Foto: Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

Restips

40 måsten i New York

Städernas stad. Var ska man börja? New York-bon och frilansjournalisten Lotta Zachrisson ger sina personliga tips till metropolen dit (nästan) alla längtar.

Text: Lotta Zachrisson • 2012-03-27

Redan i slutet av nittiotalet visste jag att jag en dag skulle bo i New York. Först för ett och ett halvt år sedan tog jag steget, något jag förstås aldrig ångrat. Varje dag blir jag överraskad och förförd av New York och dess kontraster – där man kan hitta gratis­prylar ena dagen för att nästa dag kika genom butikers skyltfönster där bara plastkassen kostar en månadslön. Där man råkar hamna bredvid en Hollywoodkändis i baren ena kvällen för att den andra leta upp en sunkig lager­lokal i en tveksam förort där årtiondets megafest går av stapeln.

40 måsten i New York
Lotta Zachrisson känner sig hemma i New York.

De flesta NewYorkare vet att, förutom för att gå på museum och i Central Park, finns det få anledningar att lämna området mellan Canal Street och 14th Street.
Här ligger de mest livliga och genuina kvarteren som för­utom East Village utgörs av studenternas Greenwich Village, lummiga West Village, bartäta Lower East Side, glamorösa SoHo, trendiga Nolita och gyttriga Chinatown. Här slipper man de värsta turisthorderna runt Times Square och kontorsstressen i Midtown.
Utanför Manhattan är det fortfarande Williamsburg i Brooklyn som gäller, även om uttrycket “hipsters”, de övertrendiga som befolkar stadsdelen, nu är ett riktigt skällsord. Området skryter i alla fall med lite lugnare tempo och stans bästa secondhandshopping.
Missa inte heller Alphabet City. För 10–15 år sedan var det här ett riktigt cracknäste och det område som hade röd varningstext i guideböckerna. Nu är det Manhattans mest ombytliga och intressanta område, och ett som många besökare missar för att de aldrig går längre österut än 1st Ave i East Village. Namnet beror på att avenyerna här har bokstäver. Gå längs A, B och C i krokarna runt Tompkins Square Park.
Här hittar du riktigt bra och prisvärda krogar, barer där rock, jazz och latinorytmer spelas live och framför allt en väldigt lokal känsla där folk från högt och lågt blandas.

40 måsten i New York

Restauranger & kaféer

Passa på att testa det som inte är lika lätt att hitta hemma, som ramen-nudlar, vietnamesiska mackor, kinesiska dumplings och latinoinfluerade rätter på skaldjur och mycket färsk frukt.

Italienskt med ett glas rött till

‘ino Vinoteca. New York är fullt av vinbarer. Det här är en trevlig liten vrå i West Village dit man kommer för att äta focaccia även om min favorit är deras utsökta antipastotallrik. Till den är det bara att be om en vinrekommendation av den hjälpsamma personalen. Många goda sorter säljs på glas.
• Bedford St, mellan 6th Ave & Downing (cafeino.com).

Arbete pågår

B cup. Har du en laptop och vill sitta och jobba lite på ett wifi-kafé med alla andra aspirerande författare och egna företagare? B Cup är ett av de mysigaste kaféerna man kan tillbringa en dag på, mackor och sallader är goda, musiken är bra, sofforna lagom slitna och servicen är personlig. Och det finns gott om eluttag också när batterierna börjar tryta efter några timmar.
• Hörnet E 13th St och Ave C (bcupcafe.com).

Stammishak med livemusik

Shrine. Att åka upp till Harlem, promenera runt och hitta bra ställen är inte alls lätt. Det här är en härlig doldis som bara lokal­bor känner till. Fungerar som både kafé och bar, och är ett populärt brunchställe. Livemusik varje dag – mycket jazz och reggae­toner. Dekoren drar inte tankarna till det gamla bluesfyllda Harlem utan är modernt sliten, men mysfaktorn är hög.
• Adam Clayton Blvd, mellan 133rd & 134th St (shrinenyc.com).

40 måsten i New York
Dumplings – pitepalt på kinesiska.

Stans bästa kinesiska knyten

Joe’s Shanghai. En riktig klassiker nere i Chinatown där folk fortfarande står på kö för att få äta dumplings. De har bara två sorter, en med fläsk och en med skaldjur men det är dessa två rätter ni ska beställa och dela på. Fulla av rykande het buljong, supersmarrigt och väldigt billigt.
• 9 Pell St (joeshanghairestaurants.com).

Trendigt och prisvärt

Pastis. Pastis nämns i nästan alla guider, och det är inte konstigt. Ligger mitt i Meatpacking Districts gemytliga kullerstens­kvarter med stor uteservering och öppen lokal som alltid fylls av ett glatt sorl. Hit kommer man för att sippa en café au lait, äta en matbit eller ta ett glas med vänner, men framför allt för att ses och synas. Trots den höga trendfaktorn gÙ?r det att komma undan väldigt lindrigt – min favoritpasta, linguine vongole, kostar bara 17 dollar (drygt 130 kr).
• Hörnet 9th Ave & Little W 12th St (pastisny.com).

40 måsten i New York
Pastis – populär mötesplats i Meatpacking District.

2 x hamburgare

Bra läge för burgare

Stand 4. Rätt anspråkslös minimalistisk lokal men perfekt läge nära Union Square – och här kan de sina burgare, som kan beställas helt vanliga, med olika sorters ost eller bacon eller fyllda med örter och med oväntade dressingar till.
• E 12th St mellan 5th Ave & University Pl (standburger.com).

Fin uteservering

Life Café. Är det uteserveringsväder kan du istället äta din burgare här – det är en av deras specialiteter även om de också serverar andra enkla rätter. Före kl 19 är dessutom allt från baren 2 dollar billigare. Ligger invid Tompkins Square Park så utsikten är ovanligt lummig.
• Hörnet E 10th St & Ave B (lifecafe.com).

3 x japanska favoriter

Bästa nudelsoppan

Ippudo. Med varje ny mattrend följer personerna som letar efter stans bästa restaurang att servera rätten. Den heta japanska nudel­soppan, ramen, tycker många att man ska äta på Ippudo.
• 4th Ave mellan 9th & 10th St.

Enkelt men mysigt

Minca. På Ippudo får man köa för nöjet så vill du ha en enklare och mysigare upplevelse kan du istället gå till Minca.
• 5th St mellan Ave A & B.

Lyxjapan som håller

Nobu. Vill du lägga pengar på en dyrare middag är det här ett beprövat kort som lever upp till förväntningarna. Sushi och lagade japanska rätter är det som står till buds, framför allt kan torsken (black cod) rekommenderas. Svårt att få bord så du måste reservera långt innan din resa.
• Originalet finns på 19 Old Park Lane. Du hittar den också på 15 Berkeley St (noburestaurants.com).

40 måsten i New York
Schiller’s – kändistätt vattenhål på Lower East Side.

Barer & pubar

Gå från kändisexklusivt till mysjazz och partyglatt – på en enda kväll. En bra bargata är Clinton Street i Lower East Side.

Packat

Schiller’s Liquor Bar. Systerrestaurang till Pastis, men denna med läge i Lower East Side. Kom före 19 och utnyttja deras happy hour med halva priset på drinkar och smårätter för 4 dollar i baren. Eller kom senare och stå axel mot axel med andra festglada krog­besökare.
• Hörnet Rivington St & Norfolk St (schillersny.com).

Flärdfullt

Gramercy Park Hotel. Precis norr om privata Gramercy Park, den man mÙ�ste ha en åtråvärd nyckel till för att besöka, ligger Gramercy Park Hotel. Hit kommer det fina folket som har råd att betala för drinkar, 25 dollar per styck + dricks, men så är de annor­lunda och utsökta också. Allra coolast är det förstås om man lyckas ta sig in i The Rose Bar där en och annan kändisfest hållits. Men även den vanliga hotellbaren känns flärdfull nog.
• Lexington Ave, mellan 21st & 22nd St (gramercyparkhotel.com).

Hemligt

Back Room. Leta dig fram till en omärkt trappa ner, gå in på en bakgård och hitta en dörr utan skylt efter ytterligare en trappa. Här bakom döljer sig ett dovt belyst vardagsrum i barockstil med tavlor, kristallkronor och möbler som hämtade från 1700-talet. Vin dricks ur kaffekoppar och ölen serveras i temuggar, som för att dölja alkohol­innehållet. Romantiskt dejtställe, men funkar även för mindre kompisgäng som inte vill vara för högljudda.
• 104 Norfolk St, mellan Rivington & Delancey.

40 måsten i New York

Back Room. Hemligt häng i barockmiljö.

Flörtigt

Pianos. Bar i Lower East Side med lite mer feststämning. Pianos är alltid ett bra och raggvänligt val. Relativt ung publik på tjugo-nånting.
• Ludlow St, mellan Stanton & Rivington (pianosnyc.com).

Jazzigt

Rue B. Lågmäld livejazz varenda kväll och inspirerande fotografier från eran på väggarna. Perfekt ställe för en mysig kväll och för­troliga samtal.
• Ave B, mellan 11th & 12th St ([http://ruebnyc.com” target=”_top ruebnyc.com]).

Gemytligt

Barramundi. Ett av många alternativ på Clinton Street i Lower East Side, inrett mysigt med mörkt trä och med en generös happy hour till kl 21 varje dag. På Clinton Street stöter du också på Salt med ostron för 1 dollar styck och Frankies 17 med billiga, enkla rätter.
• Clinton St, mellan Houston & Rivington.

Glatt

Sunburnt Cow. Australiensarna är riktiga festprissar, i alla fall så vill den här kedjan att vi ska tro det med sin “drick obegränsat”-meny. Brunch + dricka kostar från 18 dollar, eller så kan du kvÙ�lls­tid betala 20 dollar för två timmar fri bar. Inte undra på att livad stämning råder här.
• Ave C, mellan 8th & 9th St (för andra lägen se thesunburntcow.com).

40 måsten i New York

Budgettips

Happy hour

Har du inte ändlöst med pengar ska du skaffa dig stenkoll på de happy hour-erbjudanden som i New York gör att du kan både dricka och äta riktigt billigt. HH-timmarna ligger ofta tidigare på kvällen eller på veckodagar, men som turist är det ju lätt att anpassa. Måndagar är bäst, eftersom det är då flest stannar hemma.
Pasita i West Village kan du prova tre glas vin gratis kl 18–19. Ligger i hörnet 8th Ave & W 4th St (pasitanyc.com).
Mermaid Oyster Bar har en hummermacka, glas vin och chokladpudding på menyn för 20 dollar. MacDougal St, mellan Bleecker & Houston (kolla themermaidnyc.com för två andra adresser).
Latinska Esperanto har halva priset på vinflaskor på måndagar, vilket betyder att du kan få en Malbec för 10 dollar. Esperanto ligger i hörnet 9th St & Ave C (esperantony.com).
För att hitta fler bra happy hour-erbjudanden i ditt kvarter ska du kolla på sajtendrinkdeal.com.

40 måsten i New York
Esperanto har halva priset på vin måndagar.

För ölälskaren

Brooklyn Brewery

Ingen bar direkt, men öl – det serverar de. På fredagar och lördagar öppnar Brooklyns bryggeri sina portar för allmänheten. Ibland kan du få kolla in själva bryggeridelen och få den underhållande historien berättad för dig (kolla sajten för tider). Men mest kommer folk hit för att smaka på de olika ölsorterna, flera av dem är svåra att få tag på annars. “Blast” är en humlestinn favorit. Helt okej att ta med sig egen mat, till exempel hämtpizza, och slå sig ner vid picknickborden.
’� 79 N 11th St mellan Berry & Whythe, Williamsburg.

40 måsten i New York
Brooklyn Brewery utmanar myten att all amerikansk öl är “fucking close to water”.

Shopping i andra hand

Det myllrar av secondhandbutiker i New York, framför allt i East Village och Williamsburg. Gör dina fynd bland retrotrendiga klänningar, märkesskor och väskor.

En klassiker

Beacons Closet. Flaggskeppet bland New Yorks secondhand-butiker ligger i Williamsburg och får nästan räknas som ett måste-stopp.
• N 11th St, mellan Berry & Whythe (beaconscloset.com).

Trendkänslig och exklusiv

Buffalo Exchange. En annan vintagefavorit med mycket bra trendfaktor och en del fina märken som säljs billigare. Större butik i Williamsburg, men finns även i East Village.
• Hörnet Driggs Ave & N 9th St (buffaloexchange.com).

Vintageblåsor och klänningar

Stella Dallas. Även den här butiken finns på två ställen. Den i Greenwich Village är bara för kvinnor och har fantastiska klänningar. Den i Williamsburg har lite större utbud och riktigt gamla vintageblåsor.
• Thompson St, mellan W 3rd och Bleecker St. 285 N 6th St, nära Metropolitan.

Bra på t-shirtar

The Clothing Warehouse. I Nolitas trendiga shoppingkvarter ligger den här butiken helt rätt. Mycket fokus på t-shirtar och glasögon och på att använda gamla material till nya grejer.
• Prince St, mellan Bowery och Elizabeth St (theclothingwarehouse.com).

40 måsten i New York
New York är secondhandfantastens paradis.

2 x Billiga outlets

Ullared vid Ground Zero[/h3] Century 21. Så gott som alla besökare får tipset att ta sig ner till Ground Zero för att shoppa loss på billigare märkeskläder här. Visst kan det vara packat med folk, men det går att göra riktiga fynd, framför allt på underkläder och accessoarer.
• Cortland St, mellan Church & Broadway (c21stores.com).

Prisvärt och bra läge

Nordstrom’s Rack. Inte lika stor butik eller stort utbud men läget är bättre precis vid Union Square.
• 14th St, vid Union Sq (shop.nordstrom.com).

40 måsten i New York
Coco de Mer – om du behöver pigga upp kärlekslivet.

… fler favoritbutiker

Bra shoppingstråk i New York är Broadway mellan Canal St och 14th St eller 5th Ave söder om Central Park. Här är några personliga favoritbutiker.

Stans snyggaste

Apple. En av anledningarna att Apple till slut gick förbi Microsoft var att de alltid lagt mycket krut på ytan. Det gäller även de gigantis­ka Manhattanbutikerna som är kul stopp även om man inte ska handla.
• 5th Ave, precis söder om Central Park (apple.com/retail/fifthavenue).

Stans fräckaste

Coco de Mer. Är du ute efter vågade presenter? Det här flärdfulla Londonoriginalet har allt. Kolla in de sexiga underkläderna, bläddra i sextipsböcker eller varför inte fastna för en vacker as-siette med “cock lover” sirligt graverat på.
• Elizabeth St, mellan Prince & Houston (coco-de-mer.com).

Stans godaste

Jacques Torres Chocolate. I excentriska New York kan man förstås inte nöja sig med en Maraboukaka. Här säljs utsökt lyxig choklad i flera små butiker. På Jacques Torres kan du dessutom se själva tillverkningen – en extra bonus.
• Hudson St, mellan King St & Charlton St. 15th St, mellan 9th & 10th Ave (mrchocolate.com).

För skonörden

Miz Mooz. Förutom på outlets är det svårt att hitta prisvärda skor i New York, men det här är en personlig favoritkedja med många tuffa, färgglada läderskor.
• Butik finns bland annat på Broadway vid 4th St. Kolla sajten för fler lägen (miz-mooz.com).

För bokmalen

Strand. Inget känns mer New York än att stå på trottoaren, bläddra i begagnade böcker, ögna någon sida och börja en diskussion med personen bredvid om vad de läser. Detta gör man bäst på Strand som dessutom har många böcker för enbart 1 dollar.
• Hörnet Broadway & 12th St (strandbooks.com).

Vardagsplagg från Japan

Uniqlo. Internationaliseringen har gjort att de flesta stora kedjor nu har hittat till Sverige, men den här japanen har vi ännu inte fått vilket gör den värd ett besök. Klassiska snitt och färger gör Uniqlo till en bra jaktmark för vardagsplagg.
• Broadway, mellan Prince & Spring St (uniqlo.com).

40 måsten i New York
Beacon’s Closet i Williamsburg – vintagebutik i megaformat.

Klubbar & kul

New Yorks klubbliv har allt. Hit vänder världen sina ögon för att leta nya hippa trender.

Lycklig av indiska toner

Basement Bhangra på SOBs. New Yorks äldsta klubb som fortfarande är vid liv kan också vara det största glädjepillret. I hela 13 år har de indiska bhangratonerna fått axlar och knän att skaka på en varierad publik. Hålls en torsdag varje månad. Gratis mojitos före kl 20 och danslektion kl 21, sedan är det bara att köra. Väldigt lätt ställe att börja dansa med folk man aldrig träffat förut.
• Varick St nära Houston St (djrekha.com).

Hoppa i och ta en drink

Grace Hotel. Hotellets poolbar är omåttligt populär för poolpartyn, eller bara för att sippa drinkar mellan simtagen och få känslan av strandsemester.
• 45th St, mellan Ave 6 och 7 (room-matehotels.com).

Här gäller klädkod

Simyone. En klassisk Meatpacking District-klubb där man måste vara uppklädd för att komma in och frottera sig med det andra fina folket. Dansa, drick dyra drinkar och spana in newyorkarna som vet hur man har kul.
• 14th St, mellan 9th & 10th Ave (simyone.com).

40 måsten i New York

Det krävs en del internetresearch för att hitta de trevligaste och mest utflippade festerna – men de finns!

Mer än bacon & ägg

Bagatelle. Populärt brunch­ställe, där fokuset på mat snart övergår till festande. Lördagarna är livligast.
• 13th St mellan 9th Ave och Washington St (bistrobagatelle.com).

Söndagshippt

Sway. Till Sway i västra SoHo går man framför allt på söndagskvällar. Det är egentligen en anspråkslös bar men på veckans sista dag blir det så fullt med stammisar som vill ha kul att folk står och dansar mellan borden. Musiken som spelas är gamla nostalgiklassiker.
• Spring St, mellan Hudson & Renwick St (swaylounge.com).

Hitta hemliga festen

Vill du gå på fester som du inte ens visste fanns? Den alternativa Brooklynskaran anordnar då och då klubbar som inte är av denna världen, men de är inte helt lätta att få nys om eftersom de inte annonseras på vanligt sätt. Belöningen är galna partyn med väldigt lite attityd – alla är välkomna så länge man vill ha kul. Synintryck till max och det känns ibland som en lekstuga för vuxna med akrobater, interaktiv konst och andra roligheter.
Sök på nonsensenyc.com, disorient.info och winkellittlestar.com.

40 måsten i New York


Text: Lotta Zachrisson • 2012-03-27
RestipsUSANew York

Scroll to Top