt dopp.

Bästa stränderna i Skåne och Halland
Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén har skrivit boken om Skåne och Hallands bästa badställen.

4 strandfavoriter i Halland och Skåne:

1. Skanörs strand, Skanör-Falsterbo

Bländande vit sand och karibiska färger på havet. Gulliga badbodar, fiskservering i hamnen, nybyggt kallbadhus och solnedgångar i havet. Skanör har allt för strandsälskaren, är detta kanske Sveriges bästa sandstrand? Visst är det vackert på Österlen med legendariska stränder som Haväng och Sandhamn, men det är ju så hiskeligt kallt i vattnet där. Här är du för första gången på rätt sida Sverige!

Bästa stränderna i Skåne och Halland
Skanör med sin vackra strand och fiskebodar. Foto: Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén.
Bästa stränderna i Skåne och Halland
Stens brygga i Skanör. Foto: Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén.

2. Ransvik, Kullaberget i Mölle

Det var här, i denna lummiga och klippiga vik, som synden i Mölle uppstod när damer och herrar började bada tillsammans strax efter förra sekelskiftet. Huga! Det är fortfarande en svindlande vackert plats med fina bad och lysande snorkling. Och sedan Andi och Matti tog över serveringen har det dessutom blivit underbart strandhäng här med god mat och svalkande drycker. I år har de renoverat och byggt nytt och till nästa år ska kommunen också renovera själva badbryggan.

Bästa stränderna i Skåne och Halland
På Kullaberget i Mölle hittas denn ljuvliga oas. Foto: Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén.

3. Vilshärad och Haverdal strand, Halmstad


Om det är full fart dygnet runt i Tylösand är det betydligt lugnare norröver. Haverdals och Vilshärads strand är tre kilometer lång och ligger delvis i ett naturreservat vilket medför glesare bebyggelse, fina vandringsstigar och mer djurliv. En av Skandinaviens största sanddyner ligger också här, Lynga sanddyn. Du kan ta dig upp på den 36 meter höga toppen via en smal trappa, utsikten över strandskogen och havet är jättefin.

Det är aldrig direkt trångt här, sandremsan är bred och vattnet är långgrunt. Däremot kan det ibland blåsa en del och då är det fint att hitta lä i dynerna. Vinden och avsaknaden av bryggor har också medfört att framför allt Haverdal är poppis bland kitesurfare. I norr ligger Skallen med sina blankslipade klippor och en underbar utsikt över hela bukten utanför Haverdal gästhamn. Vilshärad i söder har något mer service och är mer välbesökt än Haverdal, här finns också flera campingar.

Bästa stränderna i Skåne och Halland
En av Skandinaviens största sanddyner. Foto: Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén.

4. Fästningsbadet, Varberg


En bit ut på piren nedanför Varbergs fästning byggde kommunen 2018 ett fantastiskt fint bad, inte helt olikt de stadsbad som byggts i centrala Köpenhamn. Trädäck och bryggor bildar en skyddad fyrkant i havet där ett av däcken svänger runt, stiger upp och förvandlas till ett 3,75 meter högt integrerat hopptorn. Lika snyggt som praktiskt – och mycket roligt! Vattnet är djupt så badet är förstås endast för simkunniga. Vid piren breder ett stort trädäck ut sig för de som inte omfamnar badglädjen fullt ut utan hellre ligger och steker. Allt med fästningen i fonden.

Bästa stränderna i Skåne och Halland
Nedanför Varbergs fästning hittar du det nya Fästningsbadet. Foto: Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén.

Om boken 

”Bästa badutflykterna i Skåne och Halland: sydsveriges skönaste semesterpärlor” (Roos & Tegnér) av författarna Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén finns att köpa hos de vanligaste nätbokhandlarna.

Bästa stränderna i Skåne och Halland

Text: Redaktionen • 2021-06-15
SverigeSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen