Annons
Foto: karl-johan larsson

Foto: karl-johan larsson

Restips

Guide till det hippa Berlin

Berlin är 2000-talets swinging London. Berlin är som New York på åttiotalet! Berlin är världens bohemhuvudstad! Schhh! Prata inte så mycket! Blir hypen för stor är Berlin snart inte länge lika hippt.

Text: Anna-Maria Olsson • 2012-08-09 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Den ultimata guiden till Berlin

Varje decennium verkar det finnas en storstad i världen som anses vara en tummelplats för kreativitet och fester. En stad där allt tycks hända och dit alla tycks åka. En stad som är full av historier och som man tjugo år senare kommer säga: “jag var där när det hände.”
Självfallet är vår tids inofficiella kulturhuvudstad Berlin. Många är de som försöker ringa in Berlinmyten. Skrivande exilamerikaner, konstnärer från Mexiko, svenska dj:s och italienska designer. Alla nyberlinare, alla utvandrare från när och fjärran.
Siffrorna talar sitt tydliga språk. Berlin har sitt högsta invånarantal sedan 1944 och har seglat upp som tredje största turiststaden i Europa efter London och Paris. En stor del av de inflyttade består av kreativa människor från alla världens hörn. Anledningen? Där hemma är saker för tillrättalagda, för dyra, för tråkiga eller för ofria. Här finns tid och utrymme att skapa själv.
Trots att Berlin är omåttligt populär bland den globala kreativa eliten finns här många oupptrampade stigar. Spontaniteten är stor och stämningen avslappnad. Här drömmer man inte om att genomföra sina idéer och visioner. Här gör man. Folk öppnar kaféet man drömt om i åratal eller grundar på vinst och förlust skivbolag med enbart vinyl­utgivning.
Det händer att Berlinkrogar nekar Guide Michelin-kritikern bord med hänvisning till att det måste finnas plats åt stammisarna och att världsberömda klubbar släpper in fyra thailändska utbytesstudenter men inte den superkända dj:n. I Berlin öppnar ständigt nya ställen som gör att man aldrig riktigt vet vart man ska gå. Och i Berlin vill ingen veta var du köpt din designade tröja.
Kom inte hit och tro att du ska konsumera mig! säger Berlin buttert och vägrar att dela med sig av sina hemligheter.
Staden vill nämligen att du själv ska bidra. Med din ny­fikenhet, dina idéer, ditt skratt eller din historia. Berlin vill inte ge dig något. Eventuell stadsmagi vill hon att ni ska skapa tillsammans. Antagligen är det också därför som hela världens kreativa elit älskar henne. Staden både läxar upp dem och ger dem vad de vill ha. Hon både fascinerar och rör om.
Vi har gläntat på några dörrar hos Europas bångstyrigaste hipsterkompis!
Viel spass, mycket nöje!

Guide till det hippa Berlin

Annons

5 områden du inte får missa i Berlin

Bästa sättet att upptäcka Berlin är att utforska stadsdel för stadsdel.

1. Mitte

Ett mischmasch av trendiga butikskedjor, avantgardedesigner, gallerier, barer och restauranger. Här möts turister, flanörer, gatumodefotografer och modedonnor för stans bästa shopping.
T-bana: Från Hackescher Markt till Rosenthaler Platz och Rosa Luxemburg Platz.

2. Prenzlauer Berg och Eberswalderstrasse

Det återförenade Berlins första bohemmecka. Numera relativt tillrättalagt och caffe latte-tätt, men fortfarande med många fina uteserveringar och små kaféer. Vackra renoverade sekelskifteshus och lugn stämning. Många secondhandbutiker och småkonstiga tyska designbutiker.
T-bana: Från Eberswalderstrasse till Rosenthaler Platz.

3. Friedrichshain

Idag är den kända huvudgatan Simon-Dachstrasse något kommersialiserad, men dess tvärgator desto mer spännande. Ekologiskt och småskaligt. Älskas av studenter, punkare och gammelanarkister. McDonald’s eller Starbucks göra sig icke besvär.
T-bana: Från Warschauer Strasse till Frankfurter Tor.

4. Kreuzberg

Vackra gamla hus blandat med parabolantenner, neonskyltar, snabbmat, barer och turkiska storfamiljer. Mycket internationellt liv och rörelse på kvällen. Överallt tycks det finnas någonstans att dricka, stilla fyllehunger eller ta en sista öl på. Berlinsk bohem­favorit såväl natt som dag.
T-bana: Från Kottbusser Tor till Schlesisches Tor.

5. Kreuzkölln

Kreuzbergs lillasyster sedan priserna stigit i Kreuzberg. Lever upp på kvällen då man lockar konstnärer och nattugglor. Många trevliga ställen kring området kring Graefestrasse och lite längre upp på Westerstrasse.
T-bana: Från Schönleinstrasse till Hermannplatz.

Guide till det hippa Berlin
Att ha picknick vid Landwehrkanal är ett sant berlinskt vår- och sommarnöje.

Guide till det hippa Berlin
Berlinarna fullkomligt älskar att träffas ute och staden kryllar av trevliga kaféer.

Guide till det hippa Berlin
Mysiga området Graefekiez kallas ofta “Lilla Toscana”.

2 hippa hotell i Berlin

Berlin har många billiga hotell och en hel del prisvärda hippa alternativ. 2012 beräknas hotellpriserna att pressas ännu mer så det är fortfarande läge att unna sig något roligt och annorlunda för en liten summa.

1. Michelberger Hotel

Staden mesta hipsterhotell. Musiker, dj:s, konstnärer, designer och alla deras kompisars kompisar inhyser sig gärna här. Sorlande hotellbar, häng i kaféet och ha nära till såväl livliga Kreuzberg som Friedrichshain. Ofta konserter och olika evenemang.
Var: Warschauer Strasse 39, Kreuzberg, michelbergerhotel.com.
T-bana: Warschauer Strasse.

2. Soho House

“I’m from New York/London/Paris what ever!” Exklusiv medlemsklubb för framgångsrika kreativa från världens alla hörn. Vanligtvis krävs medlemskort för att komma in i baren, men hotellgäster kommer och går självklart som de vill. Till skillnad från många andra ställen i stan kommer folk faktiskt att bry sig var du köpt din tröja.
Var: Torstrasse 1, Mitte, sohohouseberlin.com.
T-bana: Rosa Luxemburg Platz.

Guide till det hippa Berlin
Michelberger Hotel är en mötesplats för många Berlinkreativa.

Guide till det hippa Berlin
Michelberger Hotel.

Hyr lägenhet i Berlin

För den riktiga insiderkänslan är ett bra alternativt att hyra lägenhet! Många är de berlinare som på kortare eller längre tid hyr ut rum i lägenheter medan de är ute och flänger. Bra budgetalternativ om du inte vill bo på vandrarhem. Kolla Airbnb (airbnb.com) och Craigslist (craigslist.org) och för­vånas såväl över utbudet som hur fina många lägenheter är.

3 hetaste klubbarna i Berlin

1. Berghain/Panorama Bar

Världens för tillfället mest mytomspunna klubb brukar kallas vår tids Studio 54. När Lady Gaga kommer till Berlin är det här hon ställer till med drama. Känd eller inte, dörrvakten släpper in lite vilka han vill. Ett tips är att komma tidigt och klä sig flippat, extravagant eller som en uteliggare. Alternativen är två: att se ut som att man jättegärna vill komma in eller inte bryr sig alls.
Var: Rüdersdorfer Strasse 70, Friedrichshain, berghain.de.
T-bana: Ostbahnhof.

2. Picknick

Den unga och trendiga bloggmaffians långvarigaste klubbälskling. Här arrangeras ständigt releasefester för nya märken, designer­samarbeten och fotoutställningar. Klubben har även roliga kvällar där man bara spelar tryckare.
Var: Rosenmönstrade 90, picknickberlin.de.
T-bana: Friedrich­strasse.

3. Kater Holzig

Stolt arvtagare till legendariska Bar 25, känd som Berlins mest flippade klubb. Kater Holzig är genomarbetat ruffigt, har världskända techno- och house-dj:s och en liberal inställning till droger och annat småfarligt. Hård dörrpolicy och inget för nybörjare.
Var: Michaelkirchstrasse 23, Friedrichshain, katerholzig.de.
T-bana: Ostbahnhof.

Guide till det hippa Berlin
Trendiga Soju Bar är inspirerad av Seouls neonglittrande gator.

Guide till det hippa Berlin
Numer nedlagda Bar 25 utvecklades till flippade Kater Holzig som fortfarande en “bara-i-Berlin”-upplevelse.

9 coola barer i Berlin

1. Luzia

Luzia är en självklar träffpunkt och barinstitution på Oranienstrasse, Kreuzbergs mesta nöjesgata. Kafé på dagen och trång sorlande bar på natten. Här träffas nya och gamla vänner, påbörjas manus, flirt med småarroganta bartendrar och smids planer för resten av natten.
Var: Oranienstrasse 34, Kreuzberg, luzia.tc.
T-Bana: Kottbusser Tor.

2. Roses

För gayklientelet eller den dekadenssugna rekommenderas den fullkomligt hysteriska baren Roses ett stenkast bort från Luzia. Olagom många tigrar, helgon, guppies och gråtade barn på de
illrosa och pälsklädda väggarna.
Var: Oranienstr. 187, Kreuzberg.
T-Bana: Kottbusser Tor.

3. Neue Odessa Bar

Grafiska formgivare, modeentreprenörer, reklamare och vanliga dödliga samlas på Torstrasses mesta barhäng, Neue Odessa Bar.
Var: Neue Odessa Bar, Torstrasse 89, Mitte, neueodessabar.de.
T-Bana: Rosenthaler Platz.

4. King Size

Många drar senare vidare till King Size där det festas loss ordentligt framåt natten. Gallerister tappar bort visitkorten och glada drinkar spills ut över designerutstyrslar.
Var: King Size, Friedrichstrasse 112B, Mitte, kingsizebar.de.
T-bana: Oranienburger Tor.

5. Farbfernseher

Dj-elitens mesta Kreuzberghäng. Många frilansande musik­människ­or (folk som inte behöver gå upp på morgonen). Framåt natten blir det svettigt dansgolv och flera dagar i veckan spelar världskända dj:s med bara någon euro i inträde.
Var: Skalitzer Strasse 114, Kreuzberg, farb-fernseher.de.
T-bana: Görlitzer Bahnhof.

6. Soju Bar

Närliggande och trendiga Soju Bar ser ut en blandning av filmen Blade Runner och valfri asiatisk storstad med neonblinkande lampor och svart asfalt. Här dricker man koreanska Moscow Mules och spontansjunger man karaoke på toan. Roligt, annorlunda och chict!
Var: Skalitzerstrasse 36, Kreuzberg, soju-bar.com.
T-bana: Görlitzer Bahnhof.

7. Das Hotel Bar

Das Hotel Bar är mysigare och pratvänligare. Stämningen är internationell och många är de spanjorer, italienare och syd­amerikaner som dricker mojíto mellan de råa väggarna.
Var: Mariannenstrasse 26a, Kreuzberg.
T-Bana: Kottbusser Tor.

8. Mama

Billiga baren Mama är en favorit hos alla nyinflyttade Neukölln-bor. Här röks, dricks och pratas om livets stora frågor. Inredningen? Ett hopplock av gamla loppismöbler såklart!
Var: Hobrechtstrasse 61, Neukölln.
T-Bana: Hermannplatz.

9. Silver Future

Ett stenkast bort från Mama på Weserstrasse ligger queera Silver Future. Det är en knutpunkt för Neuköllns gayscen och här blandas transor, chansonsångare och aktivister i en gemytlig röra.
Var: Weserstrasse 206, Neukölln, silverfuture.net.
T-bana: Hermannplatz.

Guide till det hippa Berlin
På King Size flockas det lite äldre partysugna klientelet.

Guide till det hippa Berlin

4 sköna shoppingtips i Berlin

1. Weinmeisterstrasse

På Alte Schönhauserstrasse, Rosenthalerstrasse och Mulackstrasse shoppar partyeliten utgångskläder att matcha med mer framrotade secondhand-diton. Kolla även in Brunnenstrasse och Torstrasse lite längre upp där många småbutiker ligger. Perfekt att flanera och göra pauser för kaffe och öldrickande.
T-bana: Hackescher Markt, Weinmeisterstrasse och Rosenthaler Platz.

2. Kleidermarkt

Kleidermarkt är en kedja med stora secondhandaffärer på flera ställen i stan. Utvald kvalitetsvintage för, i jämförelse med Sverige, låga priser (Berlinhipstern muttrar att det är dyrt men återkommer ändå jämt). Kolla den på Bergmannstrasse eller ännu hellre Char­lottenburg för mer fynd än i Mitte. För de kreativa finns det kläder till kilopris.
Var: Colours, Bergmannstrasse 102, Kreuzberg, kleidermarkt.de.
T-bana: Mehringdamm.

3. Mauerpark

Berlininstitution, upplevelse och söndagsmåste. Stor loppmarknad med konstiga prylar, dålig konst, gamla DDR-trasor och fynd från shopoholics som rensar garderoben. Älskad som ingen annan loppis som stället där allt kan hända. Varje söndag är det karaoke
i en liten amfiteater och stämningen är öppen och rolig.
T-bana: Eberswalderstrasse.

4. Voo Store

För dig som vill spana in ung tysk design rekommenderas konceptbutiken Voo i Kreuzberg. I butikens kafé tar man också gärna en stärkande kopp espresso som mellanlandning på väg mot nästa shoppinganhalt.
Var: Voo Store, Oranienstrasse 24, Kreuzberg, vooberlin.com.
T-bana: Kottbusser Tor.

