Annons
Annons
Tips på saker att göra under en roadtrip längs med Skånes sydkust. Foto: apeloga.se.

Tips på saker att göra under en roadtrip längs med Skånes sydkust. Foto: apeloga.se.

Sverige

Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten

Häng med på en roadtrip till Skånes sydligaste hörn, trendiga Söderslätt som bubblar av kreativitet!

Text: Jonas Henningsson • 2021-06-04 Uppdaterad 2022-08-19

Norra Grönby & Hällåkra

Vingårdar, äppellundar & gårdsbutiker

Söderslätts böljande vinfält möter oss när vi börjar vår resa genom den lite gömda och glömda delen av Skåne. Efter rundvandring bland vinrankorna på sluttningarna slår du dig ner på uteserveringen på Hällåkra Vingård och äter skånsk tapas, charkuterier från trakten och ostar från Vilhemsdals Gårdsmejeri, hembakat bröd, marmelad på blandade bär och flädersaft de själva gjort, och så vingårdens viner förstås. Vägg i vägg med Hällåkra breder några relativt nya äppelodlingar ut sig. Från de här träden skapar John Taylor tillsammans med hustrun och en kollega cidermärket Dryg Cider. Att det blev cider har helt naturliga orsaker. John Taylor saknade cider så han drog till England med en lastbil och fyllde den med 1 400 trädplantor. Nu finns cidern på utvalda restauranger och gårdsbutiker som Grönby Gårds­charkuteri i närheten.Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten

Svenskt vin – en bubblare i vinvärlden! Foto: Hällåkra vingård.

Klagstorp

Uniformer och en gömd oas

En vindlande fin resa genom böljande rapsfält och vidsträckta landskap tar dig till Klagstorp och ett unikt museum. Gamle Noice-sångaren Nicklas Östergren och sambon och scenografen Malin Kihlbergs satsning Uniform Collection är en av Söderslätts finaste kulturgärningar. I somras öppnade de museet med tusentals kostymer, uniformer, prylar och historier från dem som bar dem. Från Klagstorp är det bara en kort tur till Weinbergs Hotell på Idala Gård. Väl inne på den kringbyggda gården är det lummigt och grönt. En svalkande pool, ett stiligt orangeri, där middagen serveras, och ett växthus som producerar grödor till den egna gårdsbutiken. Här har Henriette Bertheussen och Simon Weinberg skapat en destination i sig efter att ha lämnat Oslo och en bakgrund inom Michelinvärlden. Gårdsbistron är värd ett besök bara den.

Här bor du: Weinbergs Hotell.

Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten
Gammalt och nytt i skånelängan från 1859. Foto: Weinbergs hotell.
Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten
Kyliga kvällar är orangeriet en välkomnande plats. Foto: Weinbergs hotell.

Trelleborg

Sveriges sydligaste stad

Från utflykten i den skånska myllan svänger du in i Trelleborg, Sveriges sydligaste stad men också Skånes äldsta, vars namn kommer från ordet för en vikingatida ringborg, en trelleborg. Ett bra resmål för barnfamiljen med vikingaborgen Trelleborgen som måstemål men också finfina Trelleborg museum. Vill man äta Neapeldoftande pizzor ska man bege sig en liten bit utanför centrum, till orten Skegrie och restaurangen Stenmarks Lönnugn. Bor gör man med fördel i en av stadens finaste byggnader, där Hotell Dannegården huserar.

Här bor du: Dannegården.

Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten
Raps så långt ögat kan nå! Skåne i ett nötskal. Foto: apeloga.se.
Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten
Stränderna längs med kusten bjuder in till sköna promenader och ett dopp i det blå. Foto: getty images

Smygehuk, Beddingestrand & Mossbystrand

Kustens pärlband av stränder

Sverige sydligaste punkt, söta Smygehuk med sin småbåtshamn och fiskebodar, blir inledningen på en lång kuststräcka nästa dag. Här väntar långa loja dagar vid salt hav och härliga stränder. Logivalet är enkelt, Smygehus Havsbad i Smygehamn, är ett klassiskt svenskt badhotell alldeles på stranden med flera boendevarianter och en bra restaurang där man äter med utsikt över havet. Härliga långa Beddingestrand blir nästa stopp, fortsätt sedan längs kusten för ett dopp i Mossbystrand nära Abbekås.

En bit in på slätten ligger charmiga Lilla Beddinge Teater som kör sommarteater och har ett finfint kafé. Långluncha på restaurang Pärlan, som efter en lång sömn återuppväckts och ligger fint med utsikt över havet.

Här bor du: Smygehus Havsbad

Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten
Mossbystrand är långgrunt och barnvänligt. Foto: Getty images.
Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten
Fiskspan i Gislövs småbåtshamn. Foto: Jenny Brandt.

Hörte och inlandet

Somrigaste Skåne

Skåne blir inte somrigare än vid Hörte Brygga, restau­rangen som vilar mot den lilla näpna hamnen med utsikt över vattnet. En kort körning in i landet hittar du också Sydkustens Pillehill Brasserie & Vinbar Gårdshotell nära lilla Östra Vemmenhög, där man erbjuds vinprovningar, högklassig mat och boendepaket i lantlig härlig miljö. Från Pillehill är det en liten tur genom Söderslätts soliga landskap till Svaneholm slott där du nästa dag avslutar rundresan med en slottslunch i härlig miljö och upplever Skåne från förr på Slottsmuseet.

Här bor du: Sydkustens Pillehill Brasserie & Vinbar Gårdshotell.

Roadtrip i Skåne – 18 tips längs med sydkusten
Somrigt och avslappnat på Hörte Brygga. Foto: hörte brygga.

Text: Jonas Henningsson • 2021-06-04
SverigeRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen