Pernilla Sjöholm

Pernilla Sjöholm

Restips

New Yorks bästa skybarer

I en stad där husen reser sig högt ovan marken är en drink intill himlen aldrig långt borta. Efter åtskilliga hissturer har Vagabond korat New Yorks hetaste takbarer.

Text: Pernilla Sjöholm • 2011-08-17 Uppdaterad 2021-06-23

1 The Empire Hotel Rooftop, Empire Hotel

Mitt i smeten

Empire Hotel har erbjudit sina gäster exklusivt boende i över hundra år. Men för den som bara vill smutta på lyxen är taket öppet för allmänheten. Tolv våningar upp, i höjd med hotellets välkända neonskylt, erbjuds utsikt över Lincoln Center, Broadway och Columbus Avenue. Hit kan du gå för att avnjuta en drink, smaka amerikanska specialiteter från den generösa barmenyn eller pricka in en dansfest med berömda dj:s eller en kväll med levande jazzmusik. Öppet året runt, det stängningsbara taket, eldstaden och varma drinkar håller värmen när snön faller.
44 West 63rd St, Upper West Side (http://www.empirehotelnyc.com)

New Yorks bästa skybarer
Plunge Bar and Lounge på Hotel Gansevoort. Foto: Hotel Gansevoort

2 Plunge Bar and Lounge, Hotel Gansevoort 

Musik under vattnet

På Gansevoorts tak är det ungt och lättklätt som gäller. Den upphettade poolen med undervattensmusik bidrar till att kläderna ryker och stannar av, även personalen jobbar uppknäppt. Men klart är att platsen är en oas under sommarmånaderna då New York vibrerar av hetta. Den knallrosa baren med kolorerade svartvita fotografier inbjuder till barhäng men det finns också sittplatser med utsikt i 360 grader. Välj mellan hippa Meatpacking District, Hudsonfloden eller skyskraporna i fjärran. Nedanför, rakt över gatan från hotellet, ligger den välrenommerade och populära restaurangen Pastis.
18 Ninth Ave 13th St, Meatpacking District (http://www.hotelgansevoort.com)

3 Sky Terrace, Hudson Hotel

Hemligt och hippt

Om du lyckas lokalisera hotellets hemliga ingÙ�ng, som i sin tur gör det extra hett, väntar på 15:e våningen en helt fantastisk takterrass. Hängmattor, stora ljuslyktor och en grönska som får sin gäst att glömma allt vad storstad och buller heter. Från ryggläge kan du insupa både drinkar och utsikten över Manhattans hustoppar och båttrafiken på Hudsonfloden nedanför. Det trendiga hotellets interiör i övrigt är unik, djärv och ung i sinnet. Skapat av den berömde designern Philippe Starck och värt ett besök bara dÙ?rför. Tyvärr Ù�r baren endast öppen för hotellets gäster eller inbjudna men man kan ju alltid mingla i lobbyn.
356 West 58th St, Upper West Side (http://www.hudsonhotel.com)

New Yorks bästa skybarer
The Press Lounge på Ink 48 Hotel. Foto: Ink 48 Hotel

4 Press, Ink 48

Populärt med pool

På hotellet Ink 48:s 16:e våning väntar stora öppna ytor och en dekorativ pool att stoppa överhettade tår i. Press erbjuder både en glastaksklädd lounge samt ett öppet däck. Taket är omgärdat av ett glasräcke som ger känslan av att baren inte har något slut. Här kan du i en riktning följa Hudsonfloden, se över till New Jersey i en annan samtidigt som du har Midtowns mäktiga skyskrapor alldeles vid din sida. Serverar brunch i tapasstil på lördagar och söndagar. Öppen för allmänheten men var ute i god tid. Kön blir snabbt lång då Press är en av stans mest attraktiva takbarer. Ledigt elegant är klädkoden.
653 11th Ave 48 St West, Midtown (http://www.ink48.com)

5 60 Thompson

Bohemisk elegans

Bohemiskt möter modern elegans i Sohos bästa restaurang- och shoppingkvarter. Boutiquehotellet 60 Thompson har de senaste åren varit enormt inne. Den generösa takterrassens möblemang ger loungekänsla med en asiatisk twist då den även huserar den välkända thairestaurangen Kittichai. Härifrån kan man på avstånd pricka av Manhattans landmärken, bland annat Empire State Build-ing. Endast hotellgäster och 60 Thompsons medlemmar är välkomna under de varmaste sommarmånaderna. Endast öppet maj–oktober men tidigt och sent på säsongen kan du ha tur.
60 Thompson St, Soho (http://www.sixtyhotels.com/hotel/soho/)

