Annons
Annons
Ombergs turisthotell har lockat gäster i över 100 år. Foto: Pernilla Wiechel/Ombergs turisthotell

Ombergs turisthotell har lockat gäster i över 100 år. Foto: Pernilla Wiechel/Ombergs turisthotell

Restips

Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare

Vart åker Vagabond-redaktionen när det vankas svemester? Redaktionen listar sina smultronställen i Sverige från norr till söder. Här kommer Per J Anderssons tips!

Text: Per J Andersson • 2020-07-22 Uppdaterad 2022-12-05

Ellen Keys Strand och Omberg

Östergötland

Ellen Key var författaren som skrev om kvinnlig frigörelse och modern barnuppfostran. Idag kan du lära dig mer på guidade visningar i hennes vackert belägna herrgård vid Vättern. Vid kanten av Ekopark Omberg, tio minuters promenad bort, ligger kulturarvspärlan Ombergs Turisthotell, där besökare checkat in sedan 1892. Hotellrestaurangen är en snackis bland foodies, medan ekoparken lockar med ängsmarker, jätteekar och den unika orkidén kärrkniprot.

Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare
Njut av primörer på Högbondens restaurang. Foto: Högbonden

Högbonden

Ångermanland

Bo i en fyr på en klippö med milsvid havsutsikt. Aldrig har Sverige känts så mycket som grekiska övärlden som på världsarvs­klassade Höga kusten i Ångermanland. Norge är en annan liknelse som far förbi när man åker genom branta dalar och förbi höga kullar på väg ut mot havet. Högbonden Fyr och vandrarhem, öppet 15 maj–31 augusti, har även kafé och restaurang.

Läs mer: 13 anledningar att älska höga kusten

Svartådalen

Västmanland

Cykla mellan Västmanlands böljande ängar, förbi våtmarker med rikt fågelliv och in i djupa skogar med fisk­rika sjöar. Trampar du på egen hand börjar du med besök på bygdecentret i Västerfärnebo som har cykelkartor och tips på cykeluthyrare. Vill du boka cykelpaket med mat och boende finns det hos Edens Garden i Svartådalen norr om Västerås. Cyklingen kan kombineras med besök på spahotellet i anrika Sätra Brunn.

Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare
Kajakäventyr för hela familjen längs Bohusläns kust. Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

Grebbestad och Sydkoster

Bohuslän

Paddla havskajak i skärgården med en tvååring? Går det? Ja, med dubbelkajak och en trygg guide. I sommar arrangeras familjepaddling med utgångspunkt i ­Grebbestad och på Sydkoster i norra Bohuslän. Arrangören har också vuxenskojiga saker som nationalparkspaddling, gourmetpaddling och kajak med yoga.

Holmhällar

Gotland

Mellan knotiga martallar på södra Gotland ligger Pensionat Holmhällar. Den väl bevarade 50-talsstilen har lockat många filmteam och kulturpersonligheter. Svensk husmanskost serveras i matsalen där ägaren Calle Hansén, ständigt klädd i vit skjorta med fluga, går runt och hälsar. I närheten finns en tre kilometer lång sandstrand, raukfält och skogsstigar för bad, promenader och cykelturer.

Läs mer: 15 smultronställen på Gotland bortom turiststråken

Svenska guldkorn – hantverksbröd, surf och sjökrogstips

Svenska guldkorn – strandpärlor från norr till söder

Svenska guldkorn – klassisk ångbåtstur och afternoon tea

Svenska guldkorn – höga berg och klara sjöar


Text: Per J Andersson • 2020-07-22
RestipsSverigeListorRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top