Annons
Annons
Annons

Vad bör man tänka på inför en tågluff i Europa? Fredrik har samlat ett gäng tips som kan underlätta din nästa tågsemester. Foto: Getty Images

Europa

7 saker att tänka på inför tågluffen – chefredaktören tipsar

Vagabonds chefredaktör har rest en hel del med tåg i Europa och älskar det. Här är hans bästa tips för en så njutbar tågluff som möjligt!

Text: Fredrik Brändström • 2024-03-23 Uppdaterad 2024-03-28
Annons

Sommaren närmar sig med stormsteg vilket innebär högsäsong för tågluff! Jag har rest en hel del med tåg i Europa både på egen hand och med familjen och älskar det. Särskilt när man kommer en bit ner på kontinenten och avstånden mellan länder och storstäder krymper väsentligt. Här är mina bästa tips för lyckad tågluff.


Det finns några enkla saker att tänka på vid en tågluff i Europa – allt för en trivsammare semester. Foto: Unsplash

1. Gapa inte efter för mycket

Risken är att man vill hinna med för mycket på för kort tid. Börja med något enkelt. På vår första tågluff med familjen reste vi till österrikiska Alperna där vi stannade i en vecka. Det tycker jag var en bra start!

Annons

2. Gambla inte med tågbytena

Numera ser jag till att ha minst 1,5 timme till godo när jag byter tåg på stora stationer som Hamburg. Och i Paris 2–3 timmar eftersom man ofta behöver byta station. 

3. Stressa inte

När man reser med tåg är själva färden en upplevelse i sig. Ska du resa långt så gör inte hela resan i ett svep, utan passa på att stanna till på några utvalda platser längs vägen. Då kommer du att få mer ut av tågresan.

4. Res till rätt länder

Har du köpt Interrailkort skulle jag rekommendera att fokusera på länderna i Central- och Östeuropa samt Italien. Här är det enkelt att resa med Interrail, bara att kliva på! I Spanien och Frankrike gäller däremot inte Interrail på snabbtågen vilket innebär en extra kostnad.

Läs också: Tågluffa i Europa – så funkar det!

Vissa länder är smidigare att tågluffa i än andra på grund av att du inte behöver boka plats, utan det bara är att kliva på. Foto: Shutterstock

5. Ta med färdkost

Låg blodsockerhalt är en semesterdödare. Restaurangvagn finns inte alltid ombord, så se till att alltid ha något ät- och drickbart i packningen, eller köp på stationen.

6. Res under lågsäsong

De flesta tågluffar på sommaren, men för att slippa trängsel och värme rekommenderar jag att resa så tidigt i juni som möjligt. Många skolor ute i Europa har dessutom inte lov förrän en bra bit in i juli så det är betydligt lugnare om man kan resa innan dess. April–maj och september–oktober är förstås också mycket bra perioder för tågluff om man har möjlighet!

Läs också: Barnfamiljens bästa tågluffartips i Europa

Lyckas du tajma en tågluff off-season slipper du den värsta turisthorden. Foto: Getty Images

7. Förboka med måtta

Till sist ett råd om att försöka anamma det som är själva tanken med tågluff – det spontana resandet. Ska du resa med nattåg eller åka några av de mest populära sträckorna från eller till Sverige så se till att boka platsbiljett så tidigt som möjligt. Men annars brukar det mesta lösa sig. Bon voyage!

Läs också:

Upptäck Gent – en underskattad weekendstad i Belgien

Chefredaktören tipsar: 5 knep för en lyckad citysemester

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Fredrik Brändström • 2024-03-23
EuropaRestipsChefredaktören tipsarListorTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top