Annons
Annons
Många reser till länder där det ser mörkt ut för arbetstagarnas mänskliga rättigheter. Foto: Getty Images

Många reser till länder där det ser mörkt ut för arbetstagarnas mänskliga rättigheter. Foto: Getty Images

Nyhet

10 populära resmål – som också är världens värsta länder att jobba i

Flera av de länder vi svenskar helst åker på semester till är de värsta i världen att jobba i. Det framgår i en genomgång gjord av nätverket Schyst resande.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-06-19 Uppdaterad 2021-06-23

Vi semestrar ofta i länder där det ser mörkt ut för arbetstagarnas mänskliga rättigheter. På svarta listan, som släpps idag av världsfacket ITUC – rankas världens länder utifrån hur vanligt det är att arbetare behandlas illa.

Nätverket Schyst resade har tittat närmare på 35 av svenskarnas vanligaste resmål – och det visar sig att 10 av dem finns med på listan. Det är Turkiet, Thailand, Grekland, Hongkong, Kina, Förenade Arabemiraten, Indonesien, Filippinerna, Colombia och Egypten. I dessa länder finns, enligt svarta listan, ingen garanti för arbetares rättigheter. 

Arbetstagarna kan alltså inte räkna med internationellt erkända rättigheter i arbetslivet, som yttrandefrihet, rätten att strejka, rätten att demonstrera eller rätten att gå med i en fackförening. De som vill förbättra villkoren på sin arbetsplats riskerar att få sparken, utsättas för våld eller fängslas. 

– På destinationer där staten inte respekterar arbetares rättigheter är det extra viktigt att reseföretagen gör det. De har stora ekonomiska muskler och därmed stora möjligheter att ställa krav, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande och fortsätter:

– Som resenär ska man kunna lita på att de som tar hand om en på semestern har mänskliga rättigheter på jobbet. Det handlar om saker som löner och arbetstider – men också om att kunna gå samman och arbeta för bättre villkor.

Resebarometern 2019: Därför reser vi mindre

Tågluff i Europa – 6 episka rutter

Här är paketresan som tar dig jorden runt med tåg


Text: Linnéa Axelsson • 2019-06-19
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top