Pina Nilson
Bästa burgarna i New York
Kampen om vem som fixar New Yorks bästa hamburgare är tuffare än någonsin. För att alls kvala in som seriös utmanare måste man idag sätta råvarorna i centrum. Vi har letat reda på sju av de bästa hamburgerställena i New York – direkt från grillen!
1 BareBurger
Hållbara hamburgare
Rätt nytt ställe i en nytrendig, multietnisk del av Queens. För djärva själar snarare än hamburgertraditionalister. Menyn är eko, inredningen miljövänlig. Nöt, kalkon, grillad kyckling, cajunkyckling, lamm, struts, bison, älg, vego och portobellosvamp kan kombineras med 14 burgerstilar och läggas mellan busfärsk brioche, sjufullkornsbröd, wraps eller isbergsblad för den som jagar kolhydrater.
Bjässen bareburger supreme är ett torn av fyllig, kolgrillad njutning med mager Piemontebiff under ett täcke av smält monterey jack-ost, äppelträrökt bacon, sallad, tomat, sås och lökringar panerade i fluffiga panko (japanska ströbröd) mellan smörig rostad brioche.
En annan höjdare är lamb bareburger med karamelliserad lök, gurk- och mintyoghurt som balanserar köttets mustighet.
En tredje hit är ruby burger med bland annat pastrami och surkål.
Alla kräver stor aptit, så vi delade på en korg färskskurna frites med havssalt och skinnet kvar för extra smak. Doppa dem i curryketchup eller apelsin- och ingefärsmajonnäs. Wolavers Organic Brown Ale är gott till.
Bareburger, 3321 31st Ave vid 34th St, Astoria,bareburger.com. Burgare från 8,50 dollar, öl från 4 dollar.
Bareburger. En anledning så god som någon att åka ut till Queens.
2 Genesis Restaurant & Bar
Doldis i fint kvarter
Irländsk pub, sport- och afterworkbar i körsbärsträ poppis bland kvartersborna för sina läckra hamburgare, men för de flesta New York-bor, och absolut för turister, en hemlighet på Upper East Side. Burgarna, gjorda på black angus, är mustiga, rikligt garnerade och så stora att två kan dela på en om man inte är vrålhungrig. Alla serveras med sallad, tomat, lök, dillgurka och utmärkta, hemmagjorda kryddade pommes frites.
Min mans favorit är gaelic burger med cheddar, irländsk bacon och stekt lök. Jag skippar fläsket och väljer en variant med skarp cheddar.
Andra härliga toppings är chorizo, blue cheese och jalapeños. Prova även kalkonburgaren, rökig med kick av chipotle-majonnäs. Att motstå tranbärsmartinin eller vattenmelonsmargaritan är svårt! Måndagens burger night bjuder burgare till enhetspriset nio dollar.
Genesis Restaurant & Bar, 1708 2nd Ave vid 89th, genesisbar.com. Burgare från 9 dollar, dagens fatöl 5 dollar.
Genesis har – förutom eminenta burgare – supergoda cocktails.
3 Island Burger & Shakes
Helvetets hamburgare
Ett hak omhuldat av hardcore hamburgerfans långt innan Hell’s Kitchen (nära teaterdistriktet) blev det mateldorado det är idag. Säkert vandrar många förbi “syltan” med avtorkbara röda och gula bord, vinylsoffor, gamla reklamskyltar, kulörta rislampor och surfbrädor målade på väggarna. Inte chict, men charmigt.
Både burgarna i sig och urvalet är massivt. En favorit är bourbon street, en smakexplosion med bacon, lök, cajunmajonnäs och jack-ost mellan pinfärska surdegsskivor. Min man, som gillar hetta, glufsar i sig en napalm med cheddar, sting av habanerosås och jalapeñoskivor och svalkar sig med vardagsölet Bud Light.
Utöver surdeg finns pita, råg och ciabatta. Länge fanns här inga pommes frites, men nu bjuds även burgarens bästis. Jag föredrar de sköra chipsen, till exempel salt and vinegar. Shaksen är fräscha, übertjocka och ack så goda.
Island Burger & Shakes, 766 9th Ave mellan 51 & 52nd St, islandburgers.ordersvc.com. Burgare från 8 dollar, öl från 4 dollar.
Island Burger & Shakes – oansenlig lokal, grymma burgare.
4 Corner Bistro
Tröstmat efter midnatt
På ett hörn i West Village ligger denna mysmurriga kvarterskrog med dämpad belysning, smårepiga träbås, bra jukebox, många stammisar, utmärkta, klassiska burgare, billigt öl och äkta Big Apple-atmo-sfär. Är du rejält hungrig, prova bistro burger, de “stora grabbarnas” favorit: 230 gram utsökt kraftfull och mör biffärs med bacon, amerikansk ost, rå lök, sallad och tomat.
Traditionell tröstmat som serveras på papptallrik, för härligt geggigt blir det. Safterna måste svabbas upp med det mjuka brödet. Pommes friten är tunna och knapriga.
Vill du undvika helg- och after work-trängseln, kom en vardagseftermiddag eller ta käket till hotellet: take away går humant snabbt. Att vänta i baren med ett glas av den legendariska New York-ölen McSorley’s som sällskap är dock ingen plåga. Öppet till 4.00. Perfekt efter en helkväll.
Corner Bistro, 331 W 4th St vid Jane St, cornerbistrony.com. Burgare från 5,75 dollar, öl från 2,50 dollar.
Corner Bistro, poppis kvarterskrog i West Village.
5 Shake Shack
Folklig favorit
Gourmetgatukök som blivit stans omistliga hamburgerhäng. Här görs cirka 1 000 chosefria, perfekt grillade burgare varje dag – till minipriser! Favoriten, shackburger, toppas med krispig sallad, lök, tomat och smält ost som väller ut över ett luftigt bröd och tar upp husets majonnäsiga sås.
Färsen mals på plats, allt lagas på beställning. Den fettsnåla pommes friten är av den tjockare, våfflade sorten, knapriga med skönt tuggmotstånd. Ost-pommes friten bör heller inte missas, liksom portobelloburgaren som är bland de bästa icke-köttburgarna jag ätit.
Skölj ner härligheten med en Shackmeister ale eller frossa i en jordnötssmörshake. Glasskreationerna här är en sensation. Kedjan växer, men originalet i Madison Square Park förblir publikmagneten: burgarna smakar ännu bättre vid parkborden. Håll koll på kön via hemsidans webcam!
Shake Shack, Madison Square Park, 23rd St & Madison Ave, shakeshack.com. Burgare från 3,50 dollar, öl från 4,50 dollar.
Gourmetgatuköket Shake Shack finns på flera ställen i stan.
6 Mark
Miniburgare med lök
Grilldoften lockar in oss i denna nya, långsmala lokal i livliga East Village, bland graffiti, tatuerings- och t-shirtbutiker. Varm stämning, rejäl bardisk och kul väggmålning som visar lokala kändisar och konstnärer. Här serveras enbart “sliders”, miniburgare (cirka 60 gram) som blivit poppis under senare år. En tunn färsbit läggs på en hög lök på grillen. Beställ en regular eller baconslider. Båda har härlig smält ost, robust biffsmak av husets färskmalda färsmix från mästarslaktaren Pat LaFrieda, nästan gräddig lök och rätt balans mellan kött och det fyrkantiga brödet som drar åt sig de salta, karamelliserade smakerna.
Baconslidern knaprar av att fläsket hackats in i färsen. För mig räcker två sliders, maken kräver tre. Även den långsmala pommes friten Ù?r en hit. Drick sixpoint-öl eller Guinness-shake till – Irlands nationaldryck mixad med glass är mums!
Mark, 33 St. Marks Place vid 2nd Ave, stmarksburger.com. Slider från 2 dollar, fatöl 4 dollar.
7 The Burger Joint
Gammaldags i fyrstjärnigt hotell
Bakom tunga gardiner och liten neonskylt i Le Parker Meridiens flotta lobby döljer sig stans sämst bevarade, men snaskigaste hemlighet: ett retrotempel för hamburgerkonnässörer med fuskträpaneler, vinylbÙ?s, filmaffischer, sportfoton, namn ristade på väggarna. Affärsmän, turister, kändisar, finsmakare och frossare vallfärdar hit i förvissning om att burgarna alltid är värda lite köande och kamp om bord. Beställning över disk, enbart hamburgare eller ostburgare av högklassigt nötkött, rejäla men inte supertjocka, saftiga med skön flottighet och distinkt grillarom. Ovanpå får du sallad, tomat, lök, saltgurka, senap, ketchup, majonnäs (allt, några eller inga).
Ostburgaren har rik smak av två sorters cheddar. Brödet, lätt rostat över grillens lågor, är fluffigt inuti. De lagom saltade pommes-stavarna i pappåse och en billig karaff fatöl fulländar njutningen. Endast kontanter.
The Burger Joint, Hotel Le Parker Meridien, 119 W 56th St vid 6th Ave, parkermeridien.com/eat4.php. Burgare från 7 dollar, öl 5 dollar.
Värt att köa för att få ett bord på populära The Burger Joint.
Laga dina egna tillbehör
Hamburgerdressing med senap
Färdig amerikansk hambur-gerdressing på tub i all ära, men är du sugen på en lite mindre söt, mindre ketchupsmakande och mer vuxen dressing med sting ska du göra den själv. Här är en favorit, en majonnäs med smak av fransk dijonsenap.
Till 4 hamburgare
3 äggulor 2 msk dijonsenap 2 msk vitvinsvinäger 3 dl solros- eller majsolja salt svartpeppar
Gör så här:
Låt äggen ligga i rumstemperatur en timme innan du ska använda dem. Knäck äggen, häll bort vitan och spar gulorna i en skål. Klicka i senap i äggulorna. Häll i vitvinsvinäger. Salta och peppra. Vispa och häll samtidigt mycket försiktigt ner oljan i en tunn stråle i äggröran.
Coleslaw
Vill du ha lite fibrer till hamburgarna kan du göra en coleslow att servera bredvid. Fräscht, gott, nyttigt.
Till 4 hamburgare:
7 dl strimlad vitkål
1 morot
1 rödlök
1 dl crème fraiche (lätt eller vanlig)
½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
salt
svartpeppar
Gör så här:
Använd osthyvel, rivjärn eller matberedare och strimla vitkålen tunt. Riv moroten. Skiva rödlöken tunt. Rör ihop crème fraiche, majonnäs och senap. Doppa vitkålen i kokande hett vatten, kyl sedan med kallt vatten och låt rinna av. Sockra, salta och peppra. Blanda den rivna och strimlade vitkålen, moroten och löken med crème fraiche-majonnässåsen. Låt den stå en timme eller mer innan du serverar. Garnera med paprikapulver.
Text: Pina Nilson • 2011-07-13
Restips • USA • New York