Annons
Annons
Lejonunge i Seelos, Tanzania. Foto: Mattias A Klum

Lejonunge i Seelos, Tanzania. Foto: Mattias A Klum

Nyhet

Ny utställning på Fotografiska med Mattias Klum

Som förste svensk någonsin prydde Mattias A. Klums bild av en silverbladapa National Geographics omslag. Nu är han aktuell med en utställning på Fotografiska i Stockholm fram till den 7 mars, 2021.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-10-19 Uppdaterad 2021-06-23

Mattias A. Klum ställer för första gången ut på Fotografiska, med utställningen Vår tid på jorden. Där får vi följa med honom till nedslag från platser där han arbetat. Som olika kammare i det hjärta vilket alltid slagit för att föra ut budskapet om världens storslagenhet – och om hur allting hänger samman.

– Just upplevelsen av alltings förgänglighet är för mig enastående. Det faktum att planeten idag är så beroende av människans förmåga att handskas hållbart med vår tillvaro skapar en ödmjukhet. Och till min stora glädje går nu att svara ’ja’ på frågan om det är möjligt att både hjälpa planeten och leva ett gott liv, säger han i ett pressmeddelande på Fotografiska.

Omslag på National Geographic

Som den förste svensk någonsin, och dessutom en av de yngsta i världen att bli publicerad, (han var 29 år när hans bild av silverbladapan för första gången var omslagsbild på National Geographic), har Klums bilder många gånger prytt omslagen och visat hisnande bildreportage i tidningar som NG, New York Times, GEO och Der Spiegel.

Hans bilder har ställts ut internationellt och han står bakom en rad prisbelönta filmer och TV-produktioner och har gett ut flertalet böcker.

Ny utställning på Fotografiska med Mattias Klum
Mattias Klum i Bako National Park i Borneo. Foto: Samuel Svensäter

Res genom bilder

Vare sig det är den lilla grodan gömd i Borneos grönska, havslivet, de giftigaste ormarna vars genetiska och molekylära egenskaper kan användas i nya läkemedel, eller regnskogen och människorna där som hotas av palmoljeplantagen – alla bär de en berättelse som griper tag och förenar oss. En berättelse om skörheten och skönheten i alltings förgänglighet, parad med styrkan hos allt levande.

— Säg namnet Mattias Klum och fram träder bild- och ljudminnen från världens mest avlägsna hörn – från nattens prasslande ljud i Borneos urskogar till fartygets sidor som slår med ett klapprande mot isbergen i Arktis, säger Lisa Hydén, utställningsansvarig Fotografiska Stockholm.

Enligt henne betyder Mattias Klums arbete enormt mycket för en hållbar framtid.

– Genom sitt arbete har han inte bara låtit oss se scener från djur- och naturriket som vi aldrig annars hade fått uppleva. Han har också ingivit oss med en ansvarskänsla – att denna rikedom ska kunna fortleva hänger på oss människor och hur vi brukar vår tid på jorden, säger Lisa Hydén, utställningsansvarig Fotografiska Stockholm, säger Lisa Hydén.

Ny utställning på Fotografiska med Mattias Klum
Orm gömd i grönskan. Foto: Mattias Klum

Dokumenterat klimatkrisen

Under dessa år har Mattias A Klum, mött och därmed försökt inspirera och påverka allt från skolbarn till stamhövdingar, presidenter, företagsledare och kungligheter i hela världen när han med sin kamera följt hur klimatet förändras med extremt väder, översvämningar och vattenbrist.

Konsekvenserna av hur människan kortsiktigt och brutalt satt sig som herre över de effektiva och hållbara ekosystem som under miljoner år tidigare rått och utvecklats på planeten.

— Det är som att naturen skickar tillbaka en faktura tillbaks till ekonomin. De ekonomiska modeller som sällan tar hänsyn till planetens ändliga och delvis sköra system. I den fakturan ingår klimatförändringar som ger stora negativa effekter även på människans livsvillkor med exempelvis extremt väder. Vi har sedan länge nått den punkt där vi som ägnat oss åt rovdrift utan att räkna på de långsiktiga konsekvenserna för djur- och naturliv ska välja en sundare, rikare mer hälsosam och hållbar väg, säger Mattias Klum.

Utställningen pågår mellan den 16 oktober, 2020 och 7 mars, 2021.

Besök fotografiska.com för mer information om biljetter och öppettider!

Höstlov i Sverige – 7 resmål med tåg för hela familjen

Stockholm för foodisar – 8 ställen du inte får missa

SJ släpper årets julbiljetter med färre platser

Babyboom bland Ugandas bergsgorillor


Text: Helle Kikerpuu • 2020-10-19
NyhetSverigeFotografiStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen