700931.jpg

USA

Sex snygga Miamihotell

1 Essex House Inom amerikansk art deco var det populärt att hämta inspiration från den lokala omgivningen, vilket i Miamis fall gav upphov till många referenser till det marina och tropiska. Utifrån liknar Essex House en atlantångare med små runda fönster och en stor skorsten. Inne i den välbevarade lobbyn finns en mural från nationalparken

Text: Redaktionen • 2008-09-11

Sex snygga Miamihotell1 Essex House

Inom amerikansk art deco var det populärt att hämta inspiration från den lokala omgivningen, vilket i Miamis fall gav upphov till många referenser till det marina och tropiska. Utifrån liknar Essex House en atlantångare med små runda fönster och en stor skorsten. Inne i den välbevarade lobbyn finns en mural från nationalparken Everglades och söta flamingo i glas­fönstren.

Adress:

1001 Collins Avenue.

2 Hotel Victor

Lyxiga Victor invigdes 2005 och är följaktligen inte “äkta” art deco, men för en lekman är det svårt att märka skillnaden mellan Victor och andra renoverade deco-hotell. I lobbyn har man försökt skapa en stämning av ett sjunket Atlantis med lampor som liknar maneter och en stor tank med livs levande sådana.

Adress:

1144 Ocean Drive.

Sex snygga Miamihotell3 Cardozo

Cardozo är känt från filmklassiker som A Hole in the Head med Frank Sinatra. Det är även här Ben Stiller oavsiktligen förser Cameron Diaz med en dos “naturlig” hårgele i Den där Mary. Hotellet ägs numera av sångerskan Gloria Estefan och hennes make Emilio.

Adress:

1300 Ocean Drive.

4 Delano

Delano byggdes 1947 och har sedan dess renoverats av Ian Schrager, som ligger bakom klassiker som diskoteket Studio 54 i New York. Vill man kolla på kändisar i South Beach är det hit man ska gå. Till de mer extravaganta detaljerna är att vissa av restaurangens bord är utplacerade i poolen, så kyparen får följaktligen ta av sig skorna för att kunna servera …

Adress:

1685 Collins Avenue.

5 The Colony

The Colony Hotel från 1935 är ett skolexempel från Miamis art deco-period, och ett av Miamis populäraste foto­objekt. Signifikativt är till exempel “ögonbrynen” ovanpå fönstren och den vräkiga vertikala skylten i blå neon.

Adress:

736 Ocean Drive.

Sex snygga Miamihotell6 Raleigh

Det är svårt att tänka sig idag, men många av de gamla fina art deco-hotellen var för tjugofem år sedan lika nedslitna som resten av det på den tiden hårt kriminellt belastade South Beach. Idag har många fått samma lyxbehandling som The Raleigh, mest kändt för dess spektakulära pool.

Adress:

1775 Collins Avenue.

ART DECO I MIAMI
Art Deco var en världsomspännande trend inom arkitektur och design mellan de två världskrigen. Bland de främsta kännetecknen var dess fokus på det dekorativa. I South Beach i Miami finns det största antalet välbevarade art deco-byggnader i världen. De flesta hittar man längs Ocean Drive och Collins Avenue. För guidade turer till art deco-distriktet se http://www.mdpl.org.

Ge oss dina bästa hotelltips i Miami:


Text: Redaktionen • 2008-09-11
USAListorMiami

Scroll to Top