Annons
Annons

Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström. Foto: Johan Marklund

Krönika

Mikroäventyr och budgetlyx – så reser vi 2023

Att förutse framtiden är inte det lättaste nuförtiden. Men Vagabonds chefredaktör gör ett kvalificerat försök att sia om hur resandet kommer att se ut under nästa år!

Text: Fredrik Brändström • 2022-12-22 Uppdaterad 2022-12-22

Så här års brukar trendspaningarna dugga tätt, inte minst vad gäller resor. Men såväl pandemin som kriget i Ukraina har visat att det är svårt att förutspå framtiden. Därför gör du rätt i att ta alla spådomar med en nypa salt. Här kommer ändå en kvalificerad gissning om hur resandet kommer att se ut 2023.

Svenskarna är ett resande folk, och även om många oroar sig för ekonomin så tvivlar jag på att vi kommer att sluta resa helt. Snarare så ser vi att en person som tidigare åkte utomlands två gånger per år nu istället satsar på en resa per år. Och att man gärna kryddar tillvaron med mikroäventyr på hemmaplan, som spa i Varberg, vandring i Jämtland eller hotellweekend i Göteborg.

Läs mer: 8 hotell i Göteborg – från lyxig dekadens till barnvänligt

Det kommer alltid att finnas folk som är beredda att betala för femstjärnig service i alla lägen, men de allra flesta av oss kommer att gå igenom sin resebudget med förstoringsglas nästa år. Har man inte möjlighet att resa under lågsäsong, då priserna ofta är lägre, så tror jag att många kan tänka sig att bo enklare på resan för att spara pengar.

Storstäder lockar igen. Varför inte utforska Berlins klubbliv? Foto: Getty Images

De senaste åren har en ny typ av budgetboende vuxit fram. Lite lyxigare vandrarhem som tilltalar en bredare målgrupp än enbart unga backpackers. En personlig favorit är Steel House i Köpenhamn, som ett hotell fast med enklare rum och lite billigare. Samtidigt finns vandrarhemmets sociala fördelar – med stora sällskapsytor, spel, karaoke- och quizkvällar. Ett vinnande koncept i dessa tider!

Läs mer: 10 lite lyxigare vandrarhem

Sociala aktiviteter har varit nedprioriterade de senaste åren och vi ser en fortsatt boom för sällskapsresor, gruppresor, resor för att träffa släkt och vänner – allt sånt som vi har försakat under pandemin. Under pandemin skydde vi också städer som pesten och drog ut i naturen. Intresset för vildmark och naturliv fortsätter trenda men vi ser också en nyfunnen kärlek till metropolerna och deras ljuvliga frestelser. Åk på klubbhelg till Berlin eller utforska Paris vinbarer!

Europa fortsätter att vara top of mind för de flesta resenärer. Men samtidigt ser vi en längtan efter att bredda horisonterna och göra den där drömresan. Japan, Australien Thailand och Nya Zeeland har nyligen öppnat igen efter långa lockdowns, vilket torde fresta den som lagt undan lite stålar under pandemin. Eller varför inte bila från kust till kust genom USA som våra medarbetare Ola Liljedahl och Lena Nyblad – läs det fantastiska reportaget i senaste numret av Vagabond.

Läs mer: Nyheter i Japan: anime, snabbtåg och paradisöar

Roadtrip genom USA – en drömresa för många! Foto: Getty Images

Klimatfrågan har tyvärr hamnat lite i skuggan av krig och inflation, men vi ser ett fortsatt intresse för hållbarhet bland många av våra läsare. Att reseindustrin fortsätter att prioritera omställningsarbetet är därför ett måste. Nästa sommar tror vi att semester med elbil i Europa kommer att bli en stor snackis. Att det går att genomföra vet man, men precis som tågluff så kräver det en del research. Där har Vagabond en viktig uppgift, att guida och fortsätta sprida kunskap så att fler vill och vågar välja att resa på ett mer hållbart sätt.

Två heta budgettips inför nästa år är att barn under 12 år alltid reser gratis med Interrailpass, vilket gör att det kan vara värt att passa på att göra den där tågluffen innan barnen blir för stora. Samt att Tyskland har ett erbjudande under våren där man kan resa obegränsat på tåg och lokaltrafik i landet i en hel månad för bara 49 euro. En riktigt bra deal om du frågar mig!

Läs mer: 12 söta städer i Tyskland

Vare sig det är episka drömresor eller mikroäventyr på hemmaplan som du suktar efter så kommer Vagabond att fortsätta att guida dig i resandets värld. Både i tidningen, här på webben eller på våra sociala medier. Vill du ge bort en sista minuten-julklapp eller bara få lite roliga uppslag inför nästa år så spring ner till kiosken och köp vårt senaste nummer (nr 1 2023) där vi tipsar om 36 resmål som är sådär EXTRA heta 2023.

God jul!

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Fredrik Brändström • 2022-12-22
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top