Annons
Annons
Foto: Ceen Wahren

Foto: Ceen Wahren

Costa Rica

8 äventyr i Costa Rica

Forsränning, surfing och klippdykning – Costa Rica är vida känt för sina äventyrssporter. Vagabond ger dig åtta av de mest nervpirrande.

Text: Emeli Emanuelsson • 2009-04-29 Uppdaterad 2021-06-23

1. Forsränning

Förutom gott kaffe är lantliga Turrialbaområdet, strax sydost om huvudstaden San José, även känt för sin förstklassiga forsränning. Du kan välja mellan att åka på dagsturer eller tvådagars-utflykter med övernattning, utformade för nybörjare såväl som för experter.
Pris: 600–1 000 kr för en dagstur och 1 400–2 400 kr för två dagar beroende på operatör.
Mer info: http://www.costaricaadventures.net/activities/rafting.html

2. Kajak

Stillahavskusten har mäng-der av tjusiga paddelstråk längs palmkantade stränder, under välvda stenformationer och myllrande flodmynningar. Särskilt populärt är Refugio Nacional de Vida Silvestre Curú, där det även finns chans att se val. På den karibiska sidan gäller Parque Nacional Tortuguero, med sitt fantastiska nätverk av laguner och kanaler.
Mer info: http://www.visitcostarica.com

3. Linbana

Där det finns träd i Costa Rica finns också canopy tours – linbaneturer där man far fram mellan olika platt-formar i trädkronorna. De häft-igaste finns uppe i det bergiga naturreservatet Monteverde. Det finns en uppsjö av operatörer som erbjuder canopy tours. Det som skiljer är oftast antalet plattformar samt höjd och längd på linbanorna.
Pris: ca 350 kr.
Mer info: http://www.monteverdeinfo.com

4. Äventyrsridning

La Fortuna ligger norr om Monteverde och är lika känt för sina äventyrssporter som den senare. Särskilt populärt är dagsridturen mellan de båda platserna. Att rida fÙ?lja John kanske inte är så upphetsande, men utsikten över vulkanen Arenal tar andan ur dig.
Pris: ca 600 kr.
Mer info: http://www.desafiocostarica.com

5. Hajking

Att åka till Costa Rica utan att hajka är lite som att dra till Alperna utan att åka skidor. Med fem procent av världens flora och fauna samlad på en yta mindre än Danmarks lär du inte bli besviken. Du kan välja på oräkneliga operatörer som erbjuder allt ifrån dagsutflykter till längre äventyrsvandringar.
Mer info: http://www.trailsource.com

6. Dykning

För en gångs skull be-höver du inte tävla med ett tjog andra dykare om utrymmet i det costaricanska vattnet. Anledningen är tyvärr att sikten sällan är bra. Glöm alltså turkosblått hav med färggranna koraller, här är det stora djur som gäller. Hajar, djävulsrockor, sköldpaddor, delfiner, valar och enorma fiskstim tillhör den marina vardagen i Costa Rica.
Pris: ca 1 200 kr för en dagstur, inklusive utrustning och instruktör.
Mer info: http://www.visitcostarica.com

7. Klippdykning

Den hippieinspirerade stillahavsbyn Montezuma ligger i närheten av Santa Teresa längst ner på Nicoyahalvön. Precis vid stranden rasar tre häftiga vattenfall. Här kan du få Costa Ricas största adrenalinkick, helt gratis. Det är bara att hoppa. Men undvik det första vattenfallet. Runt ett halvt dussin människor har redan fallit de 30 metrarna mot sin död.
Mer info: http://www.montezumabeach.com/waterfalls.html

8. Vattenfalls-rappelling

Rappelling är en teknik för att ta sig ner från olika höjder med hjälp av rep och tillhör från början klättringen. Och Costa Rica med alla vattenfall är perfekt för klättrare som gillar att blöta ner sig. Den primära destinationen för rappelling är området kring Puerto Jiménez och Cabo Matapalo på Osahalvön.
Pris: ca 700 kr.
Mer info: http://www.psychotours.com

8 äventyr i Costa Rica

Guide till Costa Rica

RESA DIT
Internationellt flyg går till Aeropoerto Internacional Juan Santamaría i staden Alajuela, belägen cirka två mil nordväst om huvudstaden San José. Direktflyg från Sverige till Costa Rica finns inte, så räkna med en lång resa via Usa med flygbolag sÙ�som American Airlines, KLM och Continental. Det sistnämnda flyger smidigt direkt från Stockholm med ett byte i New York. Under högsäsong landar biljettpriserna kring 10 000 kronor.

RESA RUNT
Att resa runt i Costa Rica är billigt, men kan vara båda tidsödande och obekvämt. Den kraftiga nederbörden under regnperioden bildar ofta stora hål i vägarna, som sällan är asfalterade. Om du ska hyra bil är det därför extra viktigt med rejäla däck och en stark motor.

Det billigaste sättet att ta sig från San José till Santa Teresa är via buss och båt. Buss till hamnstaden Punta Arenas tar cirka tre timmar och kostar omkring 40 kr. Där tar du båten till Paquera. Den tar en timme och kostar 16 kr. I Paquera kan du välja mellan att ta den billiga bussen den sista, sanslöst skumpiga biten, vilket tar omkring två timmar med byte i Montezuma, eller halvera restiden genom att hoppa in i en taxi för 400 kr.

Ett betydligt enklare och snabbare sätt att ta sig till Santa Teresa är att flyga inrikes från San José till Tambor. Lilla Sansa Regional (http://www.flysansa.com) tar dig på en hisnande tur över berg och hav för en tusenlapp. Från Tambor, som ligger närmare Santa Teresa än Paquera, kan du ta antingen taxi eller buss.

BO
I Santa Teresa finns allt ifrån enkla vandrarhem till lyxiga strandhus. De flesta erbjuder yoga och surflektioner.
Surfakademins Papa Pochote, http://www.surfakademin.se, ligger vid stranden och har enkla cabinas för tre till fem personer, där städningen dock lämnar en del att önska. För 10 950 kronor ingår förutom boende och halvpension i tio dagar en tiodagarskurs i surfing samt transfer till och från flygplatsen.

Om du inte bara vill surfa är Funky Monkey Lodge, http://www.funky-monkey-lodge.com, ett bra alternativ. En bungalow för fyra personer kostar cirka 750 kronor per natt.


Text: Emeli Emanuelsson • 2009-04-29
Costa RicaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top