Annons
Annons
Vy över italiensk vik och Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström.

Hur reser vi 2024 och vilka destinationer är allra populärast? Vagabonds chefredaktör Fredrik spanar. Foto: Unsplash

Nyhet

Chefredaktörens 5 resespaningar inför 2024

Vagabonds chefredaktör sträcker upp ett finger i luften och pejlar läget på resefronten. Här är 5 spaningar inför det kommande året.

Text: Fredrik Brändström • 2023-12-20 Uppdaterad 2023-12-18

1. Vi prioriterar att resa – trots dåliga tider

Lågkonjunkturen håller i sig och priserna har ökat på såväl mat som flygbiljetter. Samtidigt som många håller i plånboken i väntan på bättre tider så är det många som fortsätter att resa. En kall och regnig svensk sommar har spätt på vår längtan efter sol och värme och många av de populäraste vinterdestinationerna sålde snabbt slut.

En destination som fått ett uppsving senaste tiden är Albanien. Foto: Getty Images

I en ny undersökning från researrangören Apollo påstår 35 procent av de tillfrågade att det ekonomiska läget inte påverkar deras resplaner, och många säger sig vara villiga att prioritera bort annat för att kunna resa. Vi ser även en ökad trend för budgetvänliga länder som Albanien, Polen och Turkiet som troligen kommer fortsätta under 2024. Bland annat så ökade antalet bokningar till polska Gdansk i år med 175 procent jämfört med 2019, enligt resebyrån Ticket.

Läs också: Mini-guide till Sopot på Polska rivieran

2. Sydostasien ökar – USA tappar

Förra året drog vi oss från att resa långt. I pandemins kölvatten var det trygga länder på nära avstånd från Sverige som dominerade. Nu ser vi ett ökat resande längre bort, framför allt till Thailand och Dubai. Å andra sidan har intresset för för USA minskat, delvis på grund av valutaläget men också på grund av att folks uppfattning om landet har försämrats. Mellan 2014 och 2017 var USA en av de destinationer som hade bäst image bland svenska resenärer enligt en ny undersökning gjord av Pr-byrån Related. 2023 hamnar landet på 19:e plats i samma undersökning.

Thailand har åter blivit hett och långväga resor spås öka även under 2024. Foto: Unsplash

3. Hyra hus utomlands

Här har utbudet ökat enormt de senaste åren och att scrolla efter drömhus på Airbnb har blivit lika populärt som att Hemnet-knarka. Att hyra villa utomlands kan vara ett trevligt sätt att semestra,  dessutom ekonomiskt smart när man är många som delar och kan laga maten själv istället för att äta ute. När det dessutom ofta ingår pool och andra faciliteter kan det vara ett sätt att sätta guldkant på semestern utan att kostnaderna behöver bli astronomiska. Områden som trendar är Sicilien och Toscana i Italien och Mallorca. 

Läs också: Expertens bästa tips för bostadsbyte på semestern

Hyr ett hus på Sicilien, Mallorca eller i Toskana på nästa semesterresa. Foto: Unsplash

4. Yoga och surf

Aktivitetssemester är en trend som ökar stadigt. Vi ser en tendens med resenärer som väljer resa efter favoritaktivitet, där aktiviteten är prio ett och destinationen – även om den fortfarande är viktig – kommer i andra hand. Bland många yngre resenärer är surfresor fortfarande glödhett, och Australien, Costa Rica och spanska Baskien finns på mångas bucketlistor. Yoga har å andra sidan blivit något av en folksport som lockar alla åldrar, och numera något som erbjuds på de flesta stora charterhotell. Inte sällan säljs komboresor som erbjuder både surfing och yoga.

Sugen på en yogaresa? Världens bästa yoga – 8 destinationer för avkoppling

Att resa iväg för att utöva en aktivitet har blivit allt viktigare, och destinationen hamnar i andra hand. Foto: Unsplash
Surfing är hetare än någonsin. Har du testat? Foto: Unsplash

5. Kombinationsresor

More bang for the buck! Ska man ändå unna sig en resa så kan man väl passa på att uppleva lite mer, istället för att spendera hela resan på en och samma plats. Tågluff är en sådan trend – där man på en eller ett par veckor kan hinna se många olika länder och uppleva allt från städer till landsbygd och stränder. Även öluff i Grekland och Thailand är på tapeten igen. Ett familjevänligt äventyr som bjuder in till att resa i ett lugnare tempo. Eller varför inte en klassisk roadtrip – med bil är du flexibel och kan styra dit du önskar.

Läs också: Roadtrip bland fjordar och berg i Norge

Upptäck flera destinationer på en och samma resa på en tågluff eller kanske en öluff? Foto: Unsplash

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Fredrik Brändström • 2023-12-20
NyhetRestipsChefredaktören tipsarInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen