704151.jpg

Restips

Friska vindar i San Francisco

Himlen är orange. Ett grovkornigt dis sänker sig över San Francisco. Dagen går mot sitt slut och flera bilar tuggar sig upp för backarna mot Twin Peaks, som samlar romantiker, turister och stadsbor.

Text: Bodil Sjöström • 2004-11-30

Varje besök i San Francisco borde börja här. Stora svarta rovfåglar vilar på vindarna ner mot Market Street, huvudgatan som klyver halvön och som pekar rakt mot Oakland Bay Bridge. Norrut lyser Golden Gate Bridge i samma färg som himlen, bron som tillsammans med de gamla spårvagnarna blivit en symbol för staden. Bron som alla besökare letar efter som kommer hit.

“Excuse me, but do you now where the Golden Gate is?” Turister frågar varandra, pekar och undrar.

Golden Gate Bridge ligger en bra bit utanför stan, man kan med starka ben promenera dit, gå ut på bron och se en fantastisk siluett av San Francisco med det välkända Transamerica Pyramide som en raketspets rakt upp mot himlen. Såvida inte dimman har övertaget. Dimman som utan förvarning kan gömma både stad och broar inom bara några minuter.

San Francisco ligger på en halvö omgiven av ett iskallt vatten. De varma golfströmmarna når inte hit, någon badkultur som annars är så starkt förknippat med Kalifornien finns inte. De båda broarna binder samman halvön med universitetsstaden Berkley och Oakland i öster, och i norr med Marin County med den klippiga kusten och jättelika skogarna. Med ett samlingsnamn kallas området The Bay Area, och det är svårt att hitta ett liknande område i hela världen som bjuder på så mycket kultur och natur.

De branta backarna är också ett av stadens kännetecken, flera biljakter ur filmens värld utspelas här, mest känd är nog “Bullit”. Den kuperade staden är byggd på över 40 kullar, de allra högsta förstås, är Twin Peaks, som ursprungligen hette El Pecho de la Chola (Indianflickans byst).

De spanska namnen är minnen från en flera hundra år lång tid av spansk mission i början på 1700-talet. Indianerna skulle “upplysas”, de användes också som billig arbetskraft för att bland annat bygga missionsstationer längs den kaliforniska kusten. Samma år som Kalifornien överlämnades till USA från Mexiko, 1848, hittades de första guldet i kullarna nedanför Sierra Nevada. Med bara någon timmes bilresa kan man besöka de små guldgrävarbyarna som fortfarande delvis är i ursprungligt skick.

De nyrika kalifornierna flyttade bland annat till San Francisco, den finaste adressen på slutet av 1800-talet hette Nob Hill, stadens högsta kulle med bostäder. I dag bor nästan 800 000 i San Francisco.

När man parkerar bilen i San Francisco måste man sväng hjulen mot trottoarkanten, annars kan man få böter. Och handbromsen är livsviktig. Där lutningen är som allra kraftigast rullar de gamla spårvagnarna, en turistattraktion förvisso, men allra mest ett transportmedel för San Francisco-borna, på väg till jobbet, till affären för att handla eller mot en kväll på stan.

Spårvagnarna dras med kedjor som rullar strax under marken. De uppfanns efter en svår olycka då en av de hästdragna vagnarna fick för hög fart och drog hästarna med sig ner. Sedan 1874 har nuvarande spårvagnar varit i bruk.

Från Twin Peaks känns stadens mångfald ända ner i magen. Downtown med de vassa skyskraporna, finansdistrikten, affärsfolket och fina restaurangerna. Ett stenkast ovanför, Chinatown med fantastiska affärer, billiga mat och en alldels egen värld. Några branta backar ytterligare därifrån, North Beach där bland annat Jack Keruac, och de andra beat-författarna hämtade inspiration och banade väg för hippierörlsen som än i dag lever i kvarteren kring Haight-Ashbury.

Hippierörelsen och det politiska engagemanget som bubblat i staden sedan 1950-talet har också berett mark för en generös gaykultur. Alldeles nedanför Twin Peaks vajar en jättelik regnbågsflagga, där bakom skymtas Castro, gaykvarteren med gaybanker, gayaffärer, barer och restauranger. Och överallt, i varenda liten stadsdel, utom just Downtown, radas de vackra låga viktorianska husen. På håll ser de ut som kakelugnar och små sagohus, och gör San Francisco till den snälla lilla storstaden.

Med bil i bukten

Resan till San Francisco är lång, 12-15 timmar från Skandinavien, och tidsomställningen kan knäcka den mest luttrade. Med nio timmars tidsskillnad vänds dygnet upp och ner, bli inte förvånad om du vid sjutiden på kvällen nästan förlamas av trötthet, och inte har den minsta ork för att möta stadens nattliv.
Räkna med att du vaknar redan klockan tre på natten och är extremt hungrig och inte kan somna om förrän du ätit en rejäl middag, vilket är lite svårt att ordna vid den tidiga timmen.

Det kan ta nästan en hel vecka innan du ligger i fas med kalifornisk tid. En bra idé är att redan hemma börja ställa om dygnet. Och när du väl är på plats, utnyttja de tidiga mornarna, det allra bästa är att de första dagarna hyra bil, och vänta med kvällslivet.

Ta sig runt

Hyr bil de tre första dagarna. Det är billigt, bensinen är mer än hälften så billig som här hemma. Biluthyrare finns lite varstans, men det är billigare på SFO, San Franciscos nya flygplats, än inne i stan. Att boka hemifrån är det smidigaste sättet.

Trafiken är lugn och lätt att ge sig ut i. Vägarna är extremt välskötta, det vimlar av skyltar och allt är som gjort för att du ska ta bilen med dig. Förutom Downtown där det är svårt att hitta parkering, och lite läskigt att köra på grund av alla spårvagnar.

Dessutom bjuder San Francisco på en present till bilburna turister: 49-Mile Scenic Drive. En jättebana runt stan förbi de absolut mest sevärda kvarteren och utsiktspunkterna. Det tar sin tid, räkna med en hela dag så du kan stiga ur bilen och upptäcka lite på egen hand. Rutten börjar där du själv har lust, håll utkik efter skylten 49-Mile Scenic Drive med en mås på, du hittar skylten med allra största sannolikhet kring de stora turistattraktionerna, men en bra utgångspunkt är Golden Gate Park.

Ägna hela första dagen åt detta så får du ett grepp om staden, en tydlig översikt, och du kan pricka in vad du senare kanske vill återvända till för att se lite mer.

Dag två

Dag två är perfekt för att ta bilen till Napa Valley, vindistriktet nordost om San Francisco, det tar bara en dryg timme att köra dit. För att komma till det världsberömda området åker du över Oakland Bay Bridge, en dubbeldäckad gigantisk bro men en svårslagen vy över hela bukten.
I Napa Valley finns över 250 vingårdar, sväng in på en av de första och be att få en karta på området. Du kan välja och vraka, åk till din favorit, de flesta har gratis guidade turer med provsmakning. En av de roligaste och mest personliga är Kornell, som framställer mousserat vin.

Dag tre

Lämna staden via Golden Gate och kör norrut. Naturen här går inte att beskriva, skulle man bara få använda ett enda ord vore det “stor”. Enorma nationalparker, rikligt djurliv och jättelikväxtlighet. I Redwood National Park finns världens högsta träd – sekvoja – eller redwood som det kallas i folkmun.

Ett redwoodträd kan leva i 2000 år, och blir över 100 meter högt, rötterna kan bli 60 meter långa men tar sig sällan djupare än 2 meter. Träden är en stor politisk fråga i bukten, kraftig avverkning på 1920-talet höll på att förstöra hela återväxten och i dag skyddas träden med hjälp av privata donationer och statligt stöd.

Och kom inte och påstå att det inte finns älg i USA! I Redwoodskogen bor Roosveltälgen, en släkting till vår egen skogens konung. Flockarna här är de sista existerande i världen.

Det är glest mellan matställen i nationalparkerna, de små städer som du passerar, exempelvis Crescent City har givetvis restauranger, men den allra allra bästa upplevelsen av skogen får du om du tar med dig egen picknick.

San Francisco dag och natt

Radikal kultur, spännande shopping, hisnande spårvagnsresor och hela världens matkultur. Här får du veta allt du behöver veta inför resan västerut.

Dricks

Vid en första titt på menyn känns middagen ganska billig (även med hög dollarkurs) men glöm inte att nästan 20 procents dricks ska läggas till på slutnotan, dessutom tillkommer moms. Allt under 15 procents dricks ses som en förolämpning. Du kan klä dig nästan hur som helst, var högljudd eller besvärlig, du kommer alltid att bli mycket vänligt bemött. Att lägga dricks är däremot en orubblig etikettsregel på en restaurang eller en bar. Även om du beställer en öl över en bardisk, ska du lämna dricks. Ett tricks för att lämna korrekt dricks är att dubbla momsen. Se vad som står upptaget som tax, lämna dubbelt så mycket i dricks. I Kalifornien är momsen 8,5 procent, du lämnar alltså 17 procents dricks.

Även taxichaufförer ska ha 15 procents dricks. Betala alltid med 20-dollarsedlar, eller mindre.
Varför så mycket dricks? Helt enkelt därför att serviceinriktade arbeten är uselt betalda, den drickskultur som växt sig stark och stor är helt enkelt ett sätt att behålla bra personal och på det sättet hålla god service vid liv.

Äta och dricka

The Patio Café, 531 Castro St, tel 415-621 46 40. Mitt i gayvänliga Catro district, en nästan osannlik lokal, liten ingång mot gatan, några trappsteg och vips – en stor gård med massor av gröna växter och nästan överdrivet vänlig personal. Ät din frukost här, pankakorna är stora som fluffiga kuddar. Den färskpressade juicen är rena rama himmelriket.

Caffè Trieste, 601 Vallejo St, tel 415-392 67 39. Tillhör du dem som tror att kaffe i USA alltid är blaskigt. Glöm det. I San Francisco kan du uppleva ditt livs bästa koffeinkick. Caffè Trieste är stadens älsta café och har samlat poeter och artister sedan 1956. Ligger i North Beach där Beat-författarna levde och skrev. En del av dem höll till på detta kafé. På vägarna sitter det fullt av fotografier på besökare med känt ansikte. Och kaffet är precis det kaffe du alltid drömt om.

Asqew grill, 1607 Haight St, 415-701 93 01. I legendariska området Haight Ashbury. Fräsande grillspett med kött, fisk eller vegetariskt. Halva eller hela portioner. Enkelt, billigt och mycket trevlig personal. Sitt vid de gigantiska fönstren mot gatan. Där passera människor som tagna ur filmen Hair.

Chow, 215 Church St, 415-552 24 69. Stökigt, bullrigt och mycket prisvärt. Asiatiskt, italienskt, amerikanskt. Populärt bland sanfranciscobor.

Postrio, 545 Post St, tel 415-776 78 25. Kvalitet och mat av hög klass med en mix av olika kök. Mycket prisvärt.

Aqua, 252 California St, tel 415-956 96 62. En av San Franciscos bästa restauranger som serverar fransk mat med en kalifornisk udd. Svindlande upplevelser för både smaklökar och plånbok.

Shoppa

Runt Union Square. Här finns de stora märkena inom modevärlden representerade som Chanel, Gianni Versace, Gucci, Max Mara och Emporio Armani.

City Lights, 261 Columbus Ave i North Beach, tel 415-362 81 93. San Franciscos mest kända bokhandel som var centrum för Beat-scenen på 50-talet. Den första bokhandel i USA som bara sålde pocketböcker. Ägs av beat-poeten Lawrence Ferlinghetti. En kulturinstitution. Öppet till midnatt.

Amoeba Records, 1855 Haight St, tel 415-831 12 00. Nya och gamla vinyl och cd i alla kategorier. Håller dig sysselsatt i timmar. Inhyst i en gammal bowlinghall, med svagt sluttande golv.

SF Rock Posters and Collectibles, 1851 Powell St, tel 415-956 67 49. Har en stor samling av musikminnen speciellt från San Franciscos flowerpower-dagar.

Jackson Square, här ligger många av stadens bättre möbel- och antikvitetsaffärer.

Sevärdheter

En jättestor turistbyrå finns på Hallidie Plaza vid Market och Powell Street, tel 415-391 20 00.

De gamla spårvagnarna till Fisherman´s Wharf, de stolta förarna är en upplevelse i sig själv. Varning för jättelånga köer mitt på dagen. Det är nästan omöjligt att hoppa på längs rutten, du måste stiga på vid ändhållplatserna. Ska du till Fisherman´s Warf hoppar du på vid Powell Street, hörnan Market Street.

Golden Gate Park, stadens största park är en perfekt picknickplats med Japanese Teagarden och flera museum på rad. Ägna en hel dag här. Parken är 5 kilometer lång och över 1,5 kilometer bred. Sträcker ut sig mellan Haight och havet. I norra delen finns en stillsam minneslund, till minne över alla dem som dött i aids i San Francisco.

Alamo Square, Hayes Street, se de viktorianska husen och skyline över staden på samma gång. Härifrån kan du sedan promenera vidare till Haight Ashbury med många butiker och restauranger.

Nattliv

Boom Boom Room, 1601 Filmore vid Geary St, tel 415-673 80 00. John Lee Hookers ande svävar över denna bluesklubb som är en av stans mest populära. Livemusik alla kvällar i veckan. Kommer du tidigt är det gratis. Kolla in annonser i gratistidningarna Guardian och SF Weekly.

Elbo Room, 647 Valencia, tel 415-552 77 88. Ruffig men ruggigt trevlig bar mitt i Mission district. En trappa upp livemusik nästan varje kväll. En samlingsplats för stadens invånare sedan många många år tillbaka.

Compass Rose, vid Union Square, tel 415-774 01 67. Är en av stadens mest historiska barer.

Covered Wagon Saloon, 917 Folsom St vid 5 th St, tel 415-974 15 85. Populär bar med livemusik och dans på kvällarna.

Ten 15 Folsom, 1015 Folsom St, tel 415-431 07 00. Stadens bästa DJ´s spelar på en av de mest populära dansklubbarna.

Cat’ Club, 1190 Folsom St, 415-431 07 00. Ett mycket populärt ställe som åter har öppnat efter en tids stängning. Blandad publik, två dansgolv.


Text: Bodil Sjöström • 2004-11-30
RestipsUSASan Francisco

Scroll to Top