Annons
Annons
Uttråkad person på buss

Har du svårt att hitta peppen när du kommit hem från en resa? Foto: GettyImages

Krönika

Att drabbas av ”post-rese-depression” – hur hittar man tillbaka?

Ena stunden är man ute i världen, upplever nya kulturer och omges av nya intryck – i andra stunden är man hemma. Vagabonds chefredaktör om att hamna i post-rese-depression.

Text: Fredrik Brändström • 2023-03-21 Uppdaterad 2023-03-22

Hur gör man för att hitta tillbaka till vardagen efter en resa? undrade en kollega nyligen. Hon hade drabbats av åkomman ”post-rese-depression”. Vanligen inträffar den efter en längre, omvälvande resa full av intryck. Ena stunden står man på en surfbräda i Stilla oceanen eller hänger i barer på Madrids bakgator. Sedan plötsligt sitter man hemma i ett gråmulet och slaskigt Sverige med tvätthögar som väntar och räkningar som ska betalas.

Att streta på i ekorrhjulet kan te sig futtigt när man jämför med energin och kickarna som man får på en resa. En vecka hemma går i ett nafs medan en vecka på resande fot känns betydligt längre. Tiden stannar upp när vi möter nya miljöer och upplever något som bryter av mot vardagen. Varför kan det inte alltid vara så här?

Tänker jag tillbaka på livet så är det inte sällan resorna som sticker ut, det som lyser tydligare än det övriga som hände just det året. Det kan vara en svår ekvation att lösa för den som gillar att vara ute och resa. För vi vet ju alla att det inte funkar att vara ständigt på resande fot.

Resandet är kravlöst, man har inga förpliktelser mot sig själv eller mot andra. Man möter intressanta människor längs vägen och just för att man vet att man troligen inte kommer träffa dem fler gånger i livet så blir mötena avslappnade och chosefria.


Det är en fin balans mellan att drömma sig bort och finna sin plats i vardagen.”

— Fredrik Brändström, chefredaktör


Jag kan själv känna att jag förvandlas från en inbunden svensk till en mer utåtriktad person när jag är utomlands. Det händer något när jag hamnar utanför den svenska kontexten. Jag blir en lite bättre version av mig själv, lite gladare och roligare.

Ibland har jag också upplevt att jag hamnat i osynk med omvärlden därhemma efter en resa. Det tar lite tid att hamna på samma våglängd som vännerna och familjen och komma in i rutinerna när man har varit borta.

”En rullande sten samlar ingen mossa” lyder ett gammalt talesätt. Det går att tolka på flera sätt. Den vanliga tolkningen är att den som ständigt håller sig i rörelse undviker att stagnera och fastna i rutiner. Men det kan också tolkas mer negativt, att den som aldrig slår sig till ro och hela tiden flackar från det ena till det andra blir rotlös och undviker att ta ansvar, både mot samhället och mot nära och kära.

Det är en fin balans mellan att drömma sig bort och finna sin plats i vardagen. Förr i tiden kunde jag få panik när jag inte hade en ny resa inbokad den närmsta tiden. Så är det inte längre. Numera njuter jag av att vara ute på resa men tycker också att det är rätt skönt att komma hem igen.

Att åka på roadtrip genom USA har sin charm. Att ta bilen till Willys för att storhandla är kanske inte lika episkt men också en del av livet!


Text: Fredrik Brändström • 2023-03-21
KrönikaChefredaktören tipsar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen