Annons
Annons
Kollektivtrafiken, mikrobryggerierna och Jubileumsparken – tre saker som gör Göteborg så hett! Foto 1 & 3: Peter Kvarnström. Foto 2: Frida Winter.

Kollektivtrafiken, mikrobryggerierna och Jubileumsparken – tre saker som gör Göteborg så hett! Foto 1 & 3: Peter Kvarnström. Foto 2: Frida Winter.

Nyhet

Därför är Göteborg Sveriges hetaste stad just nu

Prisad av både Lonely Planet och Time som ett av årets bästa resmål – Göteborg är minst sagt i hetluften just nu. Att staden dessutom firar 400 år gör den knappast mindre aktuell. Här är 10 anledningar till en Göteborgsweekend!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-08-02 Uppdaterad 2021-09-15

10 anledningar till varför Göteborg är så hett just nu

1. Mest hållbara resmålet

Varje år utser Lonely Planet årets resmål inom olika kategorier. I år har Göteborg blivit utsedd till Best Sustainable City Stay 2021. ”Svenskar hatar att skryta, så vi kommer att göra det för dem” börjar Lonely Planet sin nominering och sedan nämner de bland annat att 95% av Göteborgs hotell är miljöcertifierade och att 97% av kollektivtrafiken körs på förnybar energi. Läs hela nomineringen!

2. En av världens bästa platser

Som första svenska stad någonsin finns Göteborg med i den amerikanska tidskriften Times lista över ”World’s Greatest Places 2021”. Listan lyfter fram 100 extraordinära resmål runt om i världen och platserna  är valda av Times internationella nätverk av korrespondenter. Läs nomineringen!

Därför är Göteborg Sveriges hetaste stad just nu
97% av Göteborgs kollektivtrafik körs på förnybar energi. Foto: Göteborg & Co.

3. Fyller 400 år

Fyller man 400 år förtjänar man att hyllas! Göteborg firar inte bara i dagarna tre – utan i åren tre. Med start år 2021! Det innebär mängder av nyheter och events och en allmänt festlig stämning. Håll dig uppdaterad på stadens jubileumssajt.

4. Nya jubileumsparker

Jubileumsparken nere vid Frihamnen är skapad på önskemål från göteborgarna själva. Här finns allt från badstrand, till allmän bastu, lekpark och grönområden. En annan park skapad för att hylla staden är den nyanlagda Skanshofparken som ligger ovanför årets kanske hetaste restaurang Skanshof. Här är inspirationen hämtad från Italien och Grekland och trädgårdsingenjören Lisa C Marx kallar den själv för Göteborgsrenässans.

Därför är Göteborg Sveriges hetaste stad just nu
Många badmöjligheter i den nya Jubileumsparken vid Frihamnen. Foto: Marie Ullnert / Göteborg & Co.

5. Mikrobryggerier i 40-tal

Mikrobryggerierna poppar upp i rasande takt. Och vad är väl ett signum för ”hippt och hett” i dessa tider om inte antalet mikrobryggerier? I Göteborg finns det hela 40 hantverksbryggerier. En av de hetaste är göteborgska Dugges Pils som i år även öppnat restaurang i city.

6. Ringön

Ett kvarter som är på mångas läppar just nu är Ringön, industriområdet på Hisingen som blivit en trendig uppstickare. Här frodas kulturen men även mikrobryggerierna. Några heta exempel är Stigbergets bryggeri som planerar att öppna inomhuspool inom kort för den som vill öla i badet, och Två feta grisar & De Vos som erbjuder padelcenter och bryggerier i ett.

7. 16 nya platser att hänga på

”Din plats i staden” heter en satsning där man utökat antalet gratis utomhusplatser att umgås på. Holländareplatsen är en av dem där man numera kan sitta i sköna solsoffor och utmana en vän – eller kanske främling – i ett parti schack. Flygande mattan är en annan där konstgräsmattan ger möjlighet för spontana picknicks, sagostunder och fotbollsturneringar. Se alla 16 platser!

8. 20+ nya restauranger

Restaurangscenen i Göteborg utökas i rasande tempo. Redaktören för White Guide, Sandra Lindberg, skriver i ett pressmeddelande: ”Tidigare i år gjorde vi en sammanställning med hela 20 nyöppningar, och vi vet att fler är på gång. Det känns som att Göteborg kommer starkt ur pandemin och är absolut en av våra hetaste krogstäder just nu”. Spana in alla nya krogar.

Därför är Göteborg Sveriges hetaste stad just nu
Skansen Kronans nya uteservering. Fotograf: Sanna Tedeborg.
Därför är Göteborg Sveriges hetaste stad just nu
Green Room på Liseberg har fått ett ansiktslyft och serverar nu bara växtbaserad mat – med ambitionen att bli bäst i staden på det. Fotograf: Sofie Mantzaris

9. 21 kilometer konstpromenad

21 km konst är ett konstprojekt med anledning av 400 års-jubileet. Mellan Blå Stället i Angered och Röda sten kan du gå en 21 kilometer lång sträcka kantad av muralmålningar, banderoller och färgglada tunnlar. Följ kartan!

10.  Göteborgarna guidar själva

Över 600 göteborgare har fått dela sina bästa tips till staden. Tipsen har samlats i en jubileumskarta som du kan ta del av. Kanske kan du hitta något dolt guldkorn som det krävs en lokalbo för att veta om? Spana in jubileumskartan!


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-08-02
NyhetSverigeGöteborg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen