Annons
Annons
Så här mångkulturellt marknadsför sig USA gentemot omvärlden om Brand USA får bestämma. En otacksam uppgift i dessa Trumptider, skriver Vagabonds Per J Andersson.

Så här mångkulturellt marknadsför sig USA gentemot omvärlden om Brand USA får bestämma. En otacksam uppgift i dessa Trumptider, skriver Vagabonds Per J Andersson.

Krönika

”Vi fortsätter att marknadsföra USA som vanligt”

Resandet till USA minskar på grund av Trump, säger resebyråer i Sverige och andra länder runt om i världen. Nej, det gör det alls, säger Chris Thompson som är chef för Brand USA som har den otacksamma uppgiften att att få omvärlden att förstås att amerikanarna inte blivit ogästvänliga över en natt.

Text: Per J Andersson • 2017-04-07 Uppdaterad 2021-09-15

Chris Thompson, VD för Brand USA, har den otacksamma uppgiften att få Trumps Amerika att framstå som gästvänligt.

Slutar vi att resa till USA för att landet fått en president som vi tycker illa om? Sedan Donald Trumps makttillträde i januari och förslag kort därefter på reserestriktioner för olika nationaliteter från Mellanöstern har den frågan fått många olika svar. Nej, det är business as usual säger en del resebyråer. Jo, vår försäljning av USA-resor har minskat med 13 procent sedan i januari, säger Ticket, Sveriges största resebyrå, och får medhåll från Resia och Swansons som också märkt minskat intresse för USA-resor.

Häromdagen pratade jag på telefon med en inflytelserik man i Washington DC. Inte Trump, men väl Chris Thompson, VD för den federala turistorganisationen Brand USA, som har som uppgift att marknadsföra landets samtliga 50 delstater i resten av världen.

Han sa det inte själv, men jag förstod på tonläget att han haft det tufft sedan den nye presidenten tillträdde. Det har varit lite av en uppförsbacke att propagera utomlands för att amerikanarna står med öppna armar. Signalerna från Vita huset har varit det de motsatta: inskränk inflödet, skärp gränskontrollen, var misstänksam mot allt utifrån.

Jag frågade Chris vad han tror om det turistorganisationen NYC & Company sagt om att New York kommer att besökas av 700 000 färre turister och därmed förlora turistinkomster på totalt 19 miljarder kronor i år, enbart på grund av Trump. Läs mer!

– Vi ser ännu ingen nedgång i turismen. Om några månader när vi summerar resandet till USA i år, då vet vi, svarade han, och fortsatte:

– Allt det du hört är bara prognoser som bygger på vad man tror ska hända. Medan du och jag pratar i telefon, Per, har … ingenting hänt. USA är lika fantastiskt som alltid. Och med undantag för restriktionerna för elektroniska apparater större än mobiltelefoner pÙ? flyget från åtta specifika länder har inget hänt. Inga andra reserestriktioner har ännu införts.

– Men, försökte jag, det handlar inte bara om vad som verkligen hänt, utan vad presidenten säger och vad folk runtom i världen tänker om det. Sådant påverkar våra resvanor och kan få oss att välja bort USA inför nästa semester.

– Ja, om läget förändras, då ska vi agera, och informera, svarade Chris Thompson diplomatiskt. Vi får prata med våra lokala representanter för Brand USA på våra 13 kontor runt om i världen och räta ut de frågetecken som uppstått.

– Vad gör ni under tiden?

– Fortsätter att marknadsföra USA som vanligt, svarade Chris Thompson trosvisst.

Frågan är alltså fortfarande om turismen till USA verkligen har minskat. Många aktörer i resebranschen runt om i världen säger ju att det är så.

17 maj kommer Vagabonds och Europeiska ERV:s Resebarometer 2017, där vi frågat svenskarna om de i år väljer bort något land på grund av landets politiska ledning. Då får vi ett säkrare svar på på hur svenskarna reagerat på Trumps makttillträde, hot om reserestriktioner och twitterutspel.

Men helt säkert hur turismen till USA påverkats vet vi inte förrän resestatistiken för hela 2017 summeras i början av nästa år. 


Text: Per J Andersson • 2017-04-07
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen