Annons
Annons
Till vänster: Båttur bland mangroveträsk på Indian River. Till Höger: Roseaus gator är fyllda av färgglada fasader och målade skyltar. Foto: Thinkstock/Karin Wimark.

Till vänster: Båttur bland mangroveträsk på Indian River. Till Höger: Roseaus gator är fyllda av färgglada fasader och målade skyltar. Foto: Thinkstock/Karin Wimark.

Dominica

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö

I skuggan av Karibiens stjärnländer där vita sandstränder och stora hotellkomplex lockar soldyrkare från hela världen ligger regnskogens drottning Dominica.

Text: Redaktionen • 2015-11-17 Uppdaterad 2021-06-23

Vagabond guidar dig till öns absoluta måsten där solandet får sig en paus och den äventyrslystna och genuina delen av Karibien träder fram.

1. Mero – genuin by vid kusten 

– En dag här och du kommer aldrig vilja lämna Karibien, säger Augustas och räcker fram den nypressade juicen.

Med en karibisk fruktdröm i handen, under palmer som svajar i takt till reggaemusiken från Augustas lilla lokala strandbar är det svårt att hitta en anledning till att någonsin lämna Dominica. Mero är kustbyn som andas fridfullhet. Varje morgon lägger fiskebåtarna till vid stranden med nyfångade läckerheter, lokalbor spelar Domino i skuggan av en palm, någon snickrar på ett tak, en annan mixar frukt till juicer. Alltsammans under tonerna av dov reggaemusik och havets brusande vågor. Men på lördagskvällarna slår det om och i byns små barer skålas det i rom och afro beat varvat med reggae ljuder högt över alla hustaken. Ingen stress. En dag i Mero och världen utanför tynar bort. 

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Augustas pressar exotiska frukter till läskande juicer i sin hytt på stranden i Mero.
9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Att “lima”, det vill säga ta det lugnt och ta dagen som det kommer är mottot alla följer i Karibien.

2. Roseau – kaotisk och charmig färgklick 

En vink vid vägkanten och en ofta proppfull lokalbuss tar dig smidigt till den smått kaotiska huvudstaden Roseau. Det är något med stämningen, de färgsprängda fasaderna, människorna och enkelheten på gatorna som gör det omöjligt att inte falla pladask för den karibiska småstaden.

Roseau upptäcks bäst till fots, så strosa runt på de smala gatorna fyllda av små butiker med charmiga fasader, besök den lokala fruktmarknaden i stans ena ände eller slå dig ner på caféet Coco Rico belägen nere i hamnen. Att det är lite trixigt att hitta i Roseau är något du får lära dig att acceptera. Det här med gatunamn och nummer är inte så noggrant här.
cocoricocafe.com

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Färgglada Roseau.
9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Den lokala frukt- och grönsaksmarknaden i Roseau är bästa platsen för att inhandla färska råvaror.

3. Indian River – följ Johnny Depps spår genom mangroveskog

Inte undra på att Dominica valdes som en av de öar där filmerna Pirates in the Caribbean spelades in! Med sin orörda regnskog, så vildvuxen och mystisk, charmade den filmteamen som valde att spela in delar av filmen Död mans kista på ön. Följ i Johnny Depps fotspår och bege dig till Dominicas nordöstliga spets och floden Indian River. Här kan du färdas uppför floden i en liten eka kantad av mangrovetrÙ�skets virvlande rötter och regnskogens trädkronor som täcker solens alla strålar.  

Hitta hit: Indian River mynnar ut i södra Portsmouth som ligger på Dominicas nordöstliga spets. Härifrån startar alla turer på floden.  

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Färdas på floden där scener ur Pirates of the Caribbean spelades in.
9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
De lokala guiderna har stor kunskap om flodens natur, historia och gömmor

4. Champagne reef – snorkla i bubblor

Under havsytan vid Champagne reef sipprar varma bubblor upp från sprickor i havsbotten likt ett nyfyllt glas champagne. Dra på dig snorkeln och hoppa ner i glaset! Där i kommer du att känna bubblorna kittla din mage medan du simmar runt och försöker fånga dem innan de sipprar iväg upp mot havsytan och nya glittrande bubblor strömmar fram. Här är du inte ensam. Färgglada fiskar i alla storlekar håller dig sällskap och Champagne reef sägs vara ett av Karibiens bästa snorkelställen. 
champagnereef.com

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Genom sprickor i havsbotten letar sig skimrande bubblor upp från en av öns vulkaner och skapar en magisk undervattensvärld.

5. DD´s Fish spot – opretentiös fiskelycka

Ska man äta fisk på Dominica är det ett ställe som gäller – DD’s Fish spot! Vid sidan av vägen på öns sydvästra ände lyser en färgstark neonskylt dygnet runt. Här mitt i ingenstans ligger den enkla men genialiska fiskrestaurangen DD´s Fish spot som lockar öns invånare dag som natt. Den är korvkiosk-stor. Fisknät hänger ner från taket, diverse krokar dinglar på väggarna och dröser av romflaskor står uppradade längs en hylla på väggen i väntan på nästa besökare.

– Vad för fisk vill ni ha? frågar tjejen bakom disken och dänger fram en stor vit box på disken.

Boxen är fylld med tonfisk, mahi mahi och lax, men sorterna varierar från dag till dag beroende dagens fångst. Med en överfull tallrik guidas man till en lucka, får önska tillagningssätt och sedan är det bara att slå sig ner och vänta. Tillsammans med en kall öl och havets kluckande ljud i bakgrunden kan fisk inte smaka bättre.

DD`s Fish Spot ligger i Pointe Michel, cirka 15 minuters bilfärd söder om huvudstaden Roseau. Ta Loubiere Road från Roseau och spana på vänster sida strax innan Pointe Michel.

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
DD´s Fish spot är opretentiös men välkänd.
9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Grillad och ångade färsk fisk langas ut från ett litet hål i väggen pÙ? restaurangen.

6. Wet fete – blöta fester under Karibiens heta sol

Tro inte att en paradisö alltid bjuder på solsken! På Dominica kan du likväl mötas av ett hällregn. Eller det är i alla fall vad du först kan tro då du stöter på en Wet fete. Håll utkik efter dessa blöta fester där stora vattenspridare forsar vatten över dansande människor på gator, torg eller i klubbar. Alla blir dyngsura. Ingen bryr sig. Med eller utan ombyte, haka på och dansa loss. Dessa blöta tillställningar dyker upp lite varstans på Dominica så passa på om du får chansen!

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Wet-fete: Som vattenkrig och ett gatuparty på en och samma gång.

7. Bubblande pooler i regnskogen

Har du inte fått nog av hetta? Var än du befinner dig på ön är det aldrig långt till en varm källa, bubblande pool eller aktiv vulkan. Ett par mil upp i regnskogen, längs med floden Layou River på Dominicas västra kust ligger en liten het pool strax intill en bro som korsar den glittrande gröna floden. Regnskogen tornar upp sig ovanför och känslan att befinna sig i en Indiana Jones-film är inte långt borta.

Wotten Waven är byn fylld med heta källor där Screw´s Sulphur Spa är troligtvis den mest omtalade. Kika även in Boiling Lake om du känner för ett vandringsäventyr genom Karibiens regnskog. Ett tips är då att ta med en lokal guide då vandringen är uppåt sex timmar.  

Hitta hit: Wotton Waven tar du dig till smidigast med bus från huvudstaden Roseau. Busstopet till Wotten Waven ligger nära polisstationen. Boiling Lake ligger cirka 8 kilometer öst om Roseau, i Morne Trois Pitons National Park. 

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Ett naturligt spa på Screw´s med sina heta och kalla källor är den perfekta avkopplingen efter en dags vandring på Dominica.

8. Vattenfall som tar andan ur dig

Dominica är känt för att ha lika många floder som dagar på året och vattenfallen är magiska. Emerald Pool är kanske det mest kända fallet, men de dagar då kryssningsfartygen lagt till lär du inte vara ensam vid denna annars gömda oas. Passa då istället på att ta en tur till Spanny´s falls som tornar upp sig mitt i Dominicas grönskande regnskog. Är du modig? Hoppa i det iskalla vattnet för en naturlig regnskogsdusch!

Hitta hit: En 10-minuters vandring från huvudvägen, Roseau Road, nära Bells i de södra delarna av Dominica. Leta efter Spanny´s bar och börja din vandring därifrån. 

Läs även: 15 surrealistiska stränder som du bara trodde existerade i fantasin

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Våga dig i det iskalla vattnet och bada under strålarna av vattenfallet Spanny´s falls.

9. Fotboll och cricket – skrik dig hes med lokalbefolkningen

Bege dig till arenan Windsor Park i Roseau och skrik dig hes med resten av Dominicas befolkning!  Är det inte fotboll på gång fylls arenan med de populära cricket-matcherna, musikfestivaler och musiktävlingar inom genren calypso.

På Windsor Park samlas man från öns alla hörn och kanter för att hejja på sina favoriter. Stämningen som infinner sig i ett hav av supportrar är obeskrivlig, något säkert många idrottsfan kan skriva under på.  

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö
Låt dig dras med i matchen på arenan Windsor Park.

 

Text: Karin Wimark. 

Dominikanska republiken: Karibiska rytmer och grönskande hemligheter

Här är världens bästa öar


Text: Redaktionen • 2015-11-17
DominicaRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top