Annons
Annons
Big Island har en mängd olika mikroklimat, det kan regna på ena sidan ön medan den andra har skinande sol. Foto: Johan Marklund

Big Island har en mängd olika mikroklimat, det kan regna på ena sidan ön medan den andra har skinande sol. Foto: Johan Marklund

Restips

Guide: Oahu & Big Island, Hawaii

Upplevelserna du inte får missa, tips på hotell och Big Islands bästa poke-restauranger. Här är Vagabonds guide till Hawaii.

Text: Fredrik Brändström • 2017-10-05 Uppdaterad 2021-06-23

5 upplevelser du inte får missa på Hawaii

1. Snorkla

Snorklingen är bra nästan överallt längs kusten och du lär se såväl delfiner som sköldpaddor och massor av fiskar under ytan. På Big Island så är till exempel Kealakekua Bay och 2 Step Beach mycket fina snorklingsställen.

2. Vulkanen

Stanna ett par dagar i Volcanoes National Park på Big Island. Här finns allt från karga lavafält till fuktig regnskog. Att se en aktiv vulkan spruta lava är definitivt något att berätta för barnbarnen.

Guide: Oahu & Big Island, Hawaii
Mäktiga Volcanoes National Park. Foto: Istock.

3. Dyk

Utanför Kona på Big Island kan man dyka eller snorkla bland stora djävulsrockor. (bigislanddivers.com)

4. Surfa

Är du erfaren så vill du säkert testa de berömda bryten uppe på Oahus North Shore. Är du nybörjare så börja med en introduktionskurs på Waikiki. (waikikibeachactivities.com)

Guide: Oahu & Big Island, Hawaii
Några barn leker i vågorna utanför Waikiki. Foto: Istock

5. Stjärnskåda

Åk upp på Mauna Kea, som faktiskt är världens högsta berg, från havsbottnen räknat. Många passar på att stjärnskåda från de stora teleskopen som finns här uppe. (maunakea.com)

Resa hit

I dagsläget finns inget direktflyg från Europa till Hawaii. Enklaste sättet att ta sig hit är att åka via Los Angeles. Både SAS och Norwegian har direktflyg från Sverige till LA. Härifrån är det ytterligare ca 6 timmars flygning till Hawaii. De flesta flygen landar i Honolulu på ön Oahu, men det går även att ta sig direkt till nÙ�gon av de andra öarna. Biljetter finns från 7  000 kr t/r, beroende på säsong.

Resa runt

Färjenätet är inte särskilt utbyggt på Hawaii, flyg är det smidigaste sättet att resa mellan öarna. Från Honolulu kan du ta dig vidare med Hawaiian Airlines (hawaiianairlines.com) till alla de andra öarna. Förutom Oahu är Maui, Kaui och Big Island de mest populära öarna. Att hyra en egen bil är en fördel om man vill utforska öarna. Kostar från 2  500 kr för en vecka.

Bo

Ett par dagar på bekväma Waikiki Beach är perfekt rekreation efter en lång flygresa. Outrigger har två anläggningar precis vid stranden, Outrigger Reef Waikiki och Outrigger Waikiki Beach Resort. Dubbelrum brukar ligga kring 2 500 kr.

Hilton Waikoloa Village. På denna stora resort på Big Islands västkust finns de flesta förströelser du kan tänka dig, men gör inte som så många andra och bara stanna på resorten, utan ge dig ut och upptäck ön. Ca 2  500 kr för ett dubbelrum.

hiltonwaikoloavillage.com

Volcano House Camping. Rustikt men väldigt bekvämt stugboende i Volcanoes National Park på Big Island. Vi bodde i en Namakanipaio Cabin, ca 800 kr per natt.

hawaivolcanohouse.com

Äta

Tack vare en stor andel asiatiska invandrare så finns många bra kinesiska, vietnamesiska och japanska restauranger, framförallt i Honolulu. Poke är en populär inhemsk rätt baserad på marinerad färsk fisk. Finns över hela ögruppen och säljs ofta i små vägstånd – poke shacks. 

Da Poke Shack är ett välrenommerat ställe på Big Island (dapokeshack.com). Kahuku Superette är ett pålitligt poke shack på Oahus North Shore. I närheten ligger även Giovannis Shrimp Truck och Fumi’s Kahuku Shrimp, två andra mycket populära food trucks. 

Liten ordlista

Aloha: Den vanligaste hälsningsfrasen. Kan också betyda kärlek.

Haole: vit utlänning.

Aina: land, mark.

Ohana: familj.

Mahalo: tack så mycket.

Leí: blomsterkrans.

Hula: hawaiiansk dans.

Hale: hus.

Paniolo: cowboy.

Kahuna: präst.

Alii: hawaiiansk kunglighet.

Pali: klippa.

Hawaii – drömresa till Oahu & Big Island

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii

De är USA:s 10 minst besökta delstater


Text: Fredrik Brändström • 2017-10-05
RestipsUSAGuideHawaii

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen