Annons
Annons
Upplev Dalarna och mycket mer under en 3-dagars tågluff genom Bergslagen. Foto: GettyImages

Upplev Dalarna och mycket mer under en 3-dagars tågluff genom Bergslagen. Foto: GettyImages

Nyhet

Tågluff i Bergslagen i sommar

Bergslagen ligger nästan mitt i Sverige och till området räknas Gästrikland, södra Dalarna, Närke, halva Värmland och hela Västmanland. Det finns inga skarpa gränser, men det finns möjlighet att tågluffa med SJ:s sommarkort.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-12 Uppdaterad 2021-06-23

För fjärde året i rad erbjuder Tåg i Bergslagen sommarkortet, vilket gör det enklare att tågsemestra på hemmaplan. Kortet ger resenärerna tillgång till obegränsat resande under tre sammanhängande dagar.

SJ:s sommarkort i Bergslagen började säljas den 15 juni och sista dagen att köpa kortet är den 14 augusti – det finns alltså fortfarande tid att ge sig ut på en luff.

Du får inget fysiskt kort utan biljetten är en e-biljett som du själv kan skriva ut. Priset för barn, ungdom, student och pensionär är 200 kronor och för en vuxen (26 – 64 år) kan ta med upp till 2 barn (max 15 år) för 300 kronor.

Bra att veta om Sommarkortet

  • Sommarkortet gäller för obegränsat resande under de tre sammanhängande dagar som kortet är giltigt.
  • Kortet gäller för resor med Tåg i Bergslagen.
  • Kortet gäller inte på X-trafiks tåg eller på SJs övriga tåg.
  • Kortet säljs mellan 15 juni och 14 augusti 2020. 
  • Du kan resa mellan 22 juni och 16 augusti 2020.
  • Du väljer själv vilka dagar kortet ska vara giltigt. Om kortet ska gälla 10, 11 och 12 juli så är det alltså giltigt från 10 juli 00.00 till 12 juli 23.59.
  • Sommarkortet går inte att avboka.  
  • Sommarkortet ger SJ Prio-poäng. 
  • Kortet säljs via sj.se och kan köpas tidigast 15 dagar före första resdag.

Läs mer eller köp kortet på sj.se.

Tågluff i Bergslagen i sommar
Här kan du resa med Sommarkortet i Tåg i Bergslagen. Foto: SJ

3 tips från Bergslagen

Trästaden Nora

Nora i Västmanland har en lång historia, men 1731 brann staden ner. Trots det har byggnaderna från 1700- och 1800-talet gjort att Nora är ett av Sveriges bäst bevarade trästäder. De vackra husen inhyser butiker, hantverk och bostäder. Besök konstnärateljéer, Göthlinska gården och Pershyttans kulturreservat. Missa inte den dagsfärska Noraglassen. Butiken har öppet från mitten av april till mitten av september.

Pershyttans kulturreservat

Pershyttan ligger cirka 5 km söder om Nora är ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor och hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka. Missa inte heller att besöka Galleri Viktoria och Desajntik, butiker för dig som gillar vintage, gammalt och nytt.

Mat i Bergslagen

Grythytte Qwarn är idag gårdsbutik, galleri och café i ett. Testa på de lokala rÙ�varorna och köp med hem. När man ändå är i matmekkat Grythyttan ska man inte heller missa Grythyttan vin

Reser man norrut är ett stopp på Café Frostbrunnsdalen, i Borlänge, ett måste. Den röda stugan ligger vacker beläget framför en damm nere i en ravin och serverar härlig mat och fika. Dessutom finns Gårds-glass utanför Leksand och Rättviksglass i Rättvik – perfekt för en sommar i Bergslagen.

8 udda destinationer i Sverige

101 tips för den som älskar att resa

9 udda ställen i Skåne du inte visste fanns


Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-12
NyhetSverigeTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen