Annons
Annons

1198189.jpg

Australien

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

Vildmarkslyx är en stark resetrend. Att fly civilisationen – utan att helt lämna det moderna samhällets komfort bakom sig. Här är tio ensliga hotell att sukta efter, från Påskön till Alaskas vildmark. Vissa är löjligt dyra, men att drömma är som bekant gratis!

Text: • 2015-12-12 Uppdaterad 2021-09-14

1. Longitude 131, Uluru, Australien

Australiens röda hjärta

Den berömda sandstensmonoliten Uluru, eller Ayers Rock som den också kallas, ligger mitt i Australiens hjärta och är en av landets mest kända symboler.
För en lyxig vistelse i det glesbefolkade och torra området rekommenderas Longitude 131. Hotellet har inga fasta byggnader, men väl lyxigt inredda tält utplacerade på slätten en bit från berget. Här kan du ligga i en mjuk säng och se Uluru skifta färg medan solen går ner i horisonten.

Från ca 8 000 kr/natt all inclusive, longitude131.com.au

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

2. Wolwedans, Namibia

Långt ute i Namibias öken

Omgivet av röda sanddyner i Namibrand naturreservat mitt i den namibiska öknen är Wolwedans en tillfreds-ställande belöning för de många mil på grusvägar som krävs för att ta sig hit. Det finns flera olika boendemöjligheter på hotellet, men det isolerade Private Camp är det häftigaste. En byggnad i trä med öppen planlösning och obehindrad utsikt över det hänförande landskapet. Hotellet erbjuder även aktiviteter som en flygtur med varmluftsballong, foto-safari och expeditioner i den namibiska öknen på hästryggen.

Från ca 3 200 kr/natt all inclusive, wolwedans.com

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

3. Hotel Bellevue des Alpes, Schweiz

Alpina aktiviteter

Bellevue des Alpes ligger högt uppe i de schweiziska Alperna, 2 000 meter över havet. Hit kommer du via
ett kugghjulståg som tar dig från den lilla byn Kleine Scheidegg till hotellet på 30 minuter. Hotellet är om-givet av berg och vildmark. Aktiviteterna som finns att tillgå är fjällvandringar på sommaren och skid-åkning på vintern. Men en strålande stjärnhimmel utlovas året om, tack vare hotellets placering högt uppe i bergen, långt bort från störande ljuskällor.

Från ca 2 000 kr/natt, scheidegg-hotels.ch

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

4. Winterlake Lodge, Alaska, USA

Äventyr i ödemarken

Det här är definitivt det mest avlägsna hotellet på vår lista, beläget långt ut i Alaskas vildmark. Hotellgästerna hämtas upp på flygplatsen i Anchorage med sjöflygplan, därefter väntar en timmes flygtur över orörd vildmark innan hotellet uppenbarar sig. Väl framme installeras man i ett av anläggningens timmer-hus med utsikt över sjön. Ägarparet Carl och Kirsten Dixon arrangerar aktiviteter som vandring, björnsafari, djuphavsfiske och helikopterflygningar och Kirsten, som har erfarenhet från lyxrestauranger i Paris, bjuder på förstklassig mat och hemgjord glass.

Från ca 11 000 kr/dygn inkl mat, dryck, transport, äventyrsutrustning m m. withinthewild.com 

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

5 Hotel Arctic, Grönland

Med isbjörnar runt knuten

Ilulissat är Grönlands tredje största samhälle. Den lilla staden med ungefär 4 500 invånare nås med lokal-flyg från Kangerlussuaq på västra Grönland. Här, ungefär 20 mil norr om polcirkeln, ligger det nordligast belägna fyrstjärniga hotellet i världen. Det finns flera boendealternativ att välja på, det häftigaste- är nog hotellets små aluminiumigloor längs fjordkanten. Härifrån kan de massiva isbergen studeras på nära håll. På hotellets restaurang Ulo serveras grönländska specialiteter gjorda på lokala varor.

