Annons
Annons

Upptäck Västkustens skärgård på en segeltur. Foto: Karin Wimark

Guide

Guide: Så seglar du i Bohusläns skärgård

Öluffa på den bohuslänska Västkusten bland kobbar och skär. Här får du tips på segling, boende och restauranger längs med rutten.

Text: Karin Wimark • 2022-06-08 Uppdaterad 2023-08-22

Segling

Vi reste med More Sailing som startat vecko­långa seglatser i Sverige. De arrangerar också segelresor i bland annat Grekland, Italien, Kroatien och Karibien. Prisexem­pel för 7 dagar med More Sailing under högsäsong är 11 000 – 13 000 kr/person. Då ingår skep­pare och värd, frukost, lunch och dryck på båten, sängkläder och handdukar samt alla hamnavgif­ter under resan. Det krävs inga förkunskaper inom segling för att följa med. Under veckan får du vara med och hjälpa till och lära dig så mycket eller lite du önskar. Rutten anpassas efter väder och vind men också efter passagerar­nas önskemål. Beroende på val av båt finns det plats för ca 10–12 personer inklusive värdparet.

Rutten: Vi seglade från Marstrand i Bohuslän norrut med stopp som Smögen, Hållö, Bohus­Malmön, Väderöarna, Åstol, Gullholmen, Kärringön.

Har du inte möjlighet att segla eller tillgång till egen båt? Kolla in de lokala färjorna och gör din egen båtluff!

Läs också tillhörande reportage – Segla mellan öar i Bohuslän

Boende

Under seglatsen bor man på båten i olika hamnar längs vägen. Skulle du utforska området på egen hand kan vi tipsa om dessa tre boenden:

Akvarellmuseet, Bockholmen: Mitt emot själva museet står fem gästateljéer på pelare i vattnet. De stilrena hytterna i mörkt trä har stora glasfönster som vetter ut mot vattnet. Dessa hyrs ut till såväl konstnärer som kursdelta­gare men också privatpersoner. Från 1 100 kr/ateljé och dygn.

Pater Noster: För en unik hotellupplevelse ska man bege sig till Pater Noster – fyrmästarens hem som blivit ho­tell! Pater Noster ligger på en egen ö ca 30 minuters ribb­båttur från Marstrand. Från 6 000 kr/person med helpension.

Värdshuset, Väderöarna: Längst ut i havsbandet ligger Väderöarnas Värdshus med 19 hotellrum, bastu och mysig restaurang. Här erbjuds också paketpriser med hummer­ eller kräftfiske och julbord. Från 2 095 kr/person med full pension.

Äta & dricka

Musselbaren, Smögen

Musselbaren i Kleven, mitt emot Smögenbryggan, har man valt att lyfta in musslorna i finrum­ met. Här picklas, kokas, gratineras blåmusslor, ja till och med mixas till burgare. Dessutom serveras egentillverkad gin. Och missa inte Musselbaren i Ljungskile där du också kan följa med på mussel­ expedition.

Åstols Rökeri

Boka in en helkväll med mat och musik eller köp med dig rökta skaldjur från rökeriet för en egen kräftskiva på båten. Genuint, pittoreskt och havsnära!

Bryggvingen, Lyr

Välj havsvägen eller kör de smala vägarna längst ut på sydvästra Orust och ön Lyr för en matupp­ levelse på första parkett. På Bryggvingen serveras nyfångad fisk som de till stora delar fiskat själva. Slå dig ner på bryggan in­ kilad mellan klipporna och njut av rökta pilgrimsmusslor, fish & chips och egenfångade havskräftor.

Malmöns Brygga, Bohus-Malmön

Beläget mitt i den stora båtham­nen på Bohus­-Malmön ligger Malmöns Brygga. Den ljusa träinredningen med bohemiska vibbar lirar vackert med de stora fönstren som vetter ut mot havet. Slå dig ner för en kummel med färskpotatis eller bryggans egen räksmörgås som skulle kunna mätta en hel familj.

5 skärgårdsfavoriter

Emelie Didrik, driftchef på Musselbaren, ger sina bästa tips du inte får missa på den bohuslänska Västkusten. Här är hennes 5 favoriter!

1. Smögen

Eftersom jag bor här året om är kontrasterna det vackraste! Det lugna, friska vinterhalvåret till sommarens brisar med sol och klippbad! Jag har alltid älskat havet och det föll sig naturligt att jag skulle flytta hit. Vi behöver inte åka utomlands när vi har ställen som Smögen!

2. Lysekil

En levande åretruntstad som vintertid puttrar lågmält med stammisar till att bara explodera på sommaren och locka allt från barnfamiljer till mysiga par.

3. Ljungskile

En lugn och mysig småstad som tidigare var en kurort! Många res­ te hit för att renas med hjälp av den friska havsluften. Här ligger också den första Musselbaren, i området Lyckorna.

4. Mollösund

De små vägarna som leder in till de pittoreska husen i Mollösund säger allt. Väldigt mysigt!

5. Fjällbacka

Det känns att man är i en gammal stad med små hus, trånga grän­der och mysig atmosfär. Camilla Läckberg har skrivit böcker som utspelar sig här. Missa inte att gå en vandring mellan klipporna och följ hennes berättelser.


Text: Karin Wimark • 2022-06-08
SverigeBåtresorGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen