Annons
Annons
Våra bästa storstadstips för sommaren i New York. Foto: Istock.

Våra bästa storstadstips för sommaren i New York. Foto: Istock.

Restips

15 somriga tips till New York

New Yorks bästa glass, takbarer med svindlande vyer och en hemlig ö. Vi ger er femton tips till ett besök i ett soldränkt New York.

Text: • 2016-05-17 Uppdaterad 2021-06-23

1. Grand Banks 

Ostron på Hudson River 

New York har sedan länge ett kärleksförhållande till ostron. Att ostronbaren i Grand Central Terminal är en av stadens mest ikoniska restauranger är inte konstigt, inte heller att en ostron-festival ordnas varje år. För under 1800-talet dignade ostron-bankarna i stadens hamn, New Yorks vatten rymde planetens största samling av de tvåkönade molluskerna och ostron var billig mat för arbetare. Idag är Grand Banks ett kul ställe att njuta av ostron på. Restaurangen finns ombord på skonaren Sherman Zwicker och har öppet bara under sommaren, hon ligger ankrad vid en pir i Hudson River i höjd med Tribeca.

grandbanks.org, Pier 25, Hudson River Park

15 somriga tips till New York
Solnedgång på floden. Foto: Grand Banks.

2. Bryant Park 

Pingis i parken

Käkat för mycket burgare och cheesecake? Här är ett tips som bränner semesterkalorier. Ta dig till Bryant Park och spela några rundor pingis. Racketar och bollar finns att låna och du får använda borden i tio minuter åt gången – helt utan kostnad. Vill du ha en aningen lugnare aktivitet finns puttinggreener och kubbspel, även de gratis att använda. Vill du inte röra på dig alls? Gå till Bryant Park ändå, där finns även ett utomhusbibliotek med böcker och tidningar att låna – och parken har gratis wifi om du vill semesterskryta på Facebook en stund.

bryantpark.org, mellan 5th och 6th Avenue och 40th och 42nd Street

15 somriga tips till New York
Bränn kalorier i Bryant Park.

3. Penthouse 808 & Z Roof

Tänk utanför takboxen

Takbarer har länge varit snudd på synonymt med New York City och trenden visar inga tecken på att avta, denna sommar finns ett hundratal vattenhål i luftiga taklägen runtom i staden. Så var ska man börja? En idé är att våga titta lite vid sidan om. Ni vet talesättet om att inte se skogen för alla träd? Precis så är det på Manhattan. Så varför inte lämna skyskrapeskogen en stund och få lite perspektiv? I Long Island City i Queens, på andra sidan East River och bara två stationer från Midtown, finns ett par av stadens läckraste- takbarer. Penthouse 808 på Ravel Hotel och z Roof på Z Hotel bjuder på utsikter så svindlande vackra att du nästan kan skippa drinkarna. Manhattans kaxiga skyline reser sig på andra sidan floden och till höger blänker ljusen längs kärvt tjusiga Queensboro Bridge.

penthouse808rooftop.com, 8-08 Queens Plaza S, Long Island City

zhotelny.com, 11-01 43rd Avenue, Long Island Cit

15 somriga tips till New York
Penthouse 808. Sommarkvällen skymmer och Queensboro Bridge skiner ikapp med Manhattans skyskrapor.

4. Lemon Ice King of Corona

New Yorks godaste glass 

Att peka ut den godaste glassen i New York är nästan lika vanskligt som att påstå sig veta var man hittar den godaste pizzaslicen eller bästa burgaren. Så ni får två tips, ett enkelt och ett aningen mer avancerat. Vi börjar med det sistnämnda, stället som kanske – faktiskt – serverar den smaskigaste glassen i hela staden. Lemon Ice King of Corona är ett familjeägt, italienskt glasshak som funnits i över 60 år. Glassen är handtillverkad, bokstavligen. Apelsiner och citrone-r kramas för att få den där äkta smaken. Resultatet? Glass-älskare vallfärdar till Corona i Queens och köerna ringlar ibland långa. Citronglassen är ett måste, men deras Peanut Butter Ice är inte heller dum. Verkligen inte. För det andra tipset, se nr 7.

thelemonicekingofcorona.com, 52-02 108th Street, Corona, Queens

5. Astoria Pool

Simma i Queens

Sommarhettan i New York kan bli besvärlig, temperaturer över 30 grader och hög luftfuktighet är vanligt – det känns som Medelhavet med skyskrapor. Vilket inte är konstigt alls, eftersom New York ligger på samma breddgrad som Rom. Staden har ett antal allmänna simbassänger att svalka sig i. Lasker Pool i norra Central Park är ett tips, John Jay Pool nära East River på Upper East Side ett annat. Störst i stan är Astoria Pool i Queens, med en rejäl simbassäng och en plaskpool intill. Inträdet är fritt, men du måste ha simkläder och ett hänglås till skåpet, annars blir du inte insläppt. 

19th Street, Queens

15 somriga tips till New York
Astoriapoolen är New Yorks största allmänna simbassäng. Foto: Bill via Flickr/Creative Commons.

6. Rockaway & Coney Island

Stadsnära stränder

New York har ett kustnära läge, vilket kanske är lätt att glömma mitt i Manhattans asfaltsdjungel. Tunnelbana eller fjärrtåg tar dig till riktigt fina stränder, även om vattnet i Atlanten kan vara småkyligt långt in på sommaren. Coney Island är ett populärt alternativ som förutom strand och bad bjuder på anrik nöjespark och en klassisk amerikansk boardwalk att spatsera på, t-bana N, Q, D och F tar dig dit från Manhattan. Rockaway Beach är kanske aningen mindre känt, men ett minst lika bra val. Där finns en lång, vacker och välskött sandstrand, New Yorks enda officiella surfstrand, duschar-, lekplatser, och gott om ställen att äta på. Missa inte Rockaway Taco! Tunnelbanans A train tar dig dit på en timme och en kvart från Manhattan.

15 somriga tips till New York
Deno’s Wonder Wheel på Coney Island har gett fjärilar i magen sedan 1920. Foto: NYC & Company/Alexander Thompson

7. Brooklyn Ice Cream Factory

Gå över floden efter glass

Brooklyn Ice Cream Factory gör kanske inte stans allra bästa glass, en New York-bo skulle nog fnysa och tycka att de flörtar lite väl mycket med turisterna. Men! Det är en pålitlig leverantör av glasskulor till fotgängare som fått värmeslag efter att ha promenerat över Brooklyn Bridge. Håll höger av bron när du kommer från Manhattan, hela vägen ner till floden, så hittar du rätt. Glassen är egentillverkad, smakerna enkla och goda, och du köper den i ett tornbeprytt gammalt trähus som tidigare var station för brandbåtarna på East River. Slå dig ner på en bänk i Brooklyn Bridge Park alldeles intill och förlora dig i utsikten mot Downtown Manhattans skyline. Du har nog aldrig ätit glass till sådana här vyer förut.

brooklynicecreamfactory.com, Fulton Ferry Pier

15 somriga tips till New York
Brooklyn Bridge Park lockar med obrutna vyer över nedre Manhattans skyline – och god glass från Brooklyn Ice Cream Factory. Foto: NYC & Company/Julienne Schaer

8. Bohemian Beer Garden

Tjecka in ölen 

Bohemian Beer Garden är en New York-klassiker som många tyvärr missar. Visst är läget lite avigt, men det finns ännu ingen som ångrat t-baneresan till Astoria Boulevard och promenaden till den här tjeckiska ölhallen som sommartid har en av stadens största uteserveringar. Ölen smakar Prag, priserna är glädjande låga, och stämningen avspänd och familjär. Här kanske du hittar en och annan tillfällig turist, men det är troligare att du delar bänk och långbord med en Queensbo som gärna småpratar en stund. New York kan, ibland, vara arrogant och oförlåtande. Bohemian Beer Hall är det bästa motgift mot citysnobberi man kan hitta en het sommardag.

bohemianhall.com, 29-19 24th Avenue, Astoria, Queens

15 somriga tips till New York
En av New Yorks största och trevligaste uteserveringar finns i Queens. Bohemian Beer Garden är väl värd omvägen till Astoria.

9. USS Intrepid

Film på flygdäck 

Hangarfartyget USS Intrepid ligger sedan 1982 för ankar vid Pier 86 i Hudson River och tjänar sedan dess som ett museum över USA:s flotta, flygvapen och rymdfart – sedan ett par år tillbaka finns rymdfärjan Enterprise ombord på Intrepid. Men fartyget bjuder också på något helt annat. Under sommaren visas filmer under bar himmel, ute på flygdäck. Att se Maverick och Goose lyfta från ett hangarfartyg i Top Gun blir knappast mer passande. I sommarens line up finns filmer som bland andra GhostbustersWonder woman och Dunkirk. Filmvisningarna är gratis, men försök ta med något att sitta på.

intrepidmuseum.org, Pier 86, W 46th Street/12th Avenue

15 somriga tips till New York
Se film på flygdäcket av Intreprid. Foto: Istock.

10. Smorgasburg 

Matfrossa i Brooklyn

New York Times har kallat Smorgasburg för “The Woodstock of Eating”, en matens motsvarighet till den välkända musikfestivalen. 

