Foto: Johan Marklund.

Foto: Johan Marklund.

Restips

Guide: Chicago

Chicago är skyskrapemetropolen som kallats den mest amerikanska av alla städer. Här är Fredriks Brändströms guide till staden.

Text: Fredrik Brändström • 2015-04-24 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta.

Invånare:knappt 3 miljoner, i storstadsområdet 9,5 miljoner.
Grundades:1833.
Smeknamn:the Windy city, the Second city, City of broad shoulders, Chi-town.
Tidskillnad: 7 timmar.
Landsnummer: +1.
Valuta: dollar
Visum: nej, men glöm inte att fylla I din ESTA-ansökning på nätet, https://esta.cbp.dhs.gov.
Bäst tid att resa: april–maj, september–oktober. Chicago är känt för sina bistra vintrar och heta somrar.

Resa dit

SAS flyger direkt till Chicago från Stockholm och Köpenhamn. Priser från 4 900 kr, t/r. Transfer från flygplatsen till city sker enklast med tåg, kostar drygt 2 dollar för enkel resa. Resan till downtown tar en dryg halvtimme.

Ta sig runt

Kollektivt
Staden har ett väl utbyggt kollektivtrafiknät, med bussar och ett antal tåglinjer. “The El” (elevated railroad) går på upphöjda ställningar i en cirkel runt The Loop, Chicagos downtown, och är en upplevelse att åka. Pris drygt 2 dollar för enkel resa. Åtta olika tåglinjer finns, uppdelade efter färger. Blå linjen (som bland annat går via Wicker Park och flygplatsen) och röda kör dygnet runt.

Cykel
Staden är platt och har många stora parkområden och ett stort nät av cykelbanor. Trafiken kan vara hetsig men bara man är försiktig och ser sig för så rekommenderas det. Staden har ett uthyrningssystem divvybikes.com) där man kan hyra hojar från ställ som finns över hela staden, kostar 7 dollar/dygn. Vanliga cykeluthyrare finns över hela staden, t ex bobbysbikehike.com

Taxi
Funkar bra för kortare resor i centrala delarna av staden. De centrala delarna kring the Loop och stadsdelar som Wicker Park och Lincoln Park är mycket promenadvänliga.

Guide: Chicago
Shedd Aquarium.

Bo

Vårt val! Hotel Allegro (71 W Randolph St, allegrochicago.com). Prisvärt hotell med bra läge och service i The Loop. Har gym och happy hour tidiga kvällar då det bjuds på gratis öl och vin i lobbyn. Från 1#000 kr.

Wicker Park Inn (1329 N Wicker Park Ave, wickerparkinn.com). Wicker Park är inte stans mest hotelltäta område, men detta är ett av de bästa budgetalternativen i de populära kvarteren. Från 700 kr.

Hotel Burnham (1 W Washington St, burnhamhotel.com). Snyggt hotell i samma kedja som Allegro (ovan). Byggnaden som hotellet ligger i är en attraktion i sig, en av de första skyskraporna som byggdes. Från 1 000 kr.

Äta

Hot Dougs (3324 N California Ave, hotdougs.com). Haussad restaurang som gör sin egen tolkning av Chicagos traditionella hotdogkultur. Ligger en bra bit utanför centrum men värt resan om du vill präva på något extra.

Longman & Eagle (2657 N Kedzie Ave, longmanandeagle.com). Liten gastropub i Logan Square som nyligen fick en Michelinstjärna. Menyn är amerikanska barklassiker i ny tappning. Drinkarna i baren håller också hög klass, testa deras old fashioned.

Lula Café (2537 N Kedzie Blvd, lulacafe.com). Trevlig kvarterskrog som funnits i Logan Square sedan 1999. Deras farmers dinner för 38 dollar på måndagar är en av stans bästa dealar.

Frontera Grill (445 N Clark St). Stjärnkocken Rick Bayless mexikanska restaurang håller stilen efter flera år som en av stans mest omsusade ställen. Barack Obamas favoritrestaurang under åren i Chicago.

Missa inte!

Wrigley Stadium. Denna gamla idrottsarena har utsetts till USA:s finaste. Åk ut dit, ta en hot dog och se baseball-laget Chicago Cubs förlora. En essentiell Chicago-upplevelse. 

Missa gärna!

Navy Pier. Reser du med barn kommer de att säkert tjata om att besöka denna nöjespark/turistfälla. Det finns dock en mängd andra barnvänliga platser i Chicago som är mer värt att besöka, till exempel Field Museum (natur), Shedd Aquarium, Adler Planetarium och Millennium Park. Tvärtemot vad man kan tro är Chicago en väldigt barnvänlig stad.

Guide: Chicago
Willis Tower, ett måste.

4 guidade turer

Flodtur.

En tur på floden är den bästa introduktionen till Chicagos världsberömda arkitektur. Slå dig ner, ta en öl, njut av utsikten och lyssna på de initierade guiderna från Architecture Foundation.
architecture.org

Cykeltur.

Om du vill vidga dina vyer och ha sällskap med andra – haka på en grupptur på cykel. Bobbys Bike Hike ordnar turer på olika teman, bland annat en cykeltur i Al Capones fotspår på South Side.
bobbysbikehike.com

Mattur.

Chicago är en utpräglad invandrarstad och har ett rikt utbud på mat från hela världen, från mexikanskt till kinesiskt och polskt. Chicago Food Planet arrangerar matrundturer i flera av Chicagos stadsdelar bland annat Wicker Park och Chinatown.
chicagofoodplanet.com

Se stan med en local.

Chicago Greeter är en volontärorganisation som arrangerar rundturer utifrån dina specifika önskemål. Ett bra tillfälle om man är sugen på att se platser utanför turiststråken. Guiderna är inga proffs, det får man ha i åtanke. Men det är gratis och ett kul tillfälle att träffa en local.
chicagogreeter.com 

Guide: Chicago
En tur på floden är ett trevligt sett att upptäcka staden.

Läs även:

Chicago – Storstadssafari bland skyskrapor 


Text: Fredrik Brändström • 2015-04-24
RestipsUSAChicago
Scroll to Top