Guide till det hippa Berlin
Voo Store i Kreuzberg representerar många spännande smådesigner.

Guide till det hippa Berlin
Berlinarnas mesta favoritvintage är någon av Kleidermarkts alla filialer.

2 utsökta restauranger i Berlin

1. Guldneun (tidigare HBC)

I en betonggrå del av Mitte ligger snygga Guldneun, under DDR ett ungerskt kulturhus. Numera trängs här utställningar, filmfestivaler, events, en bar och numera även en industrichic brasilianskinspirerad restaurang. Prova deras hummer eller lakrisstekta anka och dröj kvar någon timme i baren utanför. Vid midnatt kommer festen att vara igång.
Var: Karl-Liebknecht Strasse 9, Mitte, tel +49 30 25793895.
T-bana: Alexanderplatz.

2. Katerschmaus

Tidigare nämnda klubben Kater Holzig är inte bara dekadensmecka för flippade partymänniskor. Man driver även en av stans absolut mest spännande lyxrestauranger. Menyn kan låta något överkreativ men den numera hyllade kocken gör allt och alla totalbegeistrade. Besöket blir en garanterad helhetsupplevelse situerad i gamla urblåsta tegelhus invid klubben. 100 procent Berlin.
Var: Michaelkirchstrasse 23, Friedrichshain.
T-bana: Ostbahnhof.

To-do-list i Berlin

1. Gå på Gallerirunda

Berlin är Europas mesta konsthuvudstad så ett par galleribesök är ett måste! Staden har ett gäng olika konstdistrikt bland annat i Mitte kring Linien- och Augustrasse, kring Potsdamerstrasse i Schöne­berg och kring Kochstrasse i Kreuzberg. På de flesta gallerier ligger en speciell karta där många av gallerierna är utprickade, vilket gör det smidigt och enkelt att göra spontanbesök.
T-bana: Oranienburger Tor (för Linien- och Augustrasse), Kurfürstenstrasse (för Potsdamerstrasse) och Kochstrasse.

2. Besöka Turkiska marknaden

Varje tisdag och fredag går den myllrande matmarknaden Der
Wochenmarkt av stapeln. Marknaden är en favorit både bland turkiska hemmafruar och Kreuzbergs samlade kreativa posse. Varför? Superlåga priser, lätt hysterisk stämning, billiga textilier, kryddiga färskostar, musik och roligt folkliv. Under våren och sommaren köper folk med sig picknick och sätter sig längs kanalen.
Var: Maybachufer (mellan Kottbusser Damm und Schinkestrasse).
T-bana: Schönleinstrasse.

3. Ha picknick i en Park

Så fort solen tittar fram tar berlinarna chansen att träffas i parker för att ha picknick eller bara plocka med några spontanöl från
kiosken. Staden är mycket grön och har oändliga hängmöjligheter. Görlitzer Park är en Kreuzbergfavorit där det medtagna kaffet inte sällan Ù�vergår i öl, vin och fest. Den nedlagda flygplatsen Tempelhof utgör ett fantastiskt söndagsnöje med alla sina skateboard­åkare, guerilla gardeners, drakflygande barn och LSD-trippare. Även Mauer­park i Prenzlauer Berg är skön att hänga i.
Var: Görlitzer Park, Kreuzberg. T-bana: Görlitzer Park.
Var: Tempelhof, Neukölln/Kreuzberg.T-bana: Platz Der Luftbrücke.
Var:Mauerpark, Prenzlauer Berg. T-bana: Eberswalderstrasse.
[h3]
4. Kulturstudier på Café Oberholz

Berlins absolut mesta Mac Book-kafé- och bar! Nyanlända frilansare från Tokyo, New York, Rom och Melbourne inom olika mediekreativa yrken dricker gärna sitt kaffe och kollar senaste Twitter-snackisarna här. Roligt kolla-på-folkställe. På kvällen blir stämningen mer barlik och många tar kvällens första och andra öl här.
Var: St Oberholz, Rosenthaler Strasse 72, Mitte, sanktoberholz.de.
Var: Rosenthaler Platz.

Guide till det hippa Berlin
Turkiska matmarknaden är en välsmakande bit berlinskt vardagsliv.

Guide till det hippa Berlin
Berlin har länge varit hippt bland svenskar och är numera ett populärt weekendresmål. Men säger du mainstream så ajabaja. Så vill varken besökarna eller Berlin vara.


Text: Anna-Maria Olsson • 2012-08-09
RestipsTysklandBerlin
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top