Smorgasburg hålls i Williamsburg i East River State Park, Brooklyn på lördagar fram tills november och i Industry City, Sunset Park varje helg från oktober till mars. Från 11 till 18 dukar lokala och regionala restauranger och företagare upp sina varor för tusentals matintresserade besökare. Burritos, buffalo wings, bolivianska piroger, indonesisk rendang, lassi, porchetta? Check! Du kan få vällagat kaffe och en spänstig chokladmunk också, om du är ute efter något mindre exotiskt.
smorgasburg.com

15 somriga tips till New York
Smorgasburg. Testa mat från hela världen. Foto: Kate Glicksberg

11. Harlem Week 

En hyllning till Harlem 

Harlem Week började 1974 som en endagsfestival och har sedan dess svällt till ett månadslångt arrangemang till ära över områdets rika historia och kultur. Från 31 juli till 27 augusti avlöser evenemangen varandra. Konserter hålls, både utomhus och inomhus, det blir filmfestivaler, bilmässa och hälsomÙ?ssa, sportevenemang, modevisningar och utställningar. Sammanlagt handlar det om ett hundratal programpunkter som tillsammans lockar fler än två miljoner besökare. 

harlemweek.com

15 somriga tips till New York
Under Harlem Week är det fullt ös i hela området. Foto: Istock.

12. Hôtel Americano

Chilla i Chelsea

Hôtel Americano är lite av en doldis i rooftopgalleriet, men väl värd ett besök. Resan till tionde våningen sker i en glashiss på byggnadens utsida och väl uppe på taket öppnar sig ett panorama som innehåller High Line Park, Empire State Building och Chelseas- rodnande tegelväggar. På taket finns en medelhavs-inspirerad grillrestaurang och en pool som kan användas även av den som inte bor på hotellet – mot en svettig kostnad av 40 dollar per dag. 350 kronor för en pyttebassäng med ett maxdjup på 1,2 meter? Visst, det är en pool på ett tak i New York. Men ändå. Vi föreslår att du lägger pengarna på att svalka dig med nÙ?gon av barens specialcocktails istället. Herbal remedy, med ingefära, mint och lime, gör jobbet.

hotel-americano.com, 518 West 27th Street

15 somriga tips till New York
Hotel Americano. Pytteliten pool, men drinkarna är goda.

13. Governors Island

Upptäck hemlig ö

En hemlig ö guppar i New Yorks hamninlopp, bara 700 meter från Manhattan. Färjan är gratis, utsikten mot Frihetsgudinnan och Manhattan slående, ändå är det få som upptäckt Governors Island. Ön öppnades förraförra sommaren, efter att ha varit militärt område i mer än två årtionden. Då invigdes de första parkområdena och iår ska The Hills stå färdiga, konstgjorda kullar skapade av återanvänt byggmaterial, som ger ett 360-graders panorama över hamnen. Ta färjan från Manhattan eller Brooklyn – vissa avgångar är gratis, andra kostar 2 dollar – och slå dig ner i en träfåtölj. Fika och mat finns att köpa, flera food trucks parkerar på ön under sommaren, bland andra Carl’s Steaks och El Paso Taco. 

govisland.com

15 somriga tips till New York
Sköna sommardagar ska tillbringas på en ö. Ta färjan till Governors Island. Foto: NYC & Company/Clayton Cotterell

14. Central Park

Picknick i parkernas park

Central Park. En snudd på orimlig rikedom av grönska, natur och djurliv mitt i Manhattans hets och stress. Och en plats som gjord för picknick en sommardag. Men var köper man mat att ta med sig ut på gräset? Gör som New York-borna, ta rulltrappan ner till fullmatade och fräscha matbutiken Whole Foods i Time Warner Center vid Columbus Circle. Där finns både sallad och varma rätter som du plockar ihop själv. Du fyller en lÙ�da med mat och betalar efter vikt. Sen då? Var i parken ska man vara? Gräsplättar finns överallt och bänkar är det gott om, men de flesta picknicksällskap hamnar på Sheep Meadows stora gröna matta.

centralparknyc.org

15 somriga tips till New York
Fyra kilometer grönska mitt på Manhattan. Det behöver inte bli trångt mellan picknickfiltarna i Central Park. Foto: Istock.

15. Summer Streets

Bilfria gator

Tre lördagar i augusti hyllas New Yorks mest värdefulla allmänna utrymmen – gatorna – med en egen festival. Under Summer Streets stängs drygt en mil av stadens gator för biltrafik, för att istället fyllas av människor som går, springer, cyklar eller bara har kul. New Yorks transportmyndighet, som står bakom projektet, beskriver Summer Streets som “lite cykeltur, lite promenad, lite kvartersfest”. Från 7 till 13 stoppas biltrafiken på en sammanhängande gatutsträckning från Brooklyn Bridge till Central Park. Längs vägen spelar band, salsaklasser hålls och det finns klättervägg att klänga på och zipline att susa fram i. Alla aktiviteter är gratis. 

nyc.gov/summerstreets

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar om resor, inspiration och gratis reseguider i ditt flöde!

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om

Bushwick – New Yorks hetaste kvarter

New York: Klassiska barer på Manhattan

Sommarvikariens New York-tips: "Jag började skaka i hela kroppen och kunde inte sluta."

6 Roadtrips i sommar-Europa


Text: • 2016-05-17
RestipsUSAListorNew YorkWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top