6 Rooftop Garden, 230 Fifth 

Strandkänsla i skyn

Lätt att lägga adressen på minnet då den är detsamma som hotellets namn. 230 Fifths soldäck har plats för 600 gäster och påminner om en skön strandrestaurang med sina gul- och vitrandiga parasoller och minifläktar på borden. Ett av få ställen där man kan få en palm i förgrunden till Empire State Building, Chrysler Building och Frihetsgudinnan. Myntan i din mojito kan vara uppväxt i 230 Fifths eget trädgårdsland och under sommarmånaderna avlöser festerna varandra och champagnebruncherna flödar. Hotellet har även en takvåningslounge med panoramafönster och vackert möblemang från fyrtiotalet. Öppen för allmänheten lördagar och söndagar.
230 Fifth Ave 29th St, Gramercy (http://www.230-fifth.com)

New Yorks bästa skybarer
Top of The Strand. Foto: Strand Hotel

7 Top of the Strand, Strand Hotel

Svårslagen vy

För en spektakulär vy söderut är relativt nyöppnade Top of the Strand svårslagen. Här står man med en drink i sin hand alldeles intill Empire State Building. Åtminstone känns det så eftersom den 381 meter höga byggnaden ligger bara tre gator bort. Takbaren i sig är lite för lättillgänglig för att bli riktigt glamorös, vilket i sin tur lett till både mindre köer och komplex. Passar därför den som söker en mer avslappnad stämning men inte vill tumma på utsikten. Dessutom är Top of the Strand ett bra alternativ om vädret skulle vara osäkert. Terrassen har nämligen ett glastak som fälls ut vid behov.
33 West 37 St, Garment District (http://www.thestrandnyc.com)

8 Soho House

Exklusiv medlemsklubb

Soho House är en privat och rysligt trendig klubb med 24 hotellrum, bar, restaurang, lounge och en upphettad pool på taket. Huset är bara sju våningar högt men ligger mitt i Meatpacking Districts kortväxta kvarter så något lillebrorskomplex existerar inte. För tillträde till klubben måste du ansöka om medlemskap på hemsidan. Men det är förstås inte gratis, från 900 dollar (om du är under 27 år). Är du inte tillräckligt hipp eller rik kan du alltid ta med en kikare upp på Hotel Gansevoorts (se tips nr 2) takterrass. Från Plunge Bar and Lounge har du utmärkt sikt över Soho Houses poolområde och du kan spana in klubbens hemliga medlemmar utan att spendera onödigt mycket pengar på inträde.
29–35 Ninth Ave, Meatpacking District (http://www.sohohouseny.com)

9 Salon de Ning, Peninsula Hotel

Öst möter väst

På Salon de Ning är inredningen inspirerad av 1930-talets Shanghai med en gnutta Paris och Marocko. Se bara till att välja rätt hiss upp till 23:e våningen, annars hamnar du på spa-avdelningen. Panoramat från Salon de Nings inomhusbar och två terrasser innehåller Manhattans mest välkända siluetter samt en bit av Central Park. Inta halvliggande position i en av terrassens kinesiska dagbäddar. Omringad av marockanska lyktor kan du sedan följa solen då den sänker sig över takkanten. Serverar trerätters söndagsbrunch (om vädret tillåter) med möjlighet att boka bord. Öppet för allmänheten.
700 Fifth Ave 55th St, Midtown (http://newyork.peninsula.com/en/default)

Tips på vägen till toppen

Hitta dit

En takbar kan alltid tipsa om en annan. För högt ovan jord ser man ofta fler mysiga terrasser. För att vara säker på att inte missa någon är Empire State Building eller Rockefeller Centers terrasser utmärkta utkiksplatser. Se till att vara ute i god tid eftersom allt köande kan bidra till färre timmar i skyn.

Ta sig dit

Förutom traditionell gul taxi börjar även cykeltaxi bli populärt. Både mysigt och snabbare när trafiken ligger tät. Bäst chans att fånga en av de hurtiga chaufförerna är utanför de stÙ�rre turistattraktionerna. För dig som gillar att gå är fem minuter per aveny och en minut per gata en måttstock att lita på, typ.

Komma upp

Med höjden kommer också attityden. Manhattans tak­barer står ofta värdar för lyxiga privatfester. För vissa krävs även ett rumskort för att få avnjuta drinkar under stjärnorna. Som vanlig dödlig är det därför bäst att ringa innan. Väl framme gäller det att hitta upp. För även om en del takbarer är öppna för allmänheten är de sällan lättillgängliga. Du måste allt som oftast hitta en hemlig ingång, ta en särskild hiss eller verka dum genom att fråga. Måste du fråga möts du dessutom ofta av ett kyligt svar. Gör ditt bästa för att hitta de hemliga koderna före midnatt.

Passa in

Klädkoderna varierar från snofsigt till ledigt eller avklätt för de tak som även har pool. Kontrollera detta innan för att ha större chans att få kliva in i hissen. Överlag är ändå det säkraste kortet att komma finklädd. Om inte annat för att smälta in då många av dessa barer lockar med lyxig inredning. Ofta kan du dock komma undan med att du är turist eftersom större delen av klientelet ofta passar in under den rubriken.

Läs även:


Text: Pernilla Sjöholm • 2011-08-17
RestipsUSANew York
Scroll to Top