Annons
Annons

Vin, pintxos, gränder och stränder. Här är våra bästa tips för en smakrik vistelse i San Sebastian.

Restips

Guide till foodiefavoriten San Sebastian

Vin, pintxos, stränder och gränder. Här är våra bästa bar- och restaurangtips för en smakrik vistelse i San sebastian.

Text: Anna Norström, foto: Pär Olsson • 2024-07-09 Uppdaterad 2024-07-09

Resa hit

Från Barcelona går direkttåg, det tar drygt 6 tim och biljettpriset är billigare ju tidigare du bokar. Notera att det saknar restaurangvagn så picknick kan vara bra att ha med ombord. San Sebastián har en egen lite flygplats dit det går att ta sig från bland annat Barcelona. Fler flygmöjligheter finns dock till närliggande Bilbao och det går gott om bussar till San Sebastián från flygplatsen, som tar cirka 1 tim och 20 minuter. Köp biljett i förväg då bussen ibland under högsäsong kan bli fullbokad. 

Anrika Hotel Maria Cristina. Foto: Pär Olsson

Ta sig runt

San Sebastián är promenadvänligt och så länge man bor i stadskärnan behövs ingen bil. På landsbygden i den baskiska regionen ligger några av världens mest kända restauranger, flera är så kallade asadorer där maten grillas över öppen eld, och lyckas man få ett bord på otroligt svårbokade Etxebarri som är kockelitens favorit så är en hyrbil att föredra. Lilla strandorten Getaria är omskriven som hem åt många utmärkta asadorer, inte minst Elkano, världskänd för sin grillade piggvar. Hit går det lätt att ta buss nummer 10 från San Sebastián. 

Läs också vårt reportage om San Sebastian.

Bo

Koisi hotel. Ett riktigt budgetval, med priser från cirka 30 euro per natt. Bra läge mitt i stan. Här sover man mer privat i hyttliknande sängar snarare än våningssängar i sovsal. koisihostel.com

Villa Favorita. Systerhotell till ikoniska Londres som ligger vid La Conchas strandpromenad. De stora fönstren som vetter mot stranden gör att det känns som att vakna i en tavla. Serverar stans finaste frukost och är även hem åt tvåstjärniga krogen Amelia. hotelvillafavorita.com/en

Maria Cristina. San Sebastians svar på Grand Hotel med piccolos i hattar, uppmärksam service och färska snittblommor i varenda liten vrå. Hotellet som öppnade 1912 är ritat av Charles Mewes som också står bakom The Ritz i Paris och Madrid. Här checkar du in i väl tilltagna rum om du vill fira något lite extra. 

Restauranger i San Sebastian

1. Arenales

En liten naturvinsbar som är lätt att missa. Men detta är en riktig pärla med en stor glaslista – och mycket vin från Spanien. Hugg enda fönsterbordet för bra spanläge eller göm dig vid något av borden i den långsmala lokalen. instagram.com/arenales.bar

2. Bar Antonio

Det finns ett ställe som alla kommer rekommendera för stans bästa tortilla och det är detta! Den långa kön utanför brukar skvallra om att det är dags för en ny färsk batch av tortilla som brukar serveras 9.30, 10.30, 11.30, 12.00 och sedan 18.30 och 19.00. Det kan vara värt att dubbelkolla tiderna för dagen då det säljer slut snabbt. Här finns även andra mycket goda pintxos, såklart! Nyligen öppnade en systerkrog på Boulevard men det är den på gatan Bergara  som är originalet (och att föredra!). antoniobar.com/en

3. Bar Nestor

Menyn här är simpel: Köttbit och gröna padronespaprikor från grillen, RAF-tomat, och tortilla, fast den måste förbeställas. I glasen spills gamla skolans Rioja som smakar dill. Det är alltid fullsmockat på Bar Nestor men det är värt sin väntan. Adress: Arrandegi Kalea 11.

4. Bodega Donostiarra

Ett av stans bästa vattenhål med mycket puls. Kom hit för signaturrätten pintxo indurian, stanna för att spana på folk. Det krävs en stor portion pondus för att klara sig vid bardiskarna i den här stan, det gäller att snabbt liksom ”äga” sin lilla bit plats när den uppenbarar sig. Drick med fördel ställets egna vermut. bodegadonostiarra.com

5. Ganbara

Mångas storfavorit! Pinfärska råvaror som knivmusslor, räkor och Karl Johan-svamp dignar på bardisken. De studsar lätt inne på kökets öppna eld och serveras med minsta möjliga handpåläggning. Som en tallrik av olika grillade svampsorter med en yema, äggula, i mitten – och extra foie gras för den som vill. Missa heller inte ställets kycklingkroketter, de i sig kan vara värt besöket. I säsong finns också percebes, skaldjuren som liknar små dinosauriefötter, och innanför bardiskens glasdel tronar även en rad smarriga pintxos. Det är alltid kö till Ganbara och få vet att det faktiskt går att boka bord även om man då hamnar på krogens nedervåning. Vinlistan här har mycket bra och prisvärda val på flaska med fördjupningar inom Champagne, Bourgogne och Spanien. ganbarajatetxea.com

6. Gerald’s Bar

Alla vägar bär till Gerald’s! Hit beger man sig när man vill äta enligt mer traditionellt upplägg, som förrätt-huvudrätt-dessert. Hos urmysiga Gerald’s Bar är det som att tiden stått still och brittiska ägarinnan Bella Bowring styr menyn utefter säsongens bästa lokala råvaror. Det kan vara en egenvevad pasta med vårens första gröna ärtor, guisante lágrima – stora som tårdroppar, också beskriven som Baskiens ”gröna kaviar”. Vinlistan utgörs av viner utan tillsatser och det finns mycket kul från Spanien att testa. Att boka bord är ett måste, det finns drop in-platser i baren men de blir också haffade snabbt. geraldsbar.eu

7. Bar Ibai

Nyöppnade krogklassikern som precis gjort comeback serverar en daglig avsmakningsmeny, men det är huggsexa om de sex borden i källaren. Gå istället förbi på alldeles utmärkta pintxos som serveras på övervåningen till alla som får plats. baribai.com

Läs även: Spanien med tåg – 8 vackra tågrutter du inte får missa

8. El Tamboril

Invid stans vackraste torg, som en gång i tid huserade tjurfäktning, ligger stället som för ett par år sedan togs över av familjen bakom Ganbara. Tamboril är känt för sina champinjoner i olivolja, vitlök och txakoli – en rätt vars recept hängt med i femtio år. Dessutom gör man perfekta Negronis och serverar dem jämte mer hardcore typ av pintxos: romsäcken från fisken kummel. Lägg därtill en väldigt bra ensaladia rusa med stora bitar potatis och vitpeppar. instagram.com/tambodonosti

9. Elkano 1 – Gaztagune

Underbar ostbutik med mycket lokala ostar som flera av stans bättre krogar, bland annat Gerald’s Bar, handlar från. Missa inte brie-kusinen Bigel ach blå-osten Urdina. Ett bra tips är att köpa med sig lite smått och gott till stranden härifrån, det finns även vin och runt hörnan ligger en fin frukt och grönt. facebook.com/elkano1gaztagune

10. La Viña

Okej, det här är lite av en turistfälla men en förstagångsbesökare till San Sebastián måste testa den baskiska ostkakan och det här är det stället som bakat den sedan 1959. Drick en carajillo till, en liten kaffe med några stänk av vald sprit. Stället har också en stor meny och en pintxosbar men vi rekommenderar att man siktar in sig på ostkakan här. lavinarestaurante.com/en

11. The Blind Pig

En av stans få cocktailbarer som levererar på en högre nivå. Det är en speak easy-bar så först måste man ta reda på en hemlig kod för att ta sig in genom dörren (detta görs genom att skicka ett Whatsapp-meddelande till ställets telefonnummer). Drick med fördel Espresso Martini gjort på espresso från ett lokalt rosteris bönor eller något med mezcal då baren har ett digert utbud av den mexikanska spriten. theblindpig.ie 

Tänk på!

  • Många ställen stänger för siesta mellan 15:30 och 19:30.
  • Det finns 19 Michelinstjärnor fördelade på 11 krogar. Medan pintxosbarerna serverar alla besökare i turordning, så bör dessa ställen bokas på förhand. Vill man besöka någon finkrog kan det vara bra att få koll på när de släpper sina bord. Att signa upp sig på ställets nyhetsbrev är ett tips.

Läs också vårt reportage om foodiestaden San Sebastian.

Läs dessutom: 13 baskiska hemligheter – bergståg, raviner och pittoreska byar.


Text: Anna Norström, foto: Pär Olsson • 2024-07-09
RestipsSpanienBaskienFoodiesMatSan SebastianStrand

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen