705290.jpg

Restips

USA:s bästa natur­upplevelser

Det tog Renata Chlumska 439 dagar att ta sig runt USA av egen kraft. Landvägen cyklade hon, längs kusterna paddlade hon kajak. Vi bad henne dela med sig av de mest minnesvärda platserna längs vägen.

Text: Redaktionen • 2011-06-28

1 Big Bend national­­park och Rio Grande, Texas
Bättre än Grand Canyon

Detta slår Grand Canyon och Coloradofloden med hästlängder. Naturen är fantastisk med floden och dess forsar, 1 500 meter djupa raviner, öken och heta källor. I nationalparken strövar pumor omkring. Den upprustade fiskebyn Lajitas är också väl värd ett besök, där kan du bo och spela golf eller rida.

2 Olympichalvön, Washington
Lättillgänglig vildmark

I detta område i usa:s nordvästra hörn är det nära mellan berg och hav – man behöver inte välja. Fantastisk paddling längs orörd kust och grottor med spännande formationer. Naturen är som gjord för vandring. Medan jag paddlade såg jag valar och även om kajaken är fem meter lång är man inte stor jämfört med en val – jag flydde faktiskt upp på land vid några tillfällen!

3 The Lost Coast, Kalifornien
Ingen söndagsutflykt

En kustremsa med storslagen natur som jag aldrig sett maken till tidigare och som, mycket riktigt, kan kallas försvunnen eftersom klipporna gör stranden väldigt svår att nå från land. Paddlingen är avancerad. “Lost Coast ska du inte paddla vid” sa folk, “särskilt inte ensam.” Just därför var jag tvungen att göra det och det är jag glad för i efterhand. Här delade jag läger­platsen med sjölejon.

4 Naples, Florida
En annan sida av Florida

När alla verkar hamna på Floridas östra kust skulle jag istället vilja rekommendera den västra. Strax norr om Naples ligger Sanibel Island och ett pärlband av vackra öar. Att paddla där ger en känsla av att vara inomskärs med lugnt, behagligt vatten utan vågor. Du kan också hyra båt, ägna dig åt andra vattensporter eller spela golf. Västra Florida känns inte lika turist­anpassat som östra, utan mer genuint. Många amerikaner åker själva hit på semester.

5 Jeffersonville, Vermont
Pittoreska byar

Vermont i nordöstra usa är en helt fantastisk stat att färdas igenom, med vackra skogar och dalar. Längs vägen passerar du fina små samhällen där man får känslan av att ha färdats tillbaka i tiden ett par hundra år. Jag cyklade genom lilla Jeffersonville med bara drygt 500 invånare i strålande sommarväder. Här finns gott om aktiviteter även vintertid och det är naturupp­levelsen man kommer hit för.


Text: Redaktionen • 2011-06-28
RestipsUSAFloridaTexas

Scroll to Top