Världen börjar sakta öppna upp för resenärer, men är det helt fritt fram? Foto: GettyImages
Mer resande tack! – bara det är smartare än tidigare
Inom Europa är vi välkomna, vi resenärer, men på andra platser kan man inte ens ansöka om turistvisum. Hur kommer resandet att se ut nu när UD lyft reseavrådan. Vagabonds krönikor Per J Andersson hoppas på mer eftertanke.
Häromdagen tog Utrikesdepartementet (UD) bort avrådan för resor till de flesta av världens länder utanför Europa. Redan tidigare har ju avrådan för resor till Europa tagits bort. Men så bra, nu kan vi resa vartsomhelst … eller?
Trots att UD inte längre avråder från resor på grund av covid innebär det inte att det är fritt fram överallt. Det är förvisso fritt att resa i Europa, även om flera länder, bland annat Grekland, Frankrike och Tyskland, kräver att du har vaccinationsbevis eller färskt PCR-test för att du ska få komma in på kaféer, restauranger och vissa fall även gym, badhus och museer. Klokt tycker jag, varför äventyra folks hälsa på grund av slarv eller konspirationsteorier.
Sverige borde också kräva vaccinationsbevis, åtminstone för att få gå på klubb, konsert och – efter erfarenheterna från värmländska Molkoms – även på tantrafestival.
Men kravet på karantän finns ännu kvar för inresa i flera utomeuropeiska länder, medan andra inte ens utfärdar turistvisum (som Australien, Nya Zeeland och Indien) vilket innebär att de är helt igenbommade för oss som inte reser i tjänsten eller har familjeanknytning i landet ifråga. Vill du kolla vad som gäller finns all info om det på UD:s sajt Sweden Abroad och i Appen Resklar som finns att ladda ner gratis från Apple Appstore, Google Play, Windowsapp och andra ställen där appar finns.
Men när jag kollar runt i mina sociala medier ser jag att fler vänner och bekanta är ute och reser i Europa. De är framförallt i Grekland, Italien och Spanien, men också i Paris, Berlin och i Alperna för att cykla och vandra. Jag blir frestad när jag ser deras soliga bilder. Lika sugen som jag blir när jag får alla dessa reklam-mejl från researrangörer och resebyråer. Just nu trillar de in med bara några timmars mellanrum i min mejlkorg, triumfatoriskt deklamerande att ”Hurra, nu har världen öppnat igen”.
Frågan är om resandet kommer att återhämta sig till vad det en gång var. 2019 var ju ’all time high’ för världsturismen. Efter alla andra stora kriser – som elfte september, finanskrisen 2008, vulkanutbrottet på Island, arabiska våren – har det varit business as usual kort tid efteråt.
Men går det lika fort den här gången? Jag tror inte det. Framförallt för att krisen varit global och mer omfattande än någon av de andra. Men också för att vi förändrat vårt tänkande. Jag hoppas att pandemikrisen gjort att en del av oss blivit mer medvetna om vad det var vi sysslade med när vi reste på så många korta weekendresor med flyg.
Min förhoppning är att allt fler nu kommer att resonera: ”Jo, jag längtar ut i världen igen, men nu har jag upptäckt att det gick bra att inte resa under en ganska lång period och därför ska jag nu resa lite mer sällan, lite klokare och smartare och göra färre, men längre och mer episka resor”. Man kan ju alltid drömma.
Dessutom har ju många svenskar två somrar i rad semestrat i Sverige istället för vid Medelhavet och därmed upptäckt att hemlandet: ”Jaha, det var ju inte tråkigt som jag trodde”, typ. Och det är ju så bra.
När vi i Vagabonds årliga Resebarometer mätte svenskarnas utlandsresande under första coronaåret, dvs 2020, såg vi att våra semesterresor till utlandet minskade med 84 procent. Inte sedan andra världskriget har minskningen varit lika dramatisk. När vi får statistiken för 2021 kommer fortfarande minskningen jämfört med ett ”normalt” år att vara gigantisk. Det är jag övertygad om. Frågan är istället hur vi kommer att resa 2022 och 2023.
Många länder i världen är beroende av turism för sin ekonomi. Utan turismen ökar fattigdomen i världen. För alla dem som hyr ut rum, har en liten restaurang eller jobbar på hotell, i en butik eller som guide i Kroatien, Grekland, Thailand, Sri Lanka och en drös andra turistberoende länder hoppas jag innerligt att vi börjar resa igen.
Bara vi gör det med lite mer eftertanke: Att vi reser mer sällan och så ofta det är möjligt klimatsmartare än tidigare. Så passande att SJ just nästa år åter sätter in det dagliga nattåget Stockholm–Hamburg. Det som lades ner för 30 år sedan eftersom alla tyckte att vi borde flyga istället men som nu återuppstår tack vare att politikerna tänkt om och beslutat uppmuntra mer hållbara Euroroparesor.
Text: Per J Andersson • 2021-09-29
Krönika