Annons
Annons
Det är folktomt på många vanliga turisttäta platser i Sverige. Foto: GettyImages

Det är folktomt på många vanliga turisttäta platser i Sverige. Foto: GettyImages

Nyhet

Svensk turistnäring slås hårt av coronaviruset

Omsättningen för svenska resebyråer och researrangörer riskerar att halveras från 60 till 30 miljarder kronor på grund av coronautbrottet. Det skulle drabba många av de knappt 200 000 sysselsatta i den svenska besöksnäringen hårt.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-15 Uppdaterad 2021-08-13

Utrikesdepartementet (UD) har beslutat att avråda från alla icke nödvändiga resor till samtliga länder. Avrådan gäller till och med den 14 april. Det är den senaste nyheten som kommer påverka den svenska besöksnäringen.

Svenska resebyråer och researrangörer omsätter cirka 60 miljarder kronor, men just nu innebär coronautbrottet en kraftigt minskad efterfrågan på resor. SRF har besdömt att omsättningen för 2020 riskerar att halveras till 30 miljarder kronor. Det minskade resandet slår även hårt mot de knappt 200 000 personer som jobbar på hotell, restauranger och andra företag i den svenska besöksnäringen.

– Vi förstår att många människor känner oro och därför avstår frÙ?n att resa. Det finns en uppenbar risk att annars livskraftiga företag slås ut. Regeringen bör besluta om ett särskilt stödpaket för rese- och besöksnäringen, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschföreningen SRF.

SRF:s rekommendationer till regeringen

– Inför ett tillfälligt likviditetspaket för rese- och besöksnäringen.

– Slopa tillfälligt resemomsen.

– Besluta att resebolag ingår i reformen av korttidsarbete.

– Ta fram ett stöd till drabbade researrangörer i samband med återbetalning av inställda paketresor på grund av utrikesdepartementets reseavrådan eller inställda arrangemang.

– Ge Kammarkollegiet i uppdrag att skyndsamt minska nivån på kravet på resegarantier.

Svensk turistnäring slås hårt av coronaviruset
Hur kommer svenska turistnäringen påverkas återstår att se med SRF tror att den kommer att halveras. Foto: GettyImages

Några exempel hur turistbranschen drabbats av coronaviruset

  • Researrangörerna TUI och Ving ställer in alla flygningar fyra veckor framöver. Även Apollo säger att man kommer att ställa in alla flighter, men bara de de närmaste 14 dagarna.
  • Hotellmagnaten Petter Stordalen förbereder ett varsel med anledning av coronaviruset. Nordic Choice Hotels ska nu inleda förhandlingar med facket.
  • Under mars ställer SAS in 2000 flighter vilket påverkar hela linjenätet.
  • Norwegian ställer in 4 000 flygningar och permitterar upp till hälften av personalen efter USA:s beslut att stoppa alla flygningar från Schengenländer, bekräftar flygbolaget i ett pressmeddelande.
  • Scandic Hotels meddelar att 2 000 anställda i Sverige kommer att varslas om uppsägning. Det motsvarar hälften av bolagets fast anställda personalstyrka i landet.
  • På grund av ökande antal sjukskrivningar har SJ tvingats göra mindre justeringar i tågtrafiken från och med lördagen den 14 mars.

Så avbokar du Airbnb och får pengarna tillbaka

Coronaviruset: Reseföretag i kris erbjuder om- och avbokningar


Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-15
NyhetSverigeInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen