Foto i flöde; Thinkstock.
Prags bästa mikrobryggerier
Svenske Daniel Jerabek ordnar guidade ölturer i Prag och är expert på stans ölhallar och bryggerier. Här tipsar han om fem mikrobryggerier du troligen inte hade hittat på egen hand.
1. U Tri Ruzi
Pånyttfödd klassiker
Historiska U Trí Ruzi öppnade på nytt 2012 och är ett mikrobryggeri med anor så långt tillbaka som 1400-talet. Deras bryggeripub serverar sex olika öl och är belägen i hjärtat av Prags gamla stad. Det är det bästa stället i gamla stan att provsmaka flera olika typer av nybryggt öl. Två av de öl som kan avnjutas på U Tri Ruzi är tillfälliga säsongsöl, medan det övriga utbudet oftast inkluderar en ljus, en halvmörk och en mörk lager.
u3r.cz/en
2. Klásterni Pivovar Strahov
Godaste gulaschen
Alldeles ovanför Pragborgen finns ett av stadens äldsta klosterbryggerier, Klásterni Pivovar Strahov, som grundades redan 1140. Av de fyra öl som erbjuds här rekommenderar jag Norbert IPA som bryggs med humlesorterna Amarillo och Cascade. Det är inte bara ölen som håller högsta klass, deras gulasch är en av Prags bästa. Ett perfekt ställe att stanna till på för en matbit och ett par färska öl.
klasterni-pivovar.cz
3. Rukodelnyy Pivovárek Trebonice
Bara på helgerna
Prags mest innovativa mikrobryggeri, Rukodelnyy Pivovárek Trebonice, hittar man i stadens utkant. Här tar bryggmästaren David Stanek fram sin prisbelönta öl sedan ett par år tillbaka. Fredag och lördag, de enda kvällar Stanek har öppet, serveras ale i världsklass. Ölen finns endast vid vissa tillfällen på ett fåtal pubar i Prag – och såklart på hans egen unika pub.
pivovartrebonice.com
4. Basta
Tjeckiskt publiv
Mikrobryggeriet Basta, känt för oerhört färskt smakande lageröl, serverar alltid en ljus och en halvmörk lager, och en specialöl. Bryggeripuben, som ligger i stadsdelen Nusle (Prag 4), serverar även en variation av tjeckiska specialiteter som gulasch gjord på kycklinghjärtan, traditionell tjeckisk anka och ankpaté. På Basta, som nästan alltid är fullsatt med stamgäster och ölentusiaster, får man en inblick i äkta tjeckiskt publiv.
5. Hostivar
Håller på traditionerna
Glöm murriga ölkällare. Det här moderna och snyggt designade mikrobryggeriet öppnade 2013, håller kvar vid gamla öltraditioner och erbjuder samtidigt något nytt. Mest känt för sin elvagradiga ljusa lager, men missa inte H-Ale som är en av de bättre ale du kan hitta i Prag, med fyra olika malt- och humlesorter. Köket erbjuder tjeckiska klassiker som passar perfekt till den nybryggda ölen. Ligger utanför centrum men väl värt ett besök.
pivovar-hostivar.cz
Text: Göran Ingman • 2015-02-20
Restips • Tjeckien • Mat och dryck • Prag