Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström. Foto: Johan Marklund
Ledaren: Skicka SJ på studieresa till Schweiz!
I Vagabond nr 8 2022 fokuserar vi extra mycket på tåg. I sin ledare skriver Vagabonds chefredaktör om varför han förblir tågromantiker, och ger bra tips för dig som planerar en tågluff.
Tågluffen kunde ha börjat bättre. Vi är på väg till Frankrike, men redan i höjd med Katrineholm börjar det kännas onaturligt varmt i kupén.
– Vi beklagar att luftkonditioneringen inte fungerar för tillfället, vi gör vårt bästa för att åtgärda detta, säger tågpersonalen i ett högtalarmeddelande.
Uppgivna suckar hörs här och där, men ingen verkar direkt förvånad. Att tåg strular är normalt. Om vi nu bara kommer i tid, så … Efter ett par timmar börjar tack och lov fläktarna surra igen och sval luft strömmar in. Skönt! Men glädjen visar sig vara kortvarig. Strax efter att vi passerat Öresundsbron stannar tåget. Kö på grund av banarbete. En och en halv timme sent rullar tåget till slut in på Köpenhamns huvudbangård.
Känns situationen bekant? Tåg förknippas ofta med strul, men alla som har rest med tåg ute i Europa vet att det inte behöver vara så här. Inför senaste numret av Vagabond reste Per J Andersson runt med tåg i Schweiz. Den lilla alpnationen är ett fantastiskt tågland. Inte bara för att man hittar några av världens vackraste tågsträckor här. Utan också för att de har Europas bästa järnvägar. Tågen avgår och ankommer så gott som alltid på minuten. Hit borde man skicka svenska tågbolag, myndigheter och politiker på studiebesök.
I somras åkte jag TGV:s snabbtåg genom Frankrike, och det var också en uppenbarelse av hur smidigt tåg kan vara. Här har man verkligen lyckats skapa ett alternativ till flyget, med moderna tåg, bra service och komfort. När hastigheten närmade sig 300 km i timmen kändes det nästan som att flyga.
Men trots att kärleken ibland sätts på prov så förblir jag tågromantiker. Det är – förutom vid vissa tillfällen – ett väldigt bekvämt, smidigt och förstås miljövänligt sätt att förflytta sig, Mitt bästa tips för nybörjaren som vill tågluffa är att inte gapa efter för mycket, utan hålla det enkelt, särskilt om du reser med barn.
Börja med ett par dagar eller en vecka, och res till Danmark, Tyskland eller Alperna. Får du mersmak kan du testa att utvidga reviret på nästa resa och fortsätta till exempelvis Italien, Frankrike eller Östeuropa. Tips nummer två är att lämna lite luft i schemat, för att undvika alltför stressiga byten. På så sätt behöver det inte bli en katastrof om tåget (peppar, peppar) skulle bli lite försenat. Se tågresan som en del av upplevelsen, inte som en transportsträcka som bara ska betas av. Passa på att stanna till här och där. Möjligheten att få uppleva flera olika platser på en och samma resa är enligt mig den absolut största vinsten med att tågluffa!
Tips!
Vill du ha mer inspiration så kom gärna förbi Stockholms centralstation 2 december då Vagabond anordnar en heldag om tågresor. Hoppas vi ses där!
VILL DU LÄSA ÄNNU MER?
Vi tar dig världen runt
Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.
Text: Fredrik Brändström • 2022-11-09
Krönika