Annons
Annons
Vi gallrar dig genom djungeln av öar, vad du bör undvika och var du kan bada med grisar!

Första gången i Karibien? Vi gallrar dig genom djungeln av öar, vad du bör undvika och var du kan bada med flamingos! Foto: Karin Wimark, Getty Images

Restips

Karibien för nybörjaren – 12 saker du inte får missa!

Första resan till Karibien och du vet inte vart du ska börja? Glöm amerikanska kryssningsfartyg, dyra turistorter och orkaner! Här är bästa tipsen för en lyckad resa till Karibien.

Text: Karin Wimark • 2022-09-24 Uppdaterad 2022-09-25

1. Välj ö med omsorg

Tjusningen med Karibien är att många av öarna är så totalt olika varandra, trots att öarna på kartan ser ut att ligga relativt nära varandra. Till ytan är Karibien lika stort som Medelhavet och till följd av kolonialiseringen av spanjorer, fransoser, britter och holländare, slavarbetare från Afrika och Indien och ursprungsbefolkning från Sydamerika är Karibien idag en kulturell smältdegel. Söker du stränder och avkoppling? Regnskog och vulkanvandringar eller kanske bästa dykupplevelsen? Just det, vill du kunna ta dig fram med engelska eller är spanska, franska och holländska? Fundera över vad du vill få ut av din Karibienupplevelse och välj ö därpå. Vilken ö passar dig? Läs mer här!

Reser du till ön Dominica väntar vulkaner, regnskog och flera svarta sandstränder. Foto: Getty Images
Eller är det vita stränder och en hammock du är ute efter? Foto: Getty Images

2. Ha inte för höga förväntningar på restaurangerna…

… och satsa på streetfood! Jag är en foodie, men har ofta blivit besviken på restauranger i Karibien. Den bästa maten har jag dock ätit på stranden, vid gatan eller hemma hos folk på öarna. Befinner du dig på Tobago måste du testa bake & shark (friterat bröd med fisk) till frukost och pineapple chow (kryddad ananas med vitlök, koriander och chili) på stranden medan du på ön Dominica kan spana efter färgstarka containrar vid sidan av vägkanten där det ofta serveras lokal streetfood & färskpressade juicer.

På Trinidad får du inte missa en Trinidadian roti som för tankarna till Indien (inte så konstigt med tanke på att stor del av befolkningen härstammar från Indien) och på Jamaica hittar du den mer välkända och kryddstarka Jerkblandningen. Skippa de tjusigare restaurangerna som tycks vara anpassade efter turism och gå på plastborden och den handritade menyn på väggen.

3. Ta lokala färjor

Till skillnad från exempelvis den grekiska övärlden så är det färre schysta transportmedel mellan öarna i Karibien. Mellan flera öar kan du endast ta dig med flyg vilket oftast blir en dyr historia – både för plånboken och miljön. Men i olika ögrupper kan du ta de lokala färjorna! De kostar oftast en spottstyver (jämförelsevis) och är ett schyst sätt att upptäcka övärlden. Ta färjan Express des iles mellan Guadeloupe, Dominica, Martinique och St Lucia eller hoppa på färjorna som kryssar mellan öarna i Brittiska Jungfruöarna eller färjorna som går mellan öarna i St Vincent och Grenadinerna.

Det går att öluffa i Karibien men det kräver lite planering, om än ett roligt sätt att upptäcka Karibien. Foto: Getty Images

4. Lägg dessa musikstilar (och danser) på minnet

Musiken i Karibien är en mix av influencer från hela världen – framför allt från Västafrika och Sydamerika. På de forna franska kolonierna är det rytmer av Zouk som gäller medan man på exempelvis Dominikanska Republiken ofta dansar Bachata och Merengue. Musikstilen Soca kommer från Trinidad och är det som genomsyrar gatorna under Karnevalen och besöker du Jamaica ska du lägga dancehall på minnet. För salsa – res till Kuba eller Puerto Rico osv. Jag har ofta upplevt att musiken och dansen varit en tacksam väg till att lära känna lokalborna. Så släpp loss och sväng lite på höfterna!

4. Ha koll på fester som sunday school, fish fry & wet fete!

Om jag säger Sunday School, frish fry och wet fete, vad säger du då? Något gemensamt mellan öarna i Karibien är att man älskar musik, dans och mat och ser varje tillfälle i akt att styra upp en fest! Förutom de större karnevalerna som äger rum en gång om året (anteckna ön Trinidad och sök på karneval så får du fram den största av alla) – kan du kolla in de mindre gatufesterna på respektive ö.

Är du på ön Saint Lucia kan du spana in gatufesterna i Gros Islet på fredagarna, på Tobago är det söndagarna som gäller då stålfat och streetfood dukas upp till dansanta lokalbor under namnet Sunday School och bli inte förvånad om du hamnar i en Wet Fete på Dominica – en gatufest/vattenkrig som är vanligt förekommande under karnevalstider.

På Barbados ska du helt klart besöka Oistins fish fry – en gatufest och matmarknad som äger rum varje fredag. Gemensamt för alla? Bra stämning, mat och dans!

Fråga lokalborna var gatufesterna är. Bli inte förvånad om du blir inbjuden till en privat tillställning. Foto: Karin Wimark

6. Skippa orkansäsongen

Den officiella orkansäsongen sträcker sig från juni till november, men den period med störst risk för oväder och orkaner i Karibienbältet är augusti till oktober. Detta kan variera beroende på var i Karibien du befinner dig, så kolla respektive ö! Oftast klarar sig öarna längst ner i söder så som Barbados och Trinidad & Tobago stormarna då de ligger utanför orkanbältet. Den generellt solsäkraste tiden är dock mellan december och mars.

7. … och undvik dagar med kryssningsfartyg

Det vill säga om du vill slippa trängas med hoper av turister! Ofta finns det bra scheman i hamnarna där man kan ta reda på vilka dagar och tider som kryssningsfartygen lägger i hamn på den ö du befinner dig på. Det kan vara skönt att ha gjort upp andra planer än att just befinna sig i hamnstaden där och då.

De dagar som kryssningsfartygen lägger i hamn kan det bli fullsmockat på gatorna i hamnorten. Foto: Karin Wimark

8. Missa inte vänstertrafiken!

På de flesta forna brittiska kolonier så som Antigua & Barbuda, Barbados, Dominica, Grenada, Trinidad & Tobago mfl kör man på vänster sida vägen. Kan vara bra att ha med sig om man vill hyra bil och utforska öarna på egen hand.

9. Bada på en svart sandstrand

Säg Karibien och många tänker förmodligen på kritvita stränder och turkost vatten. Men flera av öarna i Karibien har faktiskt svarta sandstränder! Detta på grund av deras vulkaniska ursprung! På öarna Dominica, Guadeloupe och St Vincent hittar du främst svarta sandstränder som (aj!) bränner ordentligt en het sommardag, men är otroligt vackra och betydligt mindre exploaterade.

10. …eller bada med flamingos

Du har säkert sett bilder på dem. De rosa flamingorna som spatserar runt på stränderna på Aruba och den omtalade Flamingo Beach. Men flamingorna finns endast på den privata ön Renaissance Island som är en del av Renaissance Hotel, så access är begränsad. Du kan antingen checka in på hotellet eller betala ett dagspass.

11. Vässa språket!

Medan många öar i Karibien är forna brittiska kolonier med engelska som huvudspråk är det minst lika många där man pratar franska, holländska eller spanska liksom lokala dialekter som kreol. Detta förgyller vistelsen tycker jag, men visst kan det vara svårare att ta sig runt om man inte pratar ett ord franska exempelvis. Kolla vilket språk som gäller dit du ska. Lokalbefolkningen är ofta hjälpsamma så oavsett kommer du säkert att klara dig galant!

12. Sist men inte minst, glöm svensk effektivitet

Ja, det är ett annat tempo på de flesta öar i Karibien. Här är det ”island time” som råder och du kommer säkert att stöta på uttrycket ”liming” vilket betyder ”chilla” och är en populär aktivitet bland lokalborna. Räkna inte med att bussar är i tid, att maten serveras på stört eller att konserten börjar i tid. Men… vad gör väl det om du är på semester?


Text: Karin Wimark • 2022-09-24
NordamerikaRestipsInför resanKaribien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen