Annons
Annons
Moki Dugway, Utah. Foto: Thinkstock

Moki Dugway, Utah. Foto: Thinkstock

Restips

10 roadtrips du inte får missa i USA

Här är några av de mest spektakulära bilrutterna i USA. Kom bara ihåg att inte njuta för mycket av utsikten – så länge du sitter bakom ratten!

Text: Sara Pettersson • 2011-10-07 Uppdaterad 2021-06-23

1. Pyramid Lake Scenic Byway, Nevada

Genom öde ökenlandskap

Nevada State Route går genom ett öde ökenlandskap som tillhör indianstammen Paiute. Mitt i det sandbruna landskapet ligger ökensjön Pyramid Lake och skiftar i blåa nyanser. Omkring och i sjön finns märkliga sten- och klippformationer som haft en stor del i Paiuteindianernas historia.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Pyramid Lake. Foto: Istock.

2. Amish Country Byway, Ohio

Tillbaka i tiden

Längs vägarna i centrala Ohio ligger världens största amishsamhälle. En roadtrip här är som att färdas tillbaka i tiden och vägarna delar du med folk som tar sig fram med häst och vagn.
Årets höjdpunkt är skördetiden under hösten, byborna säljer då egenodlade grönsaker i små stånd eller på större auktioner.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Res tillbaka i tiden i Ohio. Foto: Istock.

3. Country Music Highway, Kentucky

Musik bland bergen

Skruva upp radion på max, leta dig fram till en countrykanal och glid fram på Kentuckys gröna berg och kullar. Här, i hjärtat av Appalach­erna, har det fötts fler countrystjärnor än på något annat ställe i USA. Anledningen sägs vara traktens rika tradition av gospel i kyrkorna och det magiska vattnet i källorna.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Svischa förbi gröna kullar och historiska byggnader i Appalacherna. Foto: Istock.

4. Florida Keys Scenic Highway, Florida

Hoppa mellan öar

En 17 mil lång väg förbinder öarna längs Florida Keys med fast­landet. Vägen sträcker ut sig som en enda lång bro med horisonten i sikte och Atlanten på ena sidan och Mexikanska golfen på den andra. På öarna längs vägen är atmosfären tropisk med starka influenser från Bahamas och Kuba vad gäller både kultur, arkitektur och mat.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Seven Mile Bridge. Foto: Getty Images.

5. Great River Road, Arkansas och 9 andra stater

Längs Mississippifloden

Great River Road är namnet på flera vägar som följer Mississippi från källorna i norra Minnesota ned till utloppet i Mexikanska golfen. Turen är totalt 300 mil lång och passerar 10 delstater.
Landskapen utanför bilen skiftar från höglänta ängar och träskområden till täta skogar och kalkstensklippor.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Historiska Oak Alley i hjärtat av Lousiana. Foto: Istock.

6. Hells Canyon Scenic Byway, Oregon

Mäktig naturupplevelse

Bilfärden går genom en dramatisk natur med vulkaniska berg, djupa dalar och bördiga fält som ramas in av snötäckta bergstoppar. I botten av ravinen, som är Nordamerikas djupaste, forsar den vilda Snake River. När du tröttnat på att kolla på de dramatiska utsikterna kan du delta i någon av alla de äventyrsaktiviteter som finns här. Kom nära naturen och fiska, vandra i bergen eller åk skidor på vintern.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Snake River. Mäktig natur i Oregon. Foto: Istock.

7. Seward Highway, Alaska

Iskall färd bland glaciärer

Längs södra Alaskas kust sträcker sig den 20 mil långa Seward Highway, från Anchorage till Seward. Vägen ligger tajt inklämd mellan bergsmassivet Chugach och det isblå havet, med glaciärer och vattenfall som kuliss. Området har även ett rikt fågelliv och i vattnet kan du se lekande laxar.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Storslagna byar i Alaska. Foto: Istock.

8. Native American Scenic Byway, South Dakota

I Sitting Bulls fotspår

En bilfärd genom böljande slättlandskap som är fyllt med historia. Här föddes den legendariske krigskämpen Sitting Bull. Följer man vägen vidare in i North Dakota passerar man även platsen där man tror att han blev begraven. Området är också känt för sina bisonoxar. I slutet av 1800-talet utrotade européerna nästan bisonoxarna och det är först på senare år som de ökat i antal igen.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Bisonoxar – präriens bjässar. Foto: Istock.

9. Creole Nature Trail, Louisiana

Spana efter krokodiler

Ta fram din kikare och börja pricka av alligatorer, exotiska fåglar och fjärilar under tiden som du sakta glider fram genom sumpmarker, böljande prärier och vindpinade kustskogar. När du blir hungrig ska du passa på att smaka på områdets världsberömda cajunmat. Rätterna smaksätts med tabasco och köttet hettas upp snabbt för att få röksmak. Till det serveras majsbröd.

10 roadtrips du inte får missa i USA
Missa inte heller Söderns berömda kräftor, Foto: Istock.

10. El Camino real, New Mexico

Med mexikanska influenser

El Camino Real var den enda handelsvägen som förband Santa Fe med Mexico City från år 1598 till slutet av 1800-talet, då järnvägen slog igenom. Idag är rutten känd för sin kultur där Amerika och Mexiko har mötts och smält samman. I de små städerna kan du uppleva en unik arkitektur, levande konstnärstradition och svängiga musikupplevelser.

10 roadtrips du inte får missa i USA
El Camino Real. Foto: Istock.

Text: Sara Pettersson • 2011-10-07
RestipsUSAListorRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top