Annons
Annons
Bodil Sjöström, Per Johnsson

Bodil Sjöström, Per Johnsson

Irland

Fem väg­sträckor med kalasvy

Vägen är inte bara en transportsträcka. I vissa fall är den bättre än ­själva ­resmålet. Kör sakta, titta och njut.

Text: Bodil Sjöström • 2008-09-11 Uppdaterad 2021-09-14

1 San Francisco–Los Angeles, USA

Det finns flera High-way One i USA men detta är den mest omtalade. En smal väg längs havet, in i små byar, strax utanför städer som Santa Barbara och San Luis Obispo. Sträcker sig ända ner till San Diego men är som vackrast mellan Carmel och Cambria. Då solnedgången närmar sig stannar allt upp. Bilar parkerar längs den dramatiska kusten. Havet brinner. Allt är tyst.

2 Malaga–Sierra Nevada, Spanien

Ibland stänker saltvattnet upp på bilrutan. Vägen snirklar från hav, genom kolossala bergsformationer till torra slätter och så plötsligt granskog och vattenfall. Här och där en liten affär med keramik. Men bäst av allt är förändringen. På denna väg lämnar man nämligen Medelhavet för att åka skidor. Sedan åker man tillbaka igen, för after-ski på playan.

3 Reykjavik–Höfn, Island

Islands väg nummer ett, eller ringvägen som den också kallas, börjar och slutar i Reykjavik. Däremellan letar den sig runt hela ön. Sträckan mellan huvudstaden i väst och den lilla fiskebyn Höfn i öst är den mest dramatiska, den mest overkliga och omväxlande. Vägen går genom det surrealistiska lavalandskapet runt den lilla staden Hverageradi, fortsätter över det backiga och gröna jordbrukslandskapet längs sydkusten, där havet brusar på ena sidan bilen och vulkanen Hekla pekar mot skyn på den andra. På östkusten är vägen spikrak och öde. Den passerar den sagolika islagunen Breidarmerkurjökull samtidigt som Vatnajökull tränger sig allt närmare. Sällan är naturen så stor och människan så liten.

Fem väg­sträckor med kalasvy4 Cliffs of Moher–Westport, Irland

Atlanten öser på. Landskapet är väderbitet. Vägen smal och slingrig. Resan börjar vid Cliffs of Moher, klipporna som stupar rakt ner i havet, fortsätter norrut på Irlands västkust genom fiskebyar med namn som Doolin, Kinvarra och Clifden, där musiker spelar traditionell irländsk musik på de lokala pubarna. Den går över kalkstenslandskapet The Burren och de storslagna vidderna i Connemara där fåren betar i vägrenen. Den gör halt på Matt Molloys pub i Westport, där en lång rad Guinness sakta mognar i sina glas på bardisken.

5 Albany–Walpole, Australien

Man skulle kunna kalla Albany världens ände. Långt söderut på den kärva kusten mot Indiska oceanen ligger den lilla fiskebyn som mer påminner om nordiskt land än ett exotiskt. Bilvägen här-ifrån till Walpole går bland de väldiga karri- och jarraskogarna, för att sluta i eucalyptus. Träden spretar som stora troll, det doftar halstablett och vägarna är skönt ödsligt tomma. Men håll tungan rätt i mun. Vänstertrafik råder. Ibland dyker en och annan känguru upp på vägen.

Ge oss dina bästa vägsträckor:


Text: Bodil Sjöström • 2008-09-11
IrlandIslandSpanienUSAListorLos AngelesMálagaReykjavikSan Francisco

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top