Annons
Annons
Pladdling är både kul och bra för naturen. Foto: Pressbild

Pladdling är både kul och bra för naturen. Foto: Pressbild

Nyhet

Testa pladdling – låna en kajak och plocka skräp

Vill du paddla kajak? Vill du se naturen omkring dig må bra? Då borde du testa pladdling – ett nytt initiativ som kommit till Sverige.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-03 Uppdaterad 2021-06-23

Begreppet “pladdling” kommer ur en annan trend – “plogging” – d.v.s. att jogga och plocka skräp i naturen. Ett initiativ som startade i Sverige och sedan blivit ett världsfenomen.

Pladdling är en variant där man kombinerar att paddla kajak (eller liknande) med att plocka skräp ur vattnet för att bidra till renare sjöar och hav och minska miljöförstöring.

Låna en kajak

GreenKayak är en miljöorganisation (startad i Danmark) som lånar ut sina gröna kajaker – gratis – i utbyte mot att man pladdlar och delar med sig i sociala medier. De har funnits i flera europeiska städer sedan 2017, och under åren har över 25 ton skräp plockats upp ur vattnet av frivilliga.

Tillsammans med Carlsberg Sverige har de nu ordnat så att kajaker finns att låna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. Kajakerna är gjorda för två personer och är säkra och stabila för nybörjare och lånas ut för två timmar. Man har en hink mellan sig och varsin skräpplockare till hjälp. All plast och skräp som samlas in, sorteras och räknas.

– I sommar firar många semestern hemma i Sverige och pladdling är en perfekt aktivitet för att upptäcka vår fantastiska natur runt om i landet och bidra till renare vatten och en bättre framtid. Det spelar mindre roll om man lånar en kajak via GreenKayak, eller använder sin egen. Alla kan vara med och pladdla, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige.

Läs mer och boka här!

Testa pladdling – låna en kajak och plocka skräp
Paddla kajak och plocka skräp mitt i Stockholm. Foto: Pressbild

Ny researrangör vill blir bäst på hållbar svemester

Ett gyllene tillfälle att ändra våra resvanor

Sveriges fantastiska nationalparker från norr till söder


Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-03
NyhetSverigeAktiv semesterGöteborgMalmöStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top