Annons
Annons
Norrsken i Kiruna. Foto: Gettyimages / David Clapp.

Norrsken i Kiruna. Foto: Gettyimages / David Clapp.

Sverige

Störst chans för norrsken i Sverige – experten tipsar

Drömmer du om att få uppleva ett riktigt norrsken? Carl Bergstrand som driver Facebooksidan Norrsken Sverige delar med sig av sina erfarenheter för hur du bäst upplever himlafenomenet inom landets gränser.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-01-07 Uppdaterad 2021-09-15

Carl Bergstrand kallar sig själv för ”norrskensentusiast”. Han såg sitt första norrsken på Gotland för tio år sedan och kände att ”det här måste fler få uppleva”. Sedan dess har Carl drivit sidan Norrsken Sverige på Facebook som idag har över 67 000 följare. På sidan pågår dagliga diskussioner om var i landet det vankas norrsken och hur man bäst upplever det.

– Det är svårt att förklara vad som egentligen är grejen med ett norrsken. Man måste helt enkelt uppleva det själv med egna ögon. Bilder i all ära, men storleken på fenomenet slår i alla fall mig med häpnad, säger Carl.

Bästa norrskensupplevelsen i Visby

Den bästa norrskensupplevelsen hade Carl i Visby där han bor. Det var en klar natt i mars år 2015 när han var på väg hem genom Almedalen.

– Plötsligt är det som att ett tre mil långt lysrör sakta dimmas upp i himlen, vitt, klart. Som ett svärd à la Star Wars. Inom en minut hade himlen förvandlads till en virvlande rörelse av ljus, rakt ovanför huvudet. En så kallad norrskenskrona, där ljuset ser ut att flöda precis ur en punkt rakt upp i himlen, berättar Carl.

Störst chans för norrsken i Sverige – experten tipsar
Norrsken över havet vid Visby. Foto: Carl Bergstrand.

Ha tålamod och rätt kläder

Carls första råd till den som vill se norrsken är att ha tålamod. Norrsken kan visa sig extremt svagt, nästan som en diffus dimma i skyn, för att sedan på bara någon minut blir fullständigt häpnadsväckande. Så tålamod är nyckeln. Om kalkylerna visar att det finns stor chans för norrsken där du befinner dig gör du alltså bäst i att vänta.

– Klä dig varmt, ta med något att sitta på. Lägg undan mobilen, eftersom ögonen behöver tid att vänja sig vid mörkret. Oftast slår norrskenet till som starkast mellan 22 och 02, säger Carl.

Störst chans för norrsken i Sverige – experten tipsar
Norrsken över Abisko och Aurora Sky Station. Foto: Ted Logart.

Var är det störst chans för norrsken i Sverige?

Störst chans för norrsken är det, kanske inte helt förvånande, uppe i norr. Det har att göra med norrskensovalen, ett område där norrsken vanligtvis skapas och som ligger vid polcirkeln och uppåt. Det är ingen slump att Sveriges enda rymdbas ligger utanför Kiruna, området är helt enkelt mest optimalt för att kunna studera norrskenet.

– Den bästa platsen i Sverige är Abisko som förutom sitt mycket nordliga läge även erbjuder hisnande natur. Det tycks dessutom förekomma något slags väderfenomen som gör molnen ovilliga att ligga kvar just där, säger Carl.

5 sätt att se norrsken på i norra Sverige 

Abiskos norrskensstation

På toppen av berget Nuolja i Abisko Nationalpark finns en norrskensstation, Aurora Sky Station. Här kan du invänta norrskenet med kaffe och brasa samtidigt som du spanar ut över Lapporten och Abiskofjället.

Störst chans för norrsken i Sverige – experten tipsar
Norrsken över Aurora Sky Station i Abisko. Foto: Ted Logart.

Norrskensbad i Kiruna

På Hotell Ripan i Kiruna har man skapat ett Aurora Spa. Här kan du uppleva norrsken direkt från den uppvärmda utomhuspoolen.

Störst chans för norrsken i Sverige – experten tipsar
Bada under norrsken på Aurora Spa i Kiruna. Foto: Björn Wanhatalo.

Tur med norrskensgaranti

I åtta år har varenda en av Lappland Medias gäster fått uppleva norrsken. Företaget drivs av fotografen Peter Rosén som ordnar fototurer med fokus på just norrsken. Med möjlighet till både hundsläde och ishotell.

Störst chans för norrsken i Sverige – experten tipsar
Norrskensresa i Sverige. Foto: Peter Rosén/Lappland Media AB.

Designstuga på Luleälven

Se norrskenet från en toppmodern stuga ute på den stelfrusna Luleälven. Vintern 2020 invigdes designhotellet Arctic Bath i Harads och har sedan dess blivit hyllad världen över.

Störst chans för norrsken i Sverige – experten tipsar
Bo på Luleälven. Foto: Anders Blomqvist och Daniel Holmgren.

Trädkoja med panoramafönster

Hos Tree Hotel i Harads finns en trädkoja specialdesignad för maximal norrskensmagi. Deras svit 7th Room är byggd med panoramafönster åt det håll där norrskenet oftast visar sig.

Följ norrskenet digitalt

Mobilappen: My Aurora Forecast

Webbkamera: Aurora Sky Station

Här är världens bästa platser för att uppleva norrskenet

Se norrsken vid Lofotens hemliga syster – Senja

Abisko – 3 härliga dagsturer för vandring


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-01-07
SverigeDjur & naturIntervjuVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen