Annons
Annons
Vandra bland vingårdarna i Tyskland. Foto Rheinland-Pfalz Tourismus Gmbh

Vandra bland vingårdarna i Tyskland. Foto Rheinland-Pfalz Tourismus Gmbh

Frankrike

En smakfull weekend – med mat och vin i centrum

Att äta och dricka gott har blivit en av de viktigaste anledningarna till att resa. Upptäck nya smaker, lär dig laga mat med mästerkockar, provsmaka viner och undersök råvarorna där de hör hemma.

Text: • 2014-01-28 Uppdaterad 2021-06-23

Rheinland-Pfalz, Tyskland

Det vita vinets hemmaplan

Rheinland-Pfalz är Tysklands vinregion nummer ett och druvodlingens traditioner går långt tillbaka i tiden. Först att förstå regionens vinodlarpotential var romarna som började kultivera marken, främst för vita viner. Hantverket spred sig till de lokala bönderna och idag kan man skryta med kunskaper som sträcker sig långt bak i generationsleden. I de sex vinodlings­distrikten Ahrtal, Mittelrhein, Mosel-Saar, Nahe, Rheinhessen och Pfalz odlas nästan 70 procent av de tyska och mousserande vinerna hos över 20 000 vinodlingsföretag. Och var ska du avnjuta de goda vinerna bättre än där de växer? Mysiga vingårdar och rustika vinbarer
i pittoreska byar, bergsstugor och ett oändligt druvlandskap präglar vinlandskapets utseende. De allra flesta vinodlarna håller vinprovningar på gården och på kvällen står många gastronomiska alternativ till buds. Här kan du både äta lokala specialiteter på ett värds­hus eller uppsöka någon av alla stjärnkockar i området. Visste du förresten att Tyskland, näst efter Frankrike, är det land som har flest stjärnor i Guide Michelin?  

Bo: Ta dig västerut i regionen och checka in på Becker’s. Detta designhotell har definitivt det lilla extra, särskilt om du gillar minimalism bland de böljande vinfälten. Becker’s restaurang har dessutom en stjärna i Guide Michelin. Olewiger Str 206, Trier, designhotels.com, beckers-trier.de.
Ta dig hit: SAS och Lufthansa flyger direkt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Frankfurt am Main. Därifrån tar du tåget. Ryanair flyger direkt från Skavsta och Göteborg till Frankfurt-Hahn. Därifrån går buss.

La Cadière d’Azur, Frankrike

Matlagning i Provence

Lär dig den provencalska matlagningskonsten i den lilla byn La Cadière d’Azur. Byn, med anor från medeltiden, klänger sig fast på bergsväggen och har en makalös utsikt hela vägen till Medelhavet. Strax utanför bykärnan ligger Hotel Berard & Spa, som är en hyllning till den gastronomiska upplevelsen. Den franske mästerkocken René Bérard och hans son Jean-Francois står bakom kastrullerna och håller från maj till oktober fyradagarskurser i provencalsk matlagning. Devisen de arbetar efter är “Inspiration från hjärtat” och nog märks det att här lagar man mat med kärlek.   

Så gör du: Dubbelrum inkl matlagningskurs, 1494 euro. Priset inkluderar 5 nätter och 4 dagars matlagningskurs. Kurserna startar i maj och pågår oktober ut, med undantag för augusti. Se hemsidan för exakta kurs­tillfällen, hotel-berard.com.
Ta dig hit: SAS, Norwegian, Ryanair och Cimber Air flyger direkt från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till antingen Marseille eller Nice. Ta hyrbil från flygplatsen. 

En smakfull weekend – med mat och vin i centrum
Matkurs med mästerkockar på Hotel Berard & Spa i Provence.

Jaén, Spanien

Olivoljestigen

Andalusien är världens största producent av olivolja och det är något som går som en grön tråd genom all matlagning och som en grön stig genom landskapet. Via verde de aceite, den gröna olivoljestigen, är ett virrvarr av cykel- och gångvägar bland olivodlingarna, som har anlagts ovanpå nedlagda järnvägsspår. Här har du möjlighet att stanna till hos de lokala olivoljetillverkarna och få dig en skön smakupplevelse. Den gastronomiska upplevelsen i Jaén går inte heller av för hackor. För ett otränat öga kan menyerna verka innehålla samma rätter som i övriga Andalusien, men rätterna här har en annorlunda touch. Eftersom regionen ligger två timmar från kusten är inte fokus på havsfisk, utan här dominerar vilt och forell från de närbelägna floderna. Ett hett tips är att prova den lokala
specialiteten vaktel.

Bo: Parador de Jaén är en fästning som sedan sextiotalet är omgjord till hotell. Dubbelrum från 1 300 kr/natten, parador.es/en/paradores/parador-de-jaen.
Ta dig hit: SAS, Norwegian, Ryanair och Flybe flyger direkt till Malaga från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

En smakfull weekend – med mat och vin i centrum
Parador de Jaén är en gammal morisk fästning i Andalusien som är omgjord till hotell.

Belgrad, Serbien

Serbiska smaker

Våga dig bort från de traditionella köken och gör en djupdykning i det serbiska skafferiet. Serbiens huvudstad Belgrad är perfekt för en kulinarisk weekend och en sak är säker – du kommer att bli mätt. Proppmätt. Här snålar man vare sig med portionsstorleken eller antalet rätter. Och fundera inte ens på om du ska äta dessert eller inte, för det ska du. Paprikaröran ajvar känner du förmodligen till, men här finns så mycket mer att upptäcka. Är du köttfantast har du verkligen kommit rätt. Här finns ett uttryck som säger att “en måltid utan kött är ingen måltid”. Botanisera runt bland restaurangerna i staden och våga för allt i världen att prova nya rätter.

Bo: På Crystal Hotel bor du centralt, elegant och med Europas största ortodoxa kyrka som granne. Prisvärt är det dess­utom, ca 900 kr/natt i dubbelrum. Dyraste sviten kostar strax under 2 000 kr. Internacionalnih brigada 9, crystalhotel-belgrade.rs.
Ta dig hit: Norwegian, JAT Airways och Wizz Air flyger direkt till Belgrad från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg.

En smakfull weekend – med mat och vin i centrum
Matstaden Belgrad, Serbien.

Text: • 2014-01-28
FrankrikeRestipsSerbienSpanienTysklandMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top