
Varje år utser Unesco nya platser som världsarv. Här är några från 2019. Foto: GettyImages
6 fantastiska platser som blev världsarv under 2019
Under 2019 uppdaterade Unesco sin lista över världsarv. Bland de 29 nya platserna är 24 kulturarv, 4 naturarv och en mixad. De är bibliska, färgsprakande, udda och de flesta kan man besöka. Vi listar 6 av de nya platserna.
1. Babylon, Irak
Babylon låg vid floden Eufrat och var först centrum i det gamla Babylonien för ungefär 3800 år sedan, då kung Hammurabi regerade, och senare i det nybabylonska riket med Nebukadnessar II som regent på 600- och 500-talet före Kristus.
Staden ligger omkring 90 kilometer söder om Bagdad och många av dess ruiner är outforskade och skadade av regionens konflikter. Bland annat efter att Saddam Hussein byggde en modern rekonstruktion av staden ovanpå dess ruiner och att USA därefter upprättade en militärbas över lämningarna i Babylon under invasionen av Irak 2003.

2. Bagan, Myanmar
Bagan är med sina tusentals buddistiska tempel, pagoder och statyer ett viktigt mål för pilgrimer men det är också ett av landets största turistattraktioner och jämförs ofta med Angkor Wat i Kambodja. Anandatemplet och Shwezigontemplet är platsens mest berömda byggnader och det är möjligt att upptäcka platsen med luftballong. Med anledning av säkerhetsläget i landet avråder dock UD från icke nödvändiga resor till flera områden i Myanmar.

3. Vatnajökulls nationalpark, Island
Vatnajökulls nationalpark omfattar hela glaciären Vatnajökull och kringliggande områden. Det är ett populärt område för naturälskande turister och lokalbor. Till några av sevärdheterna tillhör vattenfall som Dettifoss och Svartifoss, issjön Jökulsárlón, kalderan Askja och själva huvudnumret, Europas största glaciär, Vatnajökull.

4. Jaipur, Indien
“Indiska Jaipur är en planlagd 1700-talsstad i ljusröd sandsten. Full av turister, försäljare, färger, dofter och ett angenämt kaos”, skrev Vagabonds Indienexpert och skribent Per J Andersson. Och nu är alltså staden, med byggnader som Maharadjans palats och Hava Mahal (Vindarnas hus), blivit utlyst som världsarv av UNESCO.

5. Prosecco, Italien
Regionen Prosecco i Italien ligger strax norr om Venedig och är platsen där det mousserande vinet med samma namn tillverkas. Eftersom området är så pass kuperat utnyttjade italienarna markerna till max och planterade mängder av vinstockar i området på 1600-talet, vilket skapat ett frodig och schackrutigt mönster över landområdet.

6. Mozu-Furuichi Kofun, Japan
Även om du rest i området kring Osaka har du förmodligen inte lagt märke till de gamla gravar (kofuner) som är utspridda över stora delar av Osaka-regionen. Det är inte konstigt!
Kofunperioden var en era i Japans historia från 200- till 500-talet e.Kr då rika och högt uppsatta personer begravdes i exceptionella och påkostade gravar, som också gett namnet på perioden. De ser ut som helt vanliga frodiga parker från markplan, men från ovan syns nyckelhålsformade gravhögar, vanligtvis med vallgravar och en del med täckande skog. UNESCO har bara valt 49 av 160 000 kofuner som finns i Japan för den samling keramik, vapen och juveler som de döda begravdes med.

Se alla 29 nya världsarv på Unescos:s hemsida!
Lyssna på Vagabonds podcast!
Vagabond listar: Årets 30 bästa resmål 2020
7 anledningar att besöka Champagne
Ökenexpressen: tåget till kameler, slott och sanddyner
Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-04
Nyhet