
Följ med på en gastronomisk resa till jämtländska matfavoriter. Foto: Sandra Lee Pettersson / Jämtland Härjedalen Turism.
15 mathantverkare i Jämtland – värda en omväg
Den lokala maten är på frammarsch och i Jämtland finns det gott om kreativa eldsjälar. Här är våra 15 favoriter – perfekt för den som vill göra sin egen gastronomiska resa!
1. Undersåker gårdschark
Undersåker
I vad känns som en juvelbutik – med kaklade väggar, stora fönster som tillåter dig se rakt in i hjärtat av produktionen och stor glasdisk fylld av råvaror av bästa kvalitet – ligger en av Jämtlands bästa charkuteributiker. Undersåker gårdschark bär flera medaljer i SM i hantverk och säljer chark på djur som haft ett så bra liv som möjligt. Butiken startades av familjen Brummer, under ledning av Magnus Nilsson – känd från Fäviken Magasin. Håll utkik, planer finns på att expandera butikens vingar!


2. Jazzköket Saluhall
Östersund
Är det något ställe man inte får missa i Östersund så är det Jazzköket. I den avslappnade lokalen serveras, vad de själva kallar soul food, till naturviner och vanligtvis livemusik! Säsongen följs givetvis, med lokala råvaror. I Lagerbaren som ligger i ett garage kan du sippa på cocktails i takt till vinylskivor som snurrar. Botanisera sedan i Saluhallens butik för att köpa med dig något gott hem.


3. Flammans skafferi
Storlien
Restaurangen i Storlien som bjuder på smaker från fjäll, skog och sjö. När man kliver in i den öppna lokalen förs tankarna till en ombonad fjällstuga inredd likt ett massivt skafferi med öppet kök och värmande atmosfär. Kom till Flammans skafferi för en bit mat, följ med på en örtvandring och spana in de återkommande gästspelen med kockar som tar över restaurangen. Passa också på att byta något ord med ägaren Lena Flaten – en matinspiratör som sprider glädje, kunskap och omsorg i bygden.


4. Kretsloppshuset
Mörsil
Ett givet lunchstopp till eller från Åre där glada höns spatserar runt i en mysig trädgård med växthus, ekologiskt fokus, egengjord sylt, marmelad och saft. Fika kan du göra utomhus eller inomhus i Kretslopsshuset, shoppar gör du i den lilla lanthandeln.
5. Slaktarn
Östersund
“100 % relationsmat och ojämn smak”. Ja, så presenterar Slaktarn i Östersund sig själva. Och visst är det så. Här fokuserar man på småskalighet och kvalitet. Istället för certifieringar är det relationer som gäller – något som säkrar kvaliteten eftersom man vet precis var djuren betat och växt upp. Är det någonstans man ska köpa charkuterier och naturbeteskött i Östersund så är det här.
6. Skärvångens Bymejeri
Skärvången
I en liten fjällnära by i nordvästra Jämtland ligger ostbutiken där hälften av byns invånare arbetar. Skärvångens Bymejeri har vunnit hela 48 guldmedaljer i nationella mästerskapen i småskaligt hantverk. Kom för ostbuffé eller köp med dig någon av de 25 ostsorterna från ostbutiken. Här görs också Eldost – Skärvångens egen variant på haloumi.


7. Fjällnäs Est. 1882
Fjällnäs
Sveriges äldsta fjällhotell ligger på 820 meters höjd mitt i den skandinaviska fjällvärlden på gränsen till Norge. Förutom den friska luften och vackra miljön serverar Fjällnäs schyst mat på bygdens råvaror. När maten mättat magen kan du följa med ut på ripjakt med guide och hund, fjäll- eller flugfiske och andra aktiviteter anpassade efter säsong.
8. Skoogs
Funäsdalen
Här både äter och sover du med guldkant. Bara vetskapen att fjällkon vuxit upp hos Mats Dalgren i Tännäs, rödingen och öringen fiskats i en sjö nedanför sylarna, forellrommen är från Älvdalen, och ja, ni fattar! Nu när Fäviken är stängt så är det Skoogs i Funäsdalen som gäller. I krogen serveras en fast flerrätters meny medan du i bistron kan komma på drop-in och ala carte. Delin – ja den fylls med utvalt kött från lokala gårdar och fisk från Åre atlantfisk.