Från ca 1 550 kr/natt, hotel-arctic.com

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

6. Dunton Hot Springs, Colorado, USA

Upprustad spökstad

Mycket har hänt sedan det här stället var bostad åt lycksökande guldgrävare i slutet av 1800-talet. När gruvdriften blev nerlagd var det länge en spökstad, innan en tysk investerare köpte den lilla byn och rustade- upp den. Idag är Dunton Hot Springs en lyxig resort, belägen i en dal i Colorados skogar. De gamla handbyggda timmerhyddorna är renoverade, men har kvar den rustika känslan från gruvtiden. 

Från ca 4 500 kr/natt, all inclusive, duntonhotsprings.com

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

7  Saffire Freycinet, Tasmanien

Designhotell i bushen

Den minst sagt unika arkitekturen på Saffire Freycinet sägs vara inspirerad av den tasmanska östkustens kustlinje. Interiören i trä, sten, läder och glas ska få gästerna att känna sig nära naturen. Hotellet erbjuder sviter och egna paviljonger med pool, och i loungen kan gästerna slappna av framför en enorm öppen spis. Här finns även spa, meditation och yoga och i restaurangen serveras lokalt fångad fisk och skaldjur och goda viner. 

Från ca 13 000 kr/natt, all inclusive, saffire-freycinet.com.au

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

8 Palacio de Sal, Bolivia

Värt sin vikt i salt

Salar de Uyuni i sydvästra Bolivia är världens största saltöken, till ytan ungefär lika stor som Skåne. På denna karga, öde plats ligger hotellet Palacio de Sal, som till största delen är byggt av – just det – salt. Väggar, golv, bord, sängar, skulpturer – alla med salt som huvudingrediens. Här finns spa med bastu och saltvattenspool, och kökets specialitet är salt kyckling. Men det häftigaste med hotellet är stjärnbeskådningsplatsen. Eftersom hotellet ligger långt från övrig civilisation finns nästan ingen ljusförorening, vilket gör att man kan se långt ut i Vintergatan.

Från ca 1 200 kr/natt, palaciodesal.com.bo

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

9 Petit St Vincent, Karibien

Utan kontakt med omvärlden

Den här privatägda karibiska ön är för den som vill njuta tillfullo av sin solsemester utan att bli störd av yttre omständigheter. Till skillnad från många andra resorter finns nämligen ingen möjlighet till elektronisk kontakt med omvärlden. Inga telefoner och inget internet. Istället kommunicerar hotellets gäster med omvärlden med hjälp av flaggor i olika färger som hissas på en flaggstång i bambu. Det finns 22 små stugor för uthyrning på ön, och även om kommunikationsmedlen är en aning ålderdomliga är det inget fel på servicen. Frukost serveras till dörren varje dag. 

Från 10 000 kr/natt, all inclusive, petitstvincent.com

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

10 Posada de Mike Rapu, Påskön

Ensam i Stilla Havet

Den ensamma ön mitt i Stilla havet är väldigt långt bort från det mesta. Närmaste kontinent är Syd-amerika,5 timmars flygresa bort. Hotellet Posada de Mike Rapu ligger ett fåtal kilometer från flygplatsen i Hanga Roa, Påsköns enda by. Hotellet ligger på öns sydspets, runtomkring finns ingenting annat än en klippig kustlinje. Alla 30 rum är vända mot det oändliga Stilla havet. Njut av det återhållsamt men lyxigt inredda hotellet och förundras över alla de märkliga stenskulpturerna, utmejslade av ursprungsbefolkningen på ön.

En vecka i dubbelrum kostar från 45 000 kr/pers inkl mat, dryck och utflykter, easterislandhotels.com

Isolerad lyx – 10 hotell långt bort från civilisationen

Så mycket kostar det att bo på världens dyraste hotell

Han flög jorden runt i lyxklass för 2 500 kronor

6 av världens häftigaste bokaffärer

5 analoga hotell


Text: • 2015-12-12
AustralienBoliviaChileGrönlandNamibiaSchweizUSAHotellListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen