Annons
Annons
Bil på vägen

Ta del av sex bra tips för en klassisk roadtrip genom USA. Foto: GettyImages

USA

6 tips inför en klassisk roadtrip i USA

En klassisk roadtrip genom USA från väst till öst – vi listar boendealternativ och favoriter längs vägen. Ger tips och goda råd – sen är det bara att tuta och köra!

Text: Ola Liljedahl • 2023-03-11 Uppdaterad 2023-03-13

Läs tillhörande repoartage: Roadtrip genom USA – fem veckor från öst till väst.

1. Hyra bil

Vi höll i månader koll på tillfälliga erbjudanden, preliminärbokade ett par gånger och slog till på allvar några veckor före avresan. 26 000 kr för 35 dygn inklusive avgiften för att hyra på en plats och lämna på en annan (cirka 5 000 kr). Eftersom bilparken i USA består av stora bilar valde vi av säkerhetsskäl en hyfsat stor – om man skulle krocka är storleken/tyngden av betydelse. Vi kollade först på elbil men fick besked att det inte skulle gå att korsa landet med en sådan. Gps och Google Maps är bra, men en bra vägatlas är ett måste för att få överblick. Skaffa vägatlasen Rand McNally (den största i USA som finns i flera olika format).

En roadtrip genom USA bjuder ibland på milslånga raksträckor. Foto: GettyImages

2. Boende längst vägen

Gå med i hotellkedjors medlemsklubbar och i hotels.com eller booking.com. Alla har varianter av samma sak: du får lite rabatt, kan bli uppgraderad och får ungefär var tionde natt gratis. För att känna friheten valde vi att inte boka i förväg. Många gånger kollade vi priset på hotels.com, åkte till hotellet och gick in och frågade. Ibland var hotellsajten billigare, andra gånger var det flera hundra kronor billigare att boka på hotellet. Tänk på att helgpriser på populära platser kan skena iväg prismässigt.

Bayou Cabins

Har utsetts till ett av landets fem bästa semesterboenden av National Geographic Traveler. Klassiska Louisiana-cabins med egen veranda som ligger vid kanten av en bayou (stilla vattendrag som är typiskt för Louisiana).

Adress: 100 W Mills Ave, Breaux Bridge, Louisiana, bayoucabins.com

Flamingo Las Vegas Hotel & Casino

Det äldsta hotellet på The Strip i Las Vegas som fortfarande är i drift (öppnade 1946). Maffiabossen Bugsy Siegel startade hotellet som idag har osannolika 3 460 rum. Mycket i hotellet leker med maffiamyten. Som på alla hotell längs The Strip varierar priserna enormt. Samma rum kan en dag kosta 33 dollar och nästa dag 350 dollar, så kolla i förväg.

Adress: 3555 S Las Vegas Boulevard, Las Vegas, caesars.com/flamingo-las-vegas

The Juliet Hotel

Mitt i centrum, bland alla musikklubbar i Lafayette, Louisiana ligger boutiquehotellet The Juliet. Läget är perfekt. Ett antal hotell i många amerikanska städer ligger längs en större väg. Här är fördelen att det går att promenera överallt. Frukosten serveras på rummet.

Adress: 800 Jefferson Street, Lafayette, juliethotels.com

3. Favoriter på roadtrippen

Fairhope, Alabama

Charmig liten stad som grundades som ett socialistisk samhälle, ett Utopia, i Alabama 1908. Ingen skulle kunna äga marken där. Istället hyrdes marken och pengarna gick
till samhällets bästa. Systemet finns fortfarande delvis kvar. Idag bor många författare, skådisar och artister där. Winston Groom, som skrev boken Forrest Gump, är en av stadens söner. www.fairhopeal.gov

Träsktur i Louisiana

Träskmarkerna i Louisiana imponerar. Det finns mängder av turer. Vi valde en tyst, liten båt i Henderson som tog oss längre in i träsket än många av de snabba, större båtarna. Skepparen Mark Allemond är uppväxt vid träsket, hans pappa på en båt i själva träsket. Guidning är verkligen hans passion.

Fort Apache Historic Park

I reservatet White Mountains Apache Reservation, Arizona, ligger Fort Apache. Det byggdes av amerikanska armén på 1870-talet för att kunna kontrollera apacherna. Här bodde och levde både soldater och deras familjer. Apacherna anföll fortet med jämna mellanrum. En film, med John Wayne, gjordes 1948 och blev en stor succé. Idag är det apacherna som sköter Fort Apache, där det mesta är bevarat, och har skapat ett centrum för apachernas historia och kultur.

4. Om du blir stoppad av polisen

State troopern Clays bästa tips om han eller hans kollegor inom Highway Patrol dyker upp längs vägen.

1. Kör vi i kapp dig och slår på blåljusen ska du bromsa in och blinka höger så att vi förstår att du sett oss och tänker stanna.

2. Sitt kvar i bilen med händerna på ratten. Vi kommer till dig.

3. Råkar du ut för en olycka ska du ringa 911. Det gäller även små olyckor om du har en hyrbil, för ditt försäkringsbolag lär kräva en anmälan.

4. Kör du på ett djur ska du ringa 911.

5. Använd farthållare när det är lååånga och raka vägar.

5. Spartips

Med dyr dollar kostar en vattenflaska ofta 30 kr längs vägen (bara två sådana per dag i 35 dagar skulle bli över 2 000 kr), så vi köpte storpack på varuhus (gärna Trader Joe’s, en stor hyfsat billig matkedja med ekologiskt fokus) och hade stående i bagaget. Det blev även rätt många färdiga rätter, typ sallader, som vi käkade utomhus som lunch. När
vi bodde lite längre på en plats valde vi lägenhetshotell med kök.

Läs tillhörande reportag: Roadtrip genom USA – fem veckor från öst till väst.

6. Inspiration

Boken The Unique States of America (Lonely Planet) är lättläst, stat för stat och blandar bra information med kuriosa. Vagabonds egen bok Roadtrip ger både inspiration och information (beställ på dintidning.se). USApodden om politik ökar möjligheten till att förstå USA. Finns där poddar finns!

Läs också: 6 episka roadtrips i södra USA

Läs också: Natursköna Arizona – 5 stopp på en episk roadtrip

Läs också: 21 tips i Los Angeles kreativa kvarter


Text: Ola Liljedahl • 2023-03-11
USAGuideRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen