Annons
Annons
Prisade konditorer och bagare, kreativa nyöppningar och mysiga kaféer.

Prisade konditorer och bagare, kreativa nyöppningar och mysiga kaféer. Spana in Stockholms bästa hantverksbagerier! Foto: Bullar & Bröd (tv), Socker Sucker/Karin Wimark (mitten), Unsplash (th).

Sverige

Stockholms bästa fika – 10 bagerier att hålla koll på

Stockholm vimlar av bra bagerier, konditorier och fikaställen. Vi har listat 10 favoriter du inte får missa – om du gillar smöriga bullar, frasiga croissanter och läckra surdegsbröd!

Text: Karin Wimark • 2022-10-04 Uppdaterad 2023-07-20

Socker sucker

Nyöppnad snackis!

Socker vaddå? Jo, Socker Sucker är Stockholms nyaste snackis med bröd, bakverk och desserter på högsta nivå. Inte så konstigt då konditorn Frida Bäcke tidigare i år fick utmärkelsen Konditorernas konditor och bagaren Bedros Kabranian rest världen över och hållit kurser och utbildningar inom bageri. Stig in och du möts av en stor inglasad ”smyckesbox” där lövtunna tusenlagrade croissanter, glansiga desserter och saftiga kanelbullar lockar till sig blickar. Interiören är stilren och går i trä och sten och glasfönster tillåter såväl gäster på plats som förbipasserande att snegla på produktionen.

Adress: Drottninggatan 93

Fosch Artisan Patisserie

Fransk-svenskt hantverk

Fosch ägs och drivs av den kreativa fransmannen Damien Foschiatti och den naturälskande gotlänningen Malin Eklund. Här märks det att man har en speciell kärlek och passion för just hantverket och schysta råvaror. Surdegsbröd bakas på ekologiska mjöler från bland annat Warbro kvarn och Labans kvarn, svensk frukt och bär styr val av desserter och de klassiska svenska och franska bakverken och desserterna görs på rena råvaror. Fosch på Löjtnantsgatan går i svartvita toner med industrifönster medan stället på Birger Jarlsgatan är mjukare, varmare med trä och betong. Missa inte luncherna med grillade mackor, soppor och sallader.

Adress: Löjtnantsgatan 8

Stora Bageriet

Historiskt på Östermalm

Stockholms äldsta bevarade industribyggnad har genom åren haft flertalet funktioner så som bageri, brännvinslager och vapenförråd. Fram till att bageriet stängdes 1958 bakades upp till 60 000 limpor varje dag och trots att namnet var Kronobageriet, kallades stället i folkmun för ”Stora Bageriet”. Därför fanns det ingen tvekan att namnet skulle vara detsamma då man valde att åter igen öppna bageri i det nuvarande Scenkonstmuseets lokaler. Stig in i en storslagen lokal med vitkalkade väggar, träbord och stolar och rutiga golvplattor. Stora Bageriet är klassiskt, smörfrallorna frasiga och croissanterna lövtunna. Behöver vi nämna att det mesta görs på ekologiska och säsongsbaserade råvaror?

Adress: Sibyllegatan 2

Nyligen öppnade Stora bageriet filialen ”Stora Lilla bageriet” på Torsgatan. Så spana in det med vetja! Foto: Stora Bageriet

Granero Bakery

Industriellt i Gasverket

I gasverkets unika industrimiljö, beläget i Norra Djurgårdsstan, har ett av Stockholms läckraste fik just öppnat upp. Se bara på de välvda fönstren, teglade väggarna, de rustika trä- och korgmöblerna och det läckra industritaket. Här på Granery Bakery i norra Djurgårdsstan bakas välgräddat surdegsbröd och bullar hela dagen. Dessutom serveras hemgjord gelato! Bageriansvariga Per Mattsson har sin bakgrund på såväl Vetekatten som NK-bageriet.

Adress: Tengelinsgatan 1

Dåndimpen’s

Smörgåsshop i Årsta

Halva Södermalm sörjde då Petrus slog igen dörrarna vid Mariatorget i våras. Därför är lyckan lite extra stor då möjligheten att få äta deras välgräddade surdegsbaguetter, smörfrallor och sötebröd faktiskt finns kvar. Rättare sagt vid Årsta Partihallar där Petrus och Alexandra Jakobsson nu öppnar en smörgåsshop under namnet Dåndimpen’s. Detta är inget regelrätt fik, utan här köper du och tar med dig hem och än så länge säljs bröd på lastkajen i väntan på att shopen blir färdig. Detta under begränsade tider, så spana in på deras Instagram för öppettider.

Adress: Fiskhallsvägen 2-4, Årsta partihallar

Lillebrors Bageri

Från bröd till glass

Det är inte ovanligt att se ringlande köer vid Lillebrors på Rörstrandsgatan 10. Och ingen skillnad blev det då bageriet flyttade till större lokaler några nummer längre ner på samma gata. Lillebrors är populärt och omtyckt, vilket är lätt att förstå då man stiger in i den gemytliga lokalen. Schyst surdegsbröd på ekologiska mjöler varvas med bakverk som följer säsong så som sockerbullar med kräm, smakrika smörbullar, wienerbröd med jordgubbar och egengjord glass på smaker som granskott, syrén, maskros/honung och fläder/citron. Mums!

Adress: Rörstrandsgatan 10

På Rörstrandgatan hittar du populära Lillebrors bageri. Foto: Markus Sjöberg
Stenugnsbakat av bästa kvalitet på Lillebrors. Foto: Markus Sjöberg

Svedjan Bageri

Genuint med mejeri från egen gård

Svedjan Bageri grundades i Skellefteå men har sedan ett år tillbaka har man öppnat en filial på Brännkyrkogatan vid Zinkensdamm i Stockholm. Mejeriprodukterna kommer från familjens egna gårdsmejeri och här kan du äta surdegsmackor med gårdens egen ost! Litet, gästvänligt och ambitiöst!

Adress: Brännkyrkagatan 88

Haga Tårtkompani & Bageri

Stockholmsfavorit

Klassiska Haga Tårtkompani & Bageri är en stående favorit hos många lokalbor och öppnade nyaste filialen i Petrus gamla lokaler på Swedenborgsgatan vid Mariatorget. Idag kan man hitta Haga på en handfull platser runtom i Stockholm. Kom hit för bakverk och bröd gjorda av naturliga råvaror från svenska bönder och mejerier. Bröden bakas i stenugn, tårtorna har en klassisk grund med modern twist och sötebröden är för det mesta härligt klassiska.

Adress: Swedenborgsgatan 4B

Nyligen slog Haga Bageri upp portarna på Swedenborgsgatan på Södermalm. Foto: Thomas Lyon

Bullar och bröd

Rustikt på Vallhallavägen

Äkta smör, ekologiskt och naturliga smaker! Ägaren Gabriel di Grado kammade hem titeln som Årets bagare 2015 och passionen har inte direkt lagt sig. På Bullar och bröd sträcker sig fönster från golv till tak och den läckra industriinredningen matchas med handskrivna skyltar och en jättelik disk i betong. Surdegsbröden gräddas i stenugn, sötebröden är kreativa skapelser och kommer du hit på lunch testar du med fördel bageriets varma mackor.

Adress: Valhallavägen 65

Rosendals Trädgård

Ekologiskt i Stockholms största stenugn

Rosendals Trädgård är en destination i sig med sina vackra trädgårdar, jättelika växthus och Djurgårdens stillsamma omgivning. Här finns också Stockholms största vedeldade stenugn! Jajjemen, den väger 16 ton och platsbyggdes 1998. Här kan man elda på eftermiddagen och baka hel följande dag på eftervärmen. I bageriet används i princip uteslutande ekologiska råvaror liksom trädgårdens egna skörd! Slå dig ner i trädgårdskaféet där du kan äta av det bakade.

Adress: Rosendalsvägen 38


Text: Karin Wimark • 2022-10-04
SverigeMat och dryckStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen