Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Sagoslottet på Sunset Boulevard

På Sunset Boulevard i Los Angeles tronar ett vitt slottsliknande hotell med lika många myter som det haft gäster. Vi checkar in på Chateau Marmont.

Text: Redaktionen • 2015-03-20 Uppdaterad 2021-06-23

TEXT: MARCUS JOONS FOTO: DANIEL MÅNSSON. 

Paparazzifotograferna har slutat hänga i buskarna utanför Chateau Marmont.
Alla vet att stjärnorna som anländer till hotellet antingen kör sina egna sportbilar eller ber taxichauffören att köra in och släppa av dem inne i garaget, menar den åldrande gentlemannen Bobby som har hand om hotellets värdefulla garage.
Härifrån tar stjärnorna sedan hissen direkt upp till lobbyn som ligger på andra våningen.
Detta att lobbyn visar sig ligga på andra våningen, tycks krossa en av de mest ihärdiga Chateau Marmont-myterna. Den om hur Led Zeppelin under en turné på 1970-talet ska ha kört in med sina motorcyklar i lobbyn.

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Lobbyn är den självklara mötesplatsen för såväl hotell- som matgäster.

Men Phil Pavel, som varit hotellmanager här sedan 1991, menar dock att myten är sann. När vi ses på hotellets lummiga terrass berättar han att Led Zeppelins trummis John Bonham dessutom ska ha haft som fylletradition att köra runt i hotellkorridorer och ”tyvärr inte lät Chateau Marmont bli ett undantag”.
– Men fråga mig inte hur de fick motorcyklarna uppför trapporna! säger Pavel och skrattar till så bubblande högt och härligt och innerligt åt det han just sagt att brittiska sångerskan Katy Perry som långlunchar vid bordet intill hoppar till så att hon nästan spiller ut mimosan i sitt champagneglas.
Pavel ber om ursäkt, Perry ler och säger ”it’s ok”.

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Garaget, där stjärnorna parkerar sina skönheter.

Chateau Marmont har alltid lockat samtidens stjärnor. Det var här som Scott M. Fitzgerald duschade i samma ålderdomliga badrum som finns här nu, medan han skrev på sina romaner, det var även från det hyperkitschiga bulliga 1950-talskylskåpet som Marilyn Monroe hämtade kylda drycker när hon stannade över.

Men det var kanske ändå framförallt här som den alltid lika påtända The Doors-sångaren Jim Morrison hängde ut genom fönstret och där Blues Brothern John Belushi tog en överdos 1984 och en morgon hittades död utanför sin bungalow.Där och då hade hotellet förvandlats till en syndens återvändsgränd.
Många var de som trodde att hotellet nu skulle följa med Belushi i graven. 

 

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Bungalowområdet har fyra bungalower. Den mest populära är morbidt nog nummer 3 där John Belushi dog av en överdos 1982.

Men efter ett par usla år kom så 1990 André Balazs, en nattklubbsuppkomling från New York, och köpte det neddekade hotellet. Köpet möttes med lika stor förvåning och skepsis.
Men Balazs, som snart även skulle revolutionera LA och New York med sin lyxiga boutiquehotellkedja The Standard stod på sig. Efter att ha stängt ner hotellet en tid för renover­ing ville han snabbt ge tillbaka hotellet dess forna glans.

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Den dekadenta och bedagade känslan lever fortfarande kvar i hotellets interiör.

Det var nu han fick den smarta idén att låta Interview Magazine, tidningen som startades av Andy Warhol och som består av stjärnor som intervjuar andra stjärnor, få öppna ett Los Angeles-kontor i en av hotellets bungalower mot att hotellet fick annonser i tidningen.
Snabbt kom hotellet på fötter igen.

 

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Dags för room service!

Phil Pavel, som växte upp i en arbetarfamilj i södra Chicago och som sökte sig till Los Angeles för att söka lyckan i Hollywood, minns annonserna.
– De var sepiafärgade och från en svunnen tid i hotellets historia från 1940-talet där två halvnakna kvinnor eskorterade en man nedför trapporna.

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Phil Pavel har varit hotellmanager sedan 1996.

–Jag minns det för att jag tyckte att hotellet kändes läskigt i sin coolhet. Jag hade aldrig ens vågat besöka hotellet när jag så en dag fick frågan direkt av André om jag inte ville bli hotellmanager.

Phil tackade först nej, han hade ju kommit till LA för att bli skådespelare. Men André stod på sig, sa att Phil kunde gå på castings när han ville och efter ett tag så trappade han ned på skådespelandet.
– Sedan jag kom hit har jag bara spelat mig själv.

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Utsikten från rummen sträcker sig från Sunset Boulevard till Los Angeles yttre förorter i horisonten.

Det har under lång tid tisslats och tasslats om att tv-bolaget HBO ska göra en tv-serie om Chateau Marmont där den legendariske manusförfattaren Aaron Sorkin (Vita Huset, The Newsroom) ska stå för manuset. Under promenaden till det frodiga poolområdet, där han snart beställer in en flaska med Moët-roséchampagne av en av hotellets alla butlers, kan Pavel inte säga mer än att rättigheterna är köpta och att han hoppas på att det kommer att ske.

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Poolområdet har spelat betydande biroller i både filmer och musikvideor.

Det skulle nämligen i så fall vara det definitiva moderna understrykandet på att hotellet bör ha en lika ikonisk plats i amerikansk kulturhistoria som Hollywoodskylten uppe i bergen.
På senare år har bland annat videon till Lana Del Reys genombrottssingel ”Video Games” spelats in här. Och Sofia Coppola-filmen Somewhere – om en blasé halvföre­detting till Hollywoodstjärna – utspelade sig nästan ute­slutande på hotellet.
– Det mest intressanta med att arbeta här är hur vi hela tiden vill skapa historia och inte bara vara i den.

Och för att nå dit så strävar André efter att varje dag och kväll ska vara som det perfekta cocktailpartyt. 

– Ingen blir gladare än jag när jag ser nya stjärnor som Lindsay Lohan sitta bredvid äldre celebriteter som Vanessa Redgrave och mer vanliga besökare som du i trädgården. Det är magi, eller vi ska kanske kalla det social alkemi när det sker, säger Phil Pavel och sveper vant glaset med roséchampagne. 

Sagoslottet på Sunset Boulevard
Räddningen om någon gäst fått i sig för mycket roséchampagne och druttat i poolen.

FAKTA CHATEAU MARMONT

• Modellerat efter Chateau d’Amboise, ett kungligt franskt slott i Loiredalen, lät advokaten Fred Horowitz uppföra Chateau Marmont 1927.
• Det var först tänkt som en jordbävningssäker lägenhetsbyggnad och förvandlades inte till hotell förrän på 1940-talet.
• Hotellet har 63 rum och sviter från 600 dollar/natten.
• Restaurangen, som bjuder på new American cuisine, leds av kocken Carolynn Spence och serverar frukost, lunch, middag och syndig nattmeny mellan midnatt och halv sju på morgonen till förvånansvärt okej priser (till exempel 19 dollar för Chateau Burger on brioche & fries).
• Såväl hotellgäster som vanliga besökare serveras.
 chateaumarmont.com

TEXT: MARCUS JOONS FOTO: DANIEL MÅNSSON. 

Läs även: 


Text: Redaktionen • 2015-03-20
RestipsUSALos Angeles

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen