Annons
Annons
Friendly Travel tar dig ut i Sverige och Europa på ett hållbart sätt med guldkorn kantade längs resan. Foto: Ingemar Carlström

Friendly Travel tar dig ut i Sverige och Europa på ett hållbart sätt med guldkorn kantade längs resan. Foto: Ingemar Carlström

Sverige

Ny researrangör vill bli bäst på hållbar svemester

En ny researrangör vill bli Sveriges mest hållbara researrangör för resor i Sverige och övriga Europa. Vi har träffat grundarna av Friendly Travel som berättar mer om företaget och resorna samt ger oss tips på sina smultronställen i Sverige.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-05 Uppdaterad 2021-08-13

Hej David och Sanna…

Berätta om Friendly Travel?

Det har varit en dröm vi haft i många år. Vi ville göra något tillsammans, fortsätta jobba med kommunikation och marknadsföring och eftersom vi rest mycket ville vi hjälpa andra resenärer.

Vi lanserade i år och i februari åkte vi på tågresa genom Europa för att knyta kontakter, se över rutterna vi ville erbjuda och säkerställa att allt är som vi tänkt, men på grund av corona var vi tvungna att avbryta. Istället lanserade vi resor i Sverige som var tänkt att lanseras efter Europarutterna.

Berätta om era resor!

Våra resmål och det vi erbjuder är platser och ställen vi har koll på. Just nu med Sverigeresorna har vi utgått från våra hemmiljöer där vi har stor lokalkännedom. Det är platser i Värmland, Västsverige och Dalarna, speciellt runt Siljan. Det är platser vi känner till väldigt bra, men många andra har kanske inte varit där.

Hur kommer ni bli “Sveriges mest hållbara researrangör för resor i Sverige och övriga Europa”?

Hållbarhet är viktigt för oss. Det är väldigt viktigt ur klimatsynpunkt och för framtida generationer, men så har vi alltid haft ett intresse för genuina och småskaliga boenden, restauranger och liknande.

Det vi gör, som många andra researrangörer inte gör gällande hållbarhet, är att ta ett helhetsgrepp över hela resan: transport, boende och aktiviteter. Vi kopplar ihop aktörer på resmålet och väljer ut platser genom att använda oss av Global Sustainable Tourism Councils internationella hållbarhetskrav.

Förutom miljöaspekter bidrar vi, och våra resenärer, till den lokala ekonomin eftersom vi samarbetar med mindre, lokalägda boenden och aktivitetsarrangörer. Resan ska gynna lokalsamhället helt enkelt.

Hur planerar ni för framtiden?

Först och främst kommer vi fortsätta med Sverigeresor och hjälpa både svenska och utländska resenärer att resa inom landet, men vi kommer också återuppta de utländska resorna som vi baserar på våra egna favoritresmål. Det är bland annat norra Italien och Gardasjön, norra Spanien och San Sebastian och Slovenien. Alla är klart rimliga att nå med tåg och dessutom fokuserar vi på att kunderna ska få upplevelser hela vägen – så det är inte bara slutdestinationen som är grejen.

Vad älskar ni med att resa?

David: Vi har flugit en hel del, det ska vi inte sticka under stol med, men vi kom underfund med att “så här kan vi inte fortsätta”. Just för miljön! Det är kanske en klyscha – men jag älskar att komma till något äkta, något genuint där man kan se att pengarna går till lokalbefolkningen som jobbar med odlingen, restaurangen eller boendet.

Sanna: Jag älskar att resa och upptäcka nya platser – det är då jag känner mig mest levande och i nuet. Jag har också ett intresse att hitta de här pärlorna som vi nu vill hjälpa andra att hitta. Jag tycker mycket om ekologisk och vegetarisk mat och när man har varit iväg har jag letat efter de där guldkornen. Det är en slags upplevelse att hitta de där småskaliga och mysiga ställena – en upplevelse som man kan leva på än idag.

Ny researrangör vill bli bäst på hållbar svemester
Sanna och David Kvicklund vill hjälpa resenärer att resa hållbart hela vägen och uppleva guldkorn på vägen.

3 smultronställen i Sverige

Dalarna

Södra Siljan/Siljanområdet: Här har David och Sanna ett sommarhus och området ligger dem varmt om hjärtat. Leksand, Tällberg, Rättvik, Mora och Orsa ligger på korta avstånd. Här finns mängder av naturupplevelser, vandring och kajakturer på Dalälven, bara för att nämna några saker. Här finns småskaliga och mindre aktörer som satsar på eko och närodlat, men missa inte glassen. Bland annat finns Gårds-glass utanför Leksand och Rättviksglass.

Kolla även in Café Frostbrunnsdalen i Borlänge. Den röda stugan ligger vacker beläget framför en damm nere i en ravin och serverar härlig mat och fika.

Ny researrangör vill bli bäst på hållbar svemester
Café Frostbrunnsdalen – perfekt för en bit mat eller fika.

Värmland

Frykensjöarna är tre sjöar som skiljs av två sund. Friendly Travel slår ett slag för Sunne samt Västra Ämtervik som enligt myten ska ha inspirerat Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta. Naturen är vacker, men det finns även konstnärliga skatter att upptäcka i närområdet, som Selma Lagerlöfs Mårbacka och Sillegården – Ida Sahlströms konstnärshem som erbjuder ett mysigt sommarboende. Här kan man passa på att måla själv.

Alma Löv är ett är en konstgård och museum med ett tiotal paviljonger utspridda i naturen värt att besöka. Ett stopp på Almars krog, lite längre söderut, är också att rekommendera. Restaurangen ligger på en vacker gård och har endast ett 20-tal platser och serverar god och säsongsbetonad mat. Prova deras 6-rätters med dryckesmeny – det är fine-dinning utan stelheten.

Ny researrangör vill bli bäst på hållbar svemester
Vänern har sin egen skärgård med bland annat öarna Torsö och Brommö. Foto: Ingemar Carlström

Torsö och Brommö

Två öar i Vänern med fantastisk natur. Här finns mängder av vandringsleder, cykelleder, stränder och rofylld miljö. Njut av Brommös bilfria natur och på Torsö finns dessutom en härlig skärgårdsrestaurang, Laxhall. För en fin kombo kan man slå ihop resan till öarna med en tur förbi Mariestad. Från Torsö kan man även resa till Djurö nationalpark som annars saknar båtförbindelse, men Friendly Travel kan ordna det med lokala skeppare.

Tågluff i Europa – 6 episka rutter

10 unika äventyr i Sommarsverige

7 favoriter på sköna Österlen


Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-05
SverigeAnsvarsfull turism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top