9. Gårdscharken
Fågelberget
Med eget rökeri, lokala råvaror och småskalig verksamhet är Gårdscharken Fågelberget ett stopp värd en omväg. Sväng förbi gårdsbutiken och botanisera bland charkuteriprodukter av älg, gris, ren, lamm, nöt och björn. Utsikten från Oppiberget över Fågelsjön är magnifik. Kan detta vara Sveriges högst belägna chark månntro?
10. Hamngatan 12
Östersund
Östersunds innergårdar har boomat och Hamngatan 12 är ett bra första stopp om du vill utforska dessa. Vad som började som en inredningsbutik växte snart till två butiker och caféverksamhet. Numer är Hamngatan 12 en mötesplats i Östersund där du kan slå dig ner för en krämig omelett, varma mackor på surdegslevain eller en soppa på räddade grönsaker från Icabutiken i Lillänge – såväl som att botanisera i inredningsbutikerna eller avnjuta en vinprovning.



11. Ås trädgård
Östersund
Odlar och säljer jämtländska krav-certifierade grönsaker i egen gårdsbutik som har säsongsöppet från mitten av juli till december. Här säljs också ekologiska torrvaror, mejeriprodukter, surkål och jämtländska mathantverk så som ostar och bröd. Håll även utkik efter Ås trädgårds fester, konserter och volontärdagar som vanligtvis hålls på gården!
12. Stengärde Getgård
Fåker
Jämtlands bästa getlagrade getost och getmese hittar man på Stengärde Getgård – en gård som varit i släktens ägo sedan 1700-talet. Den ekologiska gården har vunnit VM flera år för sin getmese och jordkällaren har utsetts till den bästa i Norden. Besök gårdsbutiken som ligger i byn Fåker och köp med dig av delikatesserna. Öppettider varierar så ring gärna innan.

13. Fröå Gruva
Fröå
På baksidan av Åreskutan har man brutit kopparmalm sedan 1700-talet, och Fröå Gruva är idag ett välbevarat arv och en spännande dagsutflykt. Här ligger också Bergstugan Fröå, vars ägare – erfarna Michelinkockar – serverar vällagad husmanskost och tunnbröd bakat i den egna bakstugan. En givande dagsutflykt såväl sommar som vinter.


14. Majas Skafferi
Undersåker
Det ryktas att Jämtlands bästa kanelbullar finns i Undersåker hos Majas Skafferi. Mycket möjligt, här snackar vi hantverk och noggrannhet! Majas Skafferi hittar man på Ica Strandbergs i Undersåker. Här tillverkas surdegsbröd och välgjorda bakverk som höjer ribban för bagerihantverket i området. Sväng förbi. Det är värt det.


15. 4 x mikrobryggerier
Åre by
Det bubblar på ölfronten i Åre. I källaren på Parkvillan ligger Åre Ölfabrik som brygger i alla smaker, färger och stilar. Spana in deras nyöppnade Folkölsbutik med brygder från Åres bryggerier och burgarkit du tillagar hemma. Boka en provning eller gör ett bryggeribesök på Åre Bryggcompagni vars öl finns på de flesta restauranger i byn med namn som Fjällen Pale Ale och Lekatt Grisette – det sistnämnda ölet med historiska anor, som bryggdes av och för gruvarbetare. Ottsjö Brygghus brygger ekologiskt öl och har ett litet bryggeri med restaurang. Håll utkik efter provningar och testa deras surdegspizzor! Missa inte heller ett stopp på Sveriges högst belägna bryggeri, Svartbergets Fjällbryggeri, vid VM 8:ans bergstation!

25 bästa tipsen till Åre
Äkta vara i Jämtland – på gastronomisk weekend
10 anledningar att åka till Jämtland
Text: Karin Wimark • 2021-04-26
Restips • Sverige • Listor • Mat och dryck