Annons
Annons
Från Cerro de la Cruz får du bäst utsikt över staden Antigua.

Från Cerro de la Cruz får du bäst utsikt över staden Antigua.

Guatemala

Guide: Guatemala

Flipflopturism i hippa byar, möten med rester av mäktiga mayaimperier och vandring i ångande regnskog. I Guatemala finns något för alla.

Text: Karin Wimark • 2018-05-29 Uppdaterad 2021-06-22

Snabbfakta: Guatemala

Huvudstad: Guatemala City.

Invånare: 17 miljoner.

Språk: 60 % av befolkningen har spanska som förstaspråk och resten olika indianska språk, bland annat quiche, cakchiquel och garifuna.

Tidsskillnad: –7 tim.

Valuta: quetzal. 1 kr = 0,87 quetzal.

Bäst tid att resa: klimatet är tropiskt i låg­länderna och svalare på höglandet. Nov–maj bjuder på klart väder. Mars–april är varmast. Maj–okt är regn- och orkansäsong. 

Resa hit

Flyg från Stockholm och Köpenhamn till Guatemala City via Los Angeles med Norwegian och Avianca, alternativt via Madrid med Iberia. 

Resa runt

Det är smidigt att förflytta sig i Guatemala med chartrade minibussar och lokal­trafik. Reseagenter som Adrenalinatours, Shuttle­guatemala och Lineadorada kör mellan större städer som Antigua, Panajachel, Lanquin, Flores och Chichicastenango. Känner du dig lite mer vågad borde du testa lokala så kallade chicken buses som du vinkar till dig från vägkanten. Chaufförer brukar vara hjälpsamma och guida dig rätt längs vägen. 

Säkerhet

Enligt UD:s reseråd är det viktigt att vara medveten om riskerna för rån och vidta försiktighetsåtgärder. Huvudstaden är värst drabbad, men det förekommer också i Antigua, Lago Atitlan, Tikal och Rio Dulce. Överlag är det tryggt att resa med buss i landet, både chartrade bussar och lokaltrafik. Men en tumregel är att inte resa efter mörkrets inbrott. 

Bo

Det är smidigt att hitta boenden efter­hand om du vill vara flexibel och bygga din rutt på plats i Guatemala. Big Foot Antigua Hostel (bigfoothostelantigua.com) i Antigua är perfekt för dig som reser ensam och gärna träffar andra resenärer. Från 85 kr/natt i sovsal.

På Porta Hotel Antigua (portahotelantigua.com) möter 1500-talet nutiden med väl bevarad gammal inredning i kombination med modern komfort. Från 1 200 kr/natt för dubbelrum.

Amigos Hostel (amigoshostel.com) i Flores är charmigt, avslappnat, centralt och prisvärt. Från 90 kr/natt i sovsal.

Söker du lugnet och högsta klass i Flores blickar det femstjärniga hotellet Las Lagunas Boutique Hotel (laslagunashotel.com) ut över sjön på andra sidan bron. Hjälpsam personal, lyxigaträhusoch inbjudande pool. Från 2 800 kr/natt för ett dubbelrum.

I en av Xelas många koloniala byggnader, två kvarter från centralparken, ligger Casa Seibel (casaseibel.com). Familjevänligt, prisvärt och avslappnat. Från 140 kr/natt i sovsal.

Äta

Guatemala har ett komplext och intressant kök värt att dyka ner i. Gå loss bland matstånden på marknaden i Chichicaste­nango. Varje torsdag och söndag omvandlas staden till ett gatumatparadis där du kan testa det mesta. Missa inte pupusas, tjocka tortilla­bröd fyllda med bönor, ost eller fläsk, den kryddstarka grytan chichen pepian – eller tamalitos som görs av kokad majs inlindad i färska majsblad. Den spartanska baren Toko Baru i Antigua serverar saftig och kryddstark falafel för låga priser. Avsluta med ett besök på Glacy Cream och du får krämig glass i spännande smaker. Testa rostad kokos, key lime pie och glassen smaksatt med zacapa-rom.

San Pedro kryllar av restauranger. Vego­nästet The Fifth Dimension har bästa utsikt över sjön, matiga burritos och hembakat bröd. Softa i verandans hammockar medan du väntar på maten. Morgon­kaffet dricker du på Cafe Las Cristalinas. Befinner du dig i norra Guatemala och Flores är det gatu­stånden vid öns strand­promenad som gäller. Här hittar du heta såser, tortillas fyllda med bönor, röror och färskpressade juicer för billig peng.

Guide: Guatemala

5 höjdpunkter i Guatemala

1. Cerro de La Cruz. Bästa utsikten i Antigua. Vid ett stort kors på kullens topp kan du spana ut över Guatemalas före detta huvudstad. Var aktsam vid en promenad upp, rån förekommer.

2. Chichicastenango. Ett besök i Guate­mala är inte fullständigt utan ett besök på Central­amerikas största marknad i denna stad. 

3. Tajumulco. Siktar du högt ska du boka en vandring uppför Central­amerikas högsta berg. På den 4 220 meter höga toppen kan du en klar morgon se ända till både Mexiko och El Salvador.

4. Chicken bus – att åka med de lokala bussarna som också kallas camioneta de pollos och trambilla är en upplevelse i sig. Utsmyckade med färger, glitter, lampor och mönster är det som att kliva in i en maxad julgran. 

5. Tikal. Att skippa Tikal är att missa en stor del av landets historia. Boka en guidad eftermiddagstur och chansen är stor att du får ruinstaden för dig själv framåt solnedgången, då de flesta turist­grupperna begett sig hemåt.


Text: Karin Wimark • 2018-05-29
GuatemalaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen