Annons
Annons
Berlin har många barer – det här är några favoriter. Foto: GettyImages

Berlin har många barer – det här är några favoriter. Foto: GettyImages

Restips

Berlins bästa barer – 30 favoriter

Det finns en mängd barer i Berlin, på gott och ont – för hur ska man hinna hitta sin favorit? Vagabond webbredaktör Helle Kikerpuu tipsar om sina favoriter i den populära tyska huvudstaden. Prost!

Text: Helle Kikerpuu • 2019-12-26 Uppdaterad 2022-03-15

Berlins barer – det finns en för varje smak. Cocktail, vin eller öl? Stilrent eller helt crazy-banans? Kända hak eller hemliga gömmor? Hitta din favorit bland mina 30 favoriter.

* OBS! Är du rädd om dina lungor? Då är det bra att veta att många av Berlins barer tillåter rökning inomhus genom att anmäla baren som rökbar till myndigheterna. Lagens små kryphål!

Centrala Mitte

Redwood bar

Den enorma bardisken i massivt trä, avskalade miljön och de fantastiska drinkarna kan bara matchas av den fina stammiskänslan med schysta och kunniga bartenders. Skippa menyn och fråga vad som är nytt eller säg vad du tycker om: sött, surt, whisky eller vodka – du kommer få någonting som passar just dig.

Bergstraße 25 –redwoodbar.de

8mm bar

Folk har jämfört det här stället med 90-talets svartklubbar i Göteborg. Det som kan sägas är att här härskar punken. Grymma DJ.s snurrar de bästa skivorna medan ölen skummar och finns att beställa långt in på natten. Ingenting för den finkänslige med andra ord!

Schönhauser Allee 177 B – 8mmbar.de

Berlins bästa barer – 30 favoriter
Redwood bar skakar fram fantastiska drinkar i en härlig atmosfär. Foto: Redwoord Facebook

Mein Haus Am See

Öppet dygnet runt, hela veckan, året om. Välj en av de bekväma sofforna, gärna högt upp på trappavsatsen för en prima utsikt över rummet. De många hotell och vandrarhem i området har gjort platsen populär för såväl Berlinare som turister. Gå från kaffe till öl, morgon till natt. DJ-listan utanför visar vilka toner som bjuds.

Brunnenstrasse 197/198 – mein-haus-am-see.club

Clärchens Ballhaus 

På ett av Mittes kanske bästa gator för restauranger, barer och gallerier hittar du det här anrika originalet. Dans, bar, maskerad, livemusik och mat i trettiotalsstil mitt i Berlin. Ta en svängom på dansgolvet eller slå dig ner i den lummiga trädgården på framsidan. OBS! Under 2020 kommer huset att renoveras och framtiden är oviss för Clärchens Ballhaus, men håll ögonen öppna efter detta ”måste” i Berlin – vi följer händelserna med spänning.

Auguststrasse 24

My Bar ICI

På andra sidan gatan från Clärchens Ballhaus ligger detta krypin. Här serveras vin och drinkar i en opretentiöst och äkta Berlin-anda. Hit kommer stammisar för en kopp kaffe eller ett glas vin, vissa läser tidningen och sveper, andra stannar i timmar och smuttar. Det är jazzigt, rökigt och mycket gemürlich.

Auguststrasse 61

Nola’s

I parken Volkspark am Weinberg finns en damm, lekplatser, gräsmattor och så på toppen ligger Nola’s – en restaurang och bar som är perfekt för alla årstider. På våren och sommaren sitter man på terrassen med en weißbier framför sig, på hösten och vintern tar man plats inomhus och blickar ut över parken genom fönstret. Trots sitt centrala läge är det en lugn plats för en drink och ett gott samtal.

Veteranenstraße 9 – nola.de

Berlins bästa barer – 30 favoriter
Clärchens Ballhaus är ett riktigt original, vi får hoppas att renoveringen inte tar bort det som gör stället unikt. Foto: Clärchens Ballhaus/Facebook

Prenzlauer Berg

Wohnzimmerbar

Klassisk Berlinbar med loppmarknadsinspirerad vardagsrumsmiljö – divaner och färggranna fåtöljer. Försvinn i en bra bok med en rykande kaffe på dagen och testa en uppfriskande Caipirinha på kvällen. Kicka av dig stressen med bra musik som hålls på pratvänlig nivå.

Lettestrasse 6 – wohnzimmer-bar.de

Becketts Kopf

En ”hemlig” bar som involverar en dörrklocka, men även författaren Becketts upplysta huvud. Tips! Reservera plats. Den lilla baren har nämligen ett strikt förbud gentemot ståuppare, och då menar jag inte komikerna. Väl inne möts man av en varm, men enkel Chesterfield-inredning och en säsongsbaserad elegant drinklista.

Pappelallee 64 – becketts-kopf.de

Marietta

Retro och 60-talet går alltid hem. Det här stället är en av Berlins populäraste HBTQ-barer, öppet långt in på natten och med en god stämningen. En varm sommarkväll är det underbart att slå sig ned på uteserveringen med en drink.

Stargarder Strasse 13 – Mariettas Facebooksida

Prater Garten

På Kastanienallee finns Berlins äldsta biergarten från 1837. Trädgården är öppen från april till september och under de varmaste sommardagarna är det en populär oas för såväl turister som Berlinare. Prova deras hembryggda Prater Pils eller Prater Schwarzbier och svalka dig i kastanjeträdens skugga.

Kastanienallee 7–9 – pratergarten.de

Berlins bästa barer – 30 favoriter
Samuel Becketts upplysta huvud leder dig rätt i Berlinnatten. Foto: Becketts Kopf Facebook

Neukölln

Beuster

Neukölln kallas ibland för det nya Kreuzberg. Färska barer och restauranger ploppar upp som svampar i skogen. Hur ska man då hinna med att både äta och dricka gott? Jo, man besöker Beuster som fixar den bästa maten á la kreativ husmanskost och så en cocktail på det. Bra att veta; dyrare än genomsnittet i Berlin.

Westerstraße 32 – beusterbar.com

Klunkerkranich

Det här en den bästa urbana takterrassen i Berlin. Belägen på garagetaket till shoppinggallerian Neukölln Arcaden och ett absolut måste. Relativt barnvänligt på dagen med hiss och stora barnvagnsvänliga ytor. Se ut över takåsarna och TV-tornet vid Alexanderplatz, lyssna på musiken och låt skymningen leda dig till natten när baren blir till klubb. OBS! Se upp för långa klubbköer eller kom tidigt. Dessutom har en valfri inträdeskostnad blivit standard.

Karl-Marx-Straße 66 – klunkerkranich.org

Vin Aqua Vin

När allt annat handlar om öl och cocktails i Berlin är detta en absolut vinfavorit. Det spruckna lädret på Chesterfieldfåtöljerna för tankarna till den engelska överklassens fina salonger, men här dominerar enkelheten. Grym personal, hög trevnadskänsla och fy sjutton va’ goda viner. Missa inte deras tyska viner som Spätburgunder, Domina eller Regent. Korken upp!

Weserstraße 204 – Vin Aqua Vins Facebooksida

Berlins bästa barer – 30 favoriter
En absolut vinfavorit – Vin Aqua Vin på bartäta Weserstraße. Foto: Helle Kikerpuu

TiER

Genom det enorma fönstret syns den avlånga bardisken, oftast fullsmockad med en aningen äldre publik. Här serveras fantastiska drinkar och öl till stämningsfull musik. Som många andra barer har cigaretterna inte kickats ut för att ge plats åt luft, men i denna smoggiga miljö spirar samtalet mellan såväl turister som lokalbor.

Weserstraße 42 – TiER:s Facebooksida

Lager Lager

Gillar du öl? Gillar du hantverksöl? Lokala bryggerier? Internationella coola öler? Då ska du hit och botanisera; smaka, ta plats i den hipstriga lokalen eller på utomhusserveringen eller hem din favorit. Vill du blott ha en helt vanlig lager, alkoholfri öl eller cider? Lugn, här finns något för alla. De kunniga ägarna gör stället riktigt trevligt.

Pflügerstraße 68 – lagerlagerberlin.de

Berlins bästa barer – 30 favoriter
Njut av en riktigt bra drink på TiER och ta in den coola, om än rökiga, atmosfären. Foto: TiER Facebook

Kreuzberg

Vögelchen

Populär bar som har allt och lite till. Växter, fågelholkar, gökur och gräsbeklädda bord. I TV-rutan simmar fiskar och en gammal hederlig skrivmaskin väntar på att bli använd. Ibland öppnas Narnias garderobsdörr och festlokalen en trappa ned. Allt i drinklistan är att rekommendera förutom blaskigt bubbel, men en smarrig Margarita sätter pricken över i.et.

Eisenbahnstraße 6 – Vögelchens Facebooksida

Apotheken Bar

På det här omgjorda apoteket kan du idag linda in natten med en drink. Sedan baren slog upp dörrarna 2014 har de skakat fram fantastiska drinkar i samklang med apotekets anda. Det vackra gamla apoteksskåpet står kvar men ingredienserna är nya. Ett stenkast bort ligger turistgatan Oranienstraße med diverse billiga hak, men på Apotheken Bar är inredningen stilren och välkomnande.

Mariannenpl. 6 – apothekenbar.de

Das Hotel

Det här stället är ett riktigt bra krypin med tre små rum, putsade väggar, en och annan riven tapet, levande ljus som dryper över borden och snittblommor i vaser.

Mariannenstraße 26

Mano

Ingen over the top-inredning eller crazy drinkar, men ett lokalt hak med den sedvanliga loppis-looken. Klättra upp på avsatsen ovanför baren med en Berliner Pilsner och se tunnelbanan svischa förbi på bron, spela kort i vardagsrummet, bolma rökringar från fönsterblecket eller på den lilla uteserveringen.

Skalitzer Str. 46 A

Schwarze Traube

Knacka på och plocka fram ditt bästa leende – det är din biljett in till denna mörka, undangömda sköna cocktailbar som är känd för sina styrketårar, men glöm drinklistan. Ingredienserna väljs efter vad som finns för säsongen och vad de valt att jobba med för dagen.

Wrangelstraße 24 – Schwarze traubes Facebooksida

Berlins bästa barer – 30 favoriter
Medicinen på Apotheken Bar är inte såsom den var för 150 år sedan. Foto: Apotheken Bar Facebook

Schöneberg & Charlottenburg

Stagger Lee

Det amerikanska temat är från 1800-talets vilda västern, men inte det skabbiga haket utan mer i linje med guldruschens fina salonger. Den varma Chesterfield-inredningen med mönstrade tapeter och dunkel belysning går hand i hand med barens imponerade sortiment av bourbon. Rökig, men bra atmosfär.

Nollendorfstraße 27 – staggerlee.de

Schwarzes café

Öppet dygnet runt och alla dagar i veckan. Det här legendariska stället har lyckats behålla sin forna charm som bestått i en bred klientelkrets. När vissa tar en öl innan kvällens bravader ramlar andra in från efterfesten. Somliga njuter av gott kaffe och frukost medan andra föredrar kvällarna, en öl och bra sällskap på innergården.

Kantstraße 148 – schwarzescafe-berlin.de

Green Door

Ring på dörrklockan vid den gröna dörren och kom in i gemenskapen som för det mesta består av lokala Berlinare. Den 70-tals inspirerade inredningen och gedigna drinklistan kommer att göra dig munter om något. Missa inte deras signaturdrink gjord på champagne, citron, socker och mynta.

Winterfeldtstrasse 50 – för tider kolla greendoor.de

Cafe Wintergarten im Literaturhaus

Ett litterärt kulturhus som ordnar författarbesök, läsningar och utställningar måste ha en bra restaurang/bar där man kan njuta av en bra bok. Café Wintergarten har en vacker trädgård och är det lika bedårande inomhus med växter och andrum. Granne med litteraturhuset ligger Käthe-Kollwitz-Museum för den som är konstintresserad.

Fasanenstraße 23 – cafe-im-literaturhaus.de

Berlins bästa barer – 30 favoriter
Här på Cafe Wintergarten smakar det att sitta en varm sommardag med ett glas vitt vin och en bok. Foto: ullstein bild/GettyImages

Friedrichshain

Astro bar

På turistgatan Simon-Dach-Straße finns många barer, men Astro är en klassiker. Transformerfigurer längst väggarna, billig öl och när uteserveringen stänger fortsätter festen inomhus. Oftast med retrovibbar. Varning dock för den som vill ha det flott! Det här stället handlar om billig öl, rökmoln och högljudda studenter.

Simon-Dach-Straße 40 – AstroBars Facebooksida

Himmelreich

Café på dagen och bar på kvällen. Himmelreich öppnade 2003 och har sedan dess varit en bar att räkna med, synnerligen för stadens HBTQI publik. Drinkarna är uppfinningsrika, onsdagarna queera och för den som älskar Eurovision är detta himmelriket då baren arrangerar sina populära sångtävlingar.

Simon-Dach-Straße 36 – himmelreich-berlin.de

Bar BoBu

Lite utanför Friedrichshains mer bar och restaurangtäta gator finns den här härliga baren. Hit kommer man för den trevliga stämningen, bra dryck och viktigast av allt – livemusik. Omtyckt av såväl publik som musikerna själva vilket ger den där fina atmosfären.

Müggelstrasse 9 – BarBoBu:s Facebooksida

Berlins bästa barer – 30 favoriter
Berlin. Det är inte svårt att varken äta eller ta en drink i den här staden. Priserna är relativt låga och det finns en mängd ställen att besöka. Foto: GettyImages

Gesundbrunnen & Wedding

Tekniskt sätt Mitte, men norra delen av stadsdelen är ofta förbisett av turister som håller sig till de centrala delarna. Men Wedding och Gesundbrunnen spås bli de nästa hippa områdena i Berlin.

Vagabund Brauerei

Tre amerikaner slog ner bopålarna i Berlin och öppnade ett ölbryggeri som också fungerar som bar. Det tackar vi för. Här kan man prova deras experimentella öler, spana in i bryggeriet genom ett fönster i baren och samtala med andra gäster och ägarna. Vagabond ger tummen upp till Vagabund!

Antwerpener Str. 3 – vagabundbrauerei.com

Dujardin

Här finner man småstadskänslan mitt i Berlin. Med de gatstensbelagda vägarna, den lilla ån och ett lugnt bostadsområde – där gör sig Dujardin perfekt. Goda viner, bubblande skumpa och små rätter att inta vid sidan om drycken. På morgonen lyser den vackra inredningen upp i morgonsolen, tidningarna hänger på väggen och på kvällen lyser färgglada partyljus på uteserveringen.

Uferstrasse 12 – cafedujardin.de

Wilma

Medan många av Berlins mest kända sunkhak är alldeles för turistiga är detta en lokal sunkpärla. Hit kommer man bara om man vill osa av rök efteråt, träffa unga lokalbor och konstnärer. Men även här måste man ha god dryck, Berlinare är rätt kinkiga när det kommer till innehållet i glaset – här finns det vanliga utbudet men också påhittiga drinkar.

Badstraße 38/39 (inne på en innergård) – Wilmas Facebooksida

Berlins bästa barer – 30 favoriter
Dujardin på morgonen med en kaffe är lika härligt som på kvällen med ett glas bubbel. Foto: Helle Kikerpuu

Berlin – 25 sköna tips för cityresan

Berlins bästa spa – lyxigt, billigt och 20 000 kvadratmeter ren njutning


Text: Helle Kikerpuu • 2019-12-26
RestipsTysklandBerlinListorMat och dryckWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen