Annons
Annons
Greta seglade över Atlanten för att vara med på två stora FN-möten om klimatet.

Greta seglade över Atlanten för att vara med på två stora FN-möten om klimatet.

Nyhet

Populärt att ”Greta-lifta” över Atlanten

Efter att klimataktivisten Greta Thunberg reste över Atlanten med segelbåt har det blivit alltmer populärt att lifta över världshaven. Läs också Vagabonds tips på hur du reser med fraktfartyg.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-01-20 Uppdaterad 2021-08-13

Under hösten 2019 seglade klimataktivisten Greta Thunberg över Atlanten för att vara med på två stora FN-möten. Oroligheter i Chile tvingade dock landets regering att tacka nej till att hålla i klimattoppmötet COP25, varpå Greta korsade Atlanten ännu en gång fÙ?r att ta sig till Madrid dit toppmötet flyttades. Nu är det fler som vill resa på detta sätt.

Det är Svenska Kryssarklubben som uppmärksammat den ökade efterfrågan att korsa Atlanten med båt i tidningen På Kryss.

Ett exempel hämtas från brittiska tidningen The Guardian, som beskriver att det blivit trendigt att ”Greta-lifta”. Ett annat exempel kan hittas hos Facebookgruppen Sailboat Hitchhikers and Crew Connection. Sidan är till för de som vill lifta med segelbåt, samt för segelbåtsägare som söker besättningsmedlemmar. Efter Gretas färd över Atlanten har medlemsantalet ökat rekordstort på några veckor. De som liftar vill minska sin konsumtion och resa hållbart, en perfekt kombination på en segelbåt. 

– Det är naturligtvis en trevlig trend, men man ska komma ihåg att det är inte utan komplikationer och risker att lifta över Atlanten, säger Claes Wessberg, ordförande i Svenska Kryssarklubben Medelhavsseglarna, till På Kryss.

I tider då fler vill resa mer hållbart har alternativa färdmedel blivit poplärt. Vagabond träffade Carl Hamnesjö som reste jorden runt utan att flyga.™�Här kan du läsa om hans resa!

Resa med fraktfartyg – så gör du!

1. Googla på cargo ship och passenger. Då kommer flera länkar upp till resebyråer som säljer resor med fraktfartyg; bland annat langsamreisen.dehamburgsued-frachtschiffreisen.decargoshipvoyages.com och freighterexpeditions.com.au

2. Kolla vilken som är den sista hamnen för avresa från Europa, och vilken som är den första hamnen vid ankomst – så kan du minimera tiden på fartyget när du bokar. 

3. Gör en väl tilltagen budget. Det är ganska dyrt att åka med fraktfartyg. Kostnaden ligger på runt 100–110 euro per dygn, inklusive mat och boende. Uppkoppling på ombord är via satellit och kostar en del, men kan gå att ordna. 

4. Var ute i god tid. Många rederier kräver att du bokar din plats några veckor innan avresa. Så boka det du kan i god tid. Om det inte spelar någon roll om du får vänta en månad extra någonstans i världen kan du vara mer spontan med dina biljetter vidare. 

5. Var nyfiken och ställ frågor. Be att få se maskinrummet och kommandobryggan. Och ta gärna med ljudböcker och poddar – för det kommer stunder då du måste roa dig själv. Det är praktiskt att lyssna istället för att läsa, eftersom du kan spana på utsikten samtidigt. 

De vill inspirera till ett reko resande

Han reste jorden runt utan att flyga

Vagabond gästar SVT i ny serie om framtiden


Text: Helle Kikerpuu • 2020-01-20
NyhetSverigeAnsvarsfull turism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen