Teuf

Tillhör du kategorin restauranggäster som alltid beställer in en steak frites – oavsett vad servitören rekommenderar för dagen. Då kommer du att älska stimmiga Teuf vid Mälartorget i Gamla stan. På menyn finns bara en varmrätt – en sympatiskt prissatt entrecôte med pommes och bea.

Läs mer: Här hittar du Stockholms bästa barer

Ett lika enkelt som genialt koncept som blivit en stor snackis på sociala medier. Bakom satsningen står Sara Ljungqvist, även känd som “Kött-Sara”, som tidigare drivit köttrestaurangen Sovel i samma lokaler. Vägg i vägg ligger Teufs vinbar med ett generöst utbud av viner samt ost och chark från delidisken.

Boka bord här

Foto: Instagram.

Sperling & Co

Det råder köttfrossa på Stureplan. Nyligen avslöjade Björn Frantzén att stjärnkocken kommer att öppna ett modernt steakhouse på Stureplan 8 i början på nästa år. Och i dagarna slog Celestes tidigare köksmästare Mikael Andersson upp portarna till glödheta grillrestaurangen Sperling & Co i konkursdrabbade Taverna Brillos gamla lokaler på Sturegatan 6.

Läs mer: Sveriges 11 bästa hotell – enligt Guide Michelin

Här möts europeiska smaker och internationella grilltekniker i en levande atmosfär. Namnet är hämtat från Sperlingens Backe, ett kvartersnamn med anor från 1600-talet.

– Sperling & Co är vår tolkning av en modern grillrestaurang. Vi vill skapa något som känns tidlöst, där grillen står i centrum och tekniker från olika delar av världen får mötas, säger Michael Andersson.

Boka bord här

Foto: Emil Lif/Stureplansgruppen.

Ateljéns Pizza

Sedan Ateljéns Pizza öppnade i Gamla Enskede 2021, mitt under brinnande pandemi, har krogen lockat pizzabitna från hela Storstockholm. Nu har restaurangen fått en avknoppning i Haga Norra i Solna. På menyn står även smårätter, varmrätter och efterrätter med Italien som gemensam nämnare.

Gamla stan guide: 30 tips i Stockholms historiska hjärta

Pizzerian drivs av krögarparet Anna Klyvare och Henrik Sauer som även ligger bakom Ateljéns Livs, Matateljéns nyöppning i Slakthusområdet och skärgårdsrestaurangen Svartsö Krog med boendet Svartsö Logi. 

– Haga Norra är en unik stadsdel med stor potential, och vi ser det som en perfekt plats för vår första etablering i Norrort. Vi föll direkt för den imponerande takhöjden och husets karaktäristiska arkitektur. Vi ser fram emot att skapa en mötesplats där människor samlas och njuter av god mat och dryck, säger Henrik Sauer, medgrundare av Matateljén och Ateljéns Pizza.

Boka bord här

Foto: Fabege.

Snottys Bar Klow

Södermalmsinstitutionen Snottys, som stängde ner 2019, har återuppstått – denna gång på Ringvägen. Här serveras bärs och centraleuropeisk fast food, med indierock i högtalarna. Tinin-konnässörer kanske känner igen Klow som huvudstaden i det fiktiva landet Syldavien. En influens som även ska märkas i köket.

– Det är lite öststat, Balkan, fast fiktivt. Så vi kan vara fria med hur vi uppfattar att en syldavisk restaurang ska vara, säger krögarna i en intervju i Mitt i.

Se mer här

Foto: Instagram.

Oscars Bar & Brasseri

Klassiska kvarterskrogen Oscars Bar & Brasseri på Narvavägen på Östermalm har fått ett varmt välkomnade i kvarteret sedan öppningen i slutet på september. På menyn står klassiska rätter med inspiration från Frankrike och i köket står en träkolsgrill där merparten av rätterna tillagas. På söndagar serveras en specialkomponerad söndagsmiddag och för gäster på språng kommer det även att finnas en komprimerad teatermeny. Prisvärt, personligt och välkomnande är ledorden, oavsett vad man landar i på menyn.

Foto: Oscars Bar & Brasseri.

”Oscars är mer än en restaurang, det är en plats där du alltid känner dig hemma. Här möts grannarna på lunch, vänner på middag och teaterbesökare för en välkomponerad supé. Med inspiration från franska kvartersbistroer och råvaror från våra närliggande skogar, gårdar och vatten, serverar vi mat som både är tidlös och förförisk”, skriver man på restaurangens hemsida.

Boka bord här

Foto: Oscars Bar & Brasseri.